Новини

Пирин влиза в застрашения списък на ЮНЕСКО

13.07.2009 г.
След неколкократни проверки в Национален парк Пирин, ЮНЕСКО взе кардинално решение - или България ще гарантира, че строителството на ски курорти в Пирин ще бъде прекратено, или най-късно през февруари 2010 г. обекта ще бъде вписан в листата на „световното природно наследство в опасност” с всички последствия за българската държава.
повече»

Каквото си надробим, това ще сърбаме

04.07.2009 г.
Около 500 души се събраха въпреки дъжда и ранния следработен час на второто шествие под надслов "Да вдигнем шум за природата". То премина от НДК през центъра на София и завърши в градинката до Народното събрание. В мъртвия откъм възможности за институционален натиск период между отиващото си и бъдещото управление участниците отправиха послание към цялата управляваща класа, че каквато каша са надробили с унищожаването на българската природа, това ще трябва да сърбат сами. С това послание беше изпратена отиващата си тройна коалиция, а новото управление ще посрещнем с предупреждението, че няма да се откажем да се борим с всички сили за каузите си и ще държим отговорни всички, които допускат да се извършват закононарушения и посегателства с българската природа. Организаторите бяха приготвили голям казан, в който символично хората хвърлиха по една лъжица - за по-лесно сърбане на кашата.
повече»

Проект на БФБ осигурява компютри за подгорските читалища

22.06.2009 г.
Стартира поредният проект на БФБ на територията на Община Петрич. Проектът „Изграждане на читалищни центрове в помощ на природосъобразния поминък на местните хора в Подгорието” се финансира от Социално инвестиционния фонд на Министерството на труда и социалната политика. Той включва закупуване на компютърна техника за читалищата, намиращи се в подножието на Природен парк „Беласица”.
повече»

Борбата за опазване на природата завладява и Сандански

19.06.2009 г.
Тази година Балетна формация Жасмин, с подкрепата на Община Сандански, Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, Коалиция „За да остане природа в България” и Българска фондация Биоразнообразие, ви канят на уникално танцово шоу „ЗАПАЗЕТЕ СИНЯТА ПЛАНЕТА” на 21 юни, от 20.00 часа, в летния театър на град Сандански.
повече»

Партиите дискутираха екологичната си политика

19.06.2009 г.
Шест партии присъстваха на дискусия на тема „Екологичната политика на следващото управление”, състояла се на 16.06.2009 в Нов български университет. БСП, Синята коалиция, ПП ГЕРБ, ПП Зелените, ПП Лидер и Другата България представиха ангажиментите си по отношение на опазване на горите и биоразнообразието. Представител на НДСВ нямаше, въпреки поетия ангажимент – оказа се, че единствения им специалист по екологична политика е извън София.
повече»

Нови пътеки в ПП Беласица

15.06.2009 г.
БФБ – клон Беласица организира поставянето на информационни и интерактивни табла за интерпретативните маршрути „Приятели” и „Пътека на мравката”. Тяхното официално откриване предстои.
повече»

Състезанието Природа у дома в Пловдив

02.06.2009 г.
Състезанието “ПРИРОДА У ДОМА” се проведе на 29 май 2009 г. в голямата зала на СОУ „Св. Седмочисленици” в гр. Пловдив и се организира от Българска Фондация “Биоразнообразие” (БФБ) в партньорство с пловдивските училища СОУ „Св. Седмочисленици”, НУ „Христо Ботев” и НУ „Петко Р. Славейков”. В състезанието премериха сили 4 отбора с общо 20 ученици от 3 и 4 клас, излъчени от четирите пилотни кръжока „Биоразнообразие и творчество”, провели се през изминалата учебна година в трите училища партньори. Надпреварата включваше задачи за разпознаване на различни видове дървета и билки, както и за природните материали. Докато отборите се справяха със задачите си, се проведоха и много игри с публиката. Състезанието беше оспорвано и с всяка следваща игра отборите показваха все по-уверено наученото по време на кръжоците. С лекота разпознаха само по формата на листата 5 дървесни вида, от рисунки различиха 9 дървесни вида, определиха по аромата им 5 вида билки, успяха да изброят природните материали, които познават.
повече»

Европейска конференция за природата

01.06.2009 г.
Двама представители на БФБ взеха участие в състоялата се на 27 и 28 май в Прага конференция на тема: „Девствена природа и обширни естествени територии в Европа”. Срещата бе организирана в рамките на чешкото председателство на Европейския съюз. Участваха над 250 представители на държавни институции, природозащитни организации, научни институции и заинтересовани страни от горски, земеделски, бизнес и други сектори от 40 държави.
Целта на срещата бе да се разработят препоръки за опазване и възстановяване на Европейските девствени територии.
повече»

Трето годишно състезание Натура 2000 в община Костинброд

29.05.2009 г.
В чест на Деня на биоразнообразието в читалище Иван Вазов в Костинброд се проведе вече традиционното състезание „Натура 2000 – природата на моя роден край”. Забавно и оригинално, състезанието – викторина се провежда за трета поредна година и в него се включват отбори от петте училища в общината. В журито участваха Росен Василев от БФБ, Илонка Славчева от Регионалния инспекторат на МОН, Георги Влайков – заместник-кмет и София Страхилова – еколог на община Костинброд.
повече»

22 май - Международен ден на биоразнообразието

16.05.2009 г.
Темата на Международния ден на биологичното разнообразие през 2009 е инвазивните чужди видове – една от май-големите заплахи за биоразнообразието, както и за екологичното и икономическо благополучие на обществото и планетата.

Какво представляват инвазивните чужди видове?

Това са растения, животни, патогенни и други организми, които не са типични за екосистемата, които могат да причинят вреди върху човешкото здраве. В действителност те въздействат върху биоразнообразието, включително намаляването или изчезването на местни видове – чрез конкуренция, хищничество или предаване на патогенни, както и разрушаване на местните екосистеми и техните функции.