Новини

Проверка за конфликт на интереси на зам. председателя на земеделската комисия Емил Димитров

16.05.2012 г.

Коалицията "За да остане природа в България", чийто член и координатор е Българска Фондация Биоразнообразие, ще проведе протестно шествие срещу промените в Закона за горите тази вечер. Участниците ще се съберат на пл. "Света Неделя" от 18,30 ч. и ще тръгнат към парламента.
По повод продължаващото гласуване на второ четене на промените в Закона за горите коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” очаква още Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика при Народното събрание да проверят заместник председателя на парламентарната комисия по земеделие и гори Емил Димитров за потенциален конфликт на интереси и действия в частен интерес в качеството му на лице, заемащо публична длъжност.

повече»

Експерт от Кралското дружество за защита на птиците обучава експерти в Бургас

07.05.2012 г.
Експертът Джеф Уелч от Кралското дружество за защита на птиците (КДЗП) ще води тридневно обучение на специалисти по природозащита в Бургас, за да представи опита на Великобритания в разработването и прилагането на Планове за управление на защитени природни територии. Семинарът, който ще се проведе от 7 до 9 май в Бургас, се организира от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) – партньор на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в изпълнението на проекта „Живот за Бургаските езера”, финансиран по програма LIFE+ на ЕС.

Настоящото обучение е изключително важно и навременно, защото в България предстои разработването и актуализирането на планове за управление на много от защитените територии. Приоритетно планове ще бъдат разработвани за природните резервати, но и за други защитени територии, сроковете на чиито планове изтичат и това налага разписването на нови. Наличието на планове за управление за защитените територии е задължителна и адекватна мярка за тяхното опазване и правилно стопанисване, съгласно нашето законодателство.
повече»

ПЪТУВАЩ СЕМИНАР В СТРАНДЖА ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ БУРГАСКИТЕ УЧИЛИЩА

02.05.2012 г.
С пътуващ семинар в Природен парк „Странджа” за преподавателите по природни науки от училищата в Бургас и региона, завършиха теренните дейности по тригодишния проект на Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”. Той бе реализиран с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

В учебното пътуване взеха участие над 40 преподаватели по биология, география, химия, ръководители на СИП „Екология” и еко-клубове от училищата в Бургас, Поморие, с.Рудник, кв. Долно езерово, Камено и др. В групата се включи и инж. Виолета Илиева, началник на Регионалния инспекторат по образованието на МОМН. По покана на организаторите от БФБ групата придружаваше и лесовъда д-р Дико Патронов – най-добрия познавач на странджанските гори, един от инициаторите за обявяването на Странджа за природен парк. С вдъхновените си и задълбочени разкази за гората той запали преподавателите за нови срещи с природата още на първата спирка от пътуването – изворите на река Младежка. Половинчасовият преход от село Младежко до мястото, където реката се появява на повърхността, не успя да затрудни никого, въпреки че преминаването през реката по камъни и паднали дървета взе своите две „жертви”, хързулнали се в студените води на р.Младежка. Точно те обаче продължиха с още повече настроение похода в зелената пролетна гора.
повече»

ЖИТЕЛИ ОТ ЗВЕЗДЕЦ В АКЦИЯ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА РЕКА ВЕЛЕКА

01.05.2012 г.
На 29 и 30 април 2012 г., съвсем в края на тригодишния проект за Странджа на Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ), в местността Ковач и района, в Природен парк „Странджа” се проведе почистване на река Велека от твърди битови и строителни отпадъци. В почистването се включиха 15 жители на село Звездец, както и туристи, случайно пристигнали за пикник в района.

Целта на акцията бе да популяризира необходимостта от опазване на реките и техните обитатели, и да придаде един по-приятен облик на района за посетителите в започващия летен туристически сезон, обръщайки се за помощ и включвайки в почистването основно местни хора, живеещи в парка.

Почистването бе организирано от екипа на БФБ като част от природозащитните дейности в Проекта „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, който се реализира с подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
повече»

Акция за Велека

27.04.2012 г.
БЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ БИОРАЗНООБРАЗИЕ
и ДИРЕКЦИЯ НА ПРИРОДЕН ПАРК "СТРАНДЖА"
организират
АКЦИЯ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА РЕКА ВЕЛЕКА
Ако не ви е безразлично какво е състоянието на реката, ако искате да се включите в почистването от битови отпадъци и други материали, заповядайте на 30 април 2012 г. (понеделник) в 10:00 часа в местността Ковач (сборен пункт на поляната до Гостилница „Ковачь”).

Акцията се организира в рамките на проекта „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, който се реализира с подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

За контакти: Петко Цветков, БФБ - 0896798905

Падането на „Златна перла” – изповед на Българска Фондация Биоразнообразие за една победа на гражданското общество в България

24.04.2012 г.

Много неща се изписаха тези дни за случая „Златна перла” – някои верни, други - не съвсем… но истината е, че тази история ще остане емблематична за цялото гражданско общество в България! Няма друг случай, обединил около себе си толкова много хора от различни краища на страната, с различна възраст или социално положение. Няма и друг подобен случай в най-новата ни история, в който своевременните действия на отговорни държавни служители, като Директора на парк Странджа, както и гражданският натиск и последващото отразяване и позиция на журналисти и медии да доведат до разкриването на поредицата драстични закононарушения и до справедливи съдебни и парламентарни решения.

повече»

ПРИКЛЮЧВА ПРОЕКТЪТ ЗА СТРАНДЖА, НО БФБ ПРОДЪЛЖАВА РАБОТА В РАЙОНА

24.04.2012 г.
Отзвук от пресконференцията в Бургас за приключването на проекта

Приключва тригодишният проект на Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, който се осъществи с подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Най-ценният натрупан капитал от проекта е силното и успешно ново партньорство с Директората за управление на природата в Норвегия, както и с дългогодишния партньор на БФБ – Дирекцията на Природен парк „Странджа”, което екипът на БФБ се надява да продължи и след края на проекта.

Проектът бе планиран с много на брой и различни по своя характер дейности, обединени от общата цел – устойчиво местно развитие в Странджа чрез подобряване качеството на живот на местните хора в посока на едно по-хармонично съжителство между хората и природата, което да положи основите за обявяването на Странджа за първият български биосферен парк от листата на ЮНЕСКО, който отговаря на съвременните критерии на Севилската стратегия, осъществявайки връзката между човека и биосферата. Странджа не бе случайно избрана – именно съществуващият Природен парк в най-голяма степен от всички български региони се доближава до тези критерии, а населените места в него осъществяват на практика връзката между хората и природата.
повече»

Бутат "Златна перла" - БФБ от мястото на събитието

18.04.2012 г.
Най-сетне! Разрушаването на незаконната "Златна перла" край Варвара започна днес, на 18.04.2012. Утре е официалната церемония, на която екипът на БФБ бе лично поканен от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Разбира се ние сме там! Видеото е заснето от колегите от bivol.bg
http://youtu.be/bd8Mwy9-vFo
повече»

Вече се готвим за Фестивала на Зелениката-2012!

16.04.2012 г.
След една година прекъсване вече нямаме търпение да дойде времето на традиционния 9-ти поред Фестивал на Зелениката. Тази година като бонус той ще продължи даже 3 дни от 25 до 27 май. Подробностите може да изтеглите от Програмата!

В търсене на Дивна срещнахме Исидор

06.04.2012 г.

Приятели, нашата Дивна продължава да е в неизвестност! Вече втори път я търсим без успех! Но няма да загубим надежда! Все още има шанс да е жива!

За наша радост Исидор е жив и здрав! Срещнахме и него докато търсехме Дивна. В това пътуване компания ни правеше и Василена Доткова - журналист от в. Дневник, които поеха ангажимента да следят за случващото се с нашите диви кози. Вижте техния разказ на:

http://m.dnevnik.bg/zelen/2012/04/06/1803203_v_tursene_na_divna_-_po_stupkite_na_edna_izcheznala/

повече»