Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

Акция „Картофи – от Кръстава за Кръстава”, организирана от Сдружение "Байкария"

Байкария съобщават на своите Фейсбук приятели, че ще докарат и продават в София картофи от родопското село Кръстава от малки местни производители. Идеята е да се покаже на местните хора, че могат да печелят  от екологично чисто земеделско производство, вместо да разрешат изграждането на волфрамова мина в селото си. За 3-те дни, в които се правят доставките общо 409 души изкупуват 5395 кг.
повече»

Кампания „Ако имаше крила, къде би отлетял?“, организирана от Крисия Аяла, доброволец на БДЗП

Кампанията "Ако имаше крила, къде би отлетял?" включваше изработена от Крисия Аяла, доброволка на БДЗП „миграционна кутия“, съдържаща инструкции за направа на оригами, хвърчило, бумеранг и орнитоптер – всичките с форми на птици. Крисия провежда и редица творчески работилници с ученици от София, Маджарово, с. Поточница и с. Странджево.
повече»

Проект „НеЗабравено имане“, организирана от читалище "Христо Ботев – 2008", с. Гарван, Общ.Габрово

Целта на проект „НеЗабравено имане“ е да запази биологичното разнообразие и насърчи природосъобразния начин на живот чрез отглеждането на устойчиви местни сортове овошки и ограничаване използването на вредните за хората и средата препарати за растителна защита. Така, след няколко сезона, всеки ще може да си вземе калем или просто да откъсне плод, за да усети вкуса от детството на нашите баби и дядовци.
повече»

Почистване на защитени територии, организирано от За Земята

За Земята” организира почиствания на високопланински и труднодостъпни защитени територии от 1999 г. насам. Кампанията е обхванала по-голямата част от високопланинските и труднодостъпни защитени територии на България - НП Рила, НП Централен Балкан, НП Пирин, ПП Странджа като са събрани общо над 80 тона отпадъци.
повече»

Кампания за повишаване на природозащитната култура на студентите в Биологическия факултет, организирана от клуб С.К.О.Р.Е.Ц

Клубът провежда постоянна кампания за повишаване на природозащитната култура на студентите в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". С огромен ентусиазъм и енергия участниците в него организират срещи с тематични лектори от различни институции и НПО, експедиции в страната и в чужбина.
повече»

Кампания „Допиши историята на реките“, организирана от WWF България

Кампанията „Допиши историята на реките“ на WWF стартира през август 2014 година и алармира за най-спешните и неотложни проблеми на реките като предлага решения за тях. До момента кампанията е събрала над 10 500 подписа в подкрепа на реките. Това е първата кампания в България на тази тема, която дава възможност на хората да научат много нови неща за реките и необходимостта те да бъдат спасени.
повече»

Природозащитна бригада "Атанасовско езеро ", организирана от БФБ, БДЗП и Черноморски солници

Природозащитната бригада „Атанасовско езеро“ събира десетки природолюбители доброволци от цялата страна на брега на Атанасковско езеро в гр. Бургас. Доброволческият труд е съчетан и с увлекателни презентации от света на природозащитата и биоразнообразието.
повече»

Кампания за спасяване на Кара дере от застрояване, организирана от Гражданска инициатива "Да спасим Кара дере"

За периода 2014-2015-та „Да спасим Кара дере“ успяха успешно да организират силен граждански натиск и протести в няколко града, да изпратят сигнали, становища и жалби, благодарение на които двата инвестиционни проекта, които заплашват Кара дере временно са спрени.
повече»

Фестивал на солта, организиран от БФБ, БДЗП и Черноморски солници АД

„Фестивалът на солта“ се провежда вече три поредни години в последния петък на август в южната част на Атанасовско езеро. Той е създаден да популяризира Атанасовското езеро, птиците и солта, характерни за района
повече»

Кампанията за преработване на проектите за ПУ на Пирин, Рила и Витоша, организирана от проект Прозрачни планини, проект Зелени Закони и Коалиция "За да остане природа в България"

Благодарение на добрата разяснителна обществена кампания, която включваше срещи, дискусии, прожекция на филми, организирането на електронна платформа за обмяна на идеи, дебати с политически партии и институции и др., гражданите за първи път успяха да се включат изключително активно в процеса на обществените обсъждания на съдбата на бъдещите паркове и да изкажат своята позиция за запазването на Пирин, Витоша и Рила.
повече»