Новини

Незаконни ловни трофеи бяха конфискувани при съвместни проверки на Българска Фондация Биоразнообразие, СДП Балкани и институции в Пампорово, Банско и с. Говедарци

05.04.2012 г.

От 29 март до 4 април природозащитните организации СДП Балкани и Българска Фондация Биоразнообразие, както и представители на РИОСВ, РДГ и РУП проведоха съвместни проверки за незаконни ловни трофеи в обществени заведения по предварително подадени сигнали. На 29 март акцията беше в Пампорово, на 3 април – в Банско, а на 4 април – в с. Говедарци, близо до гр. Самоков.

повече»

Беласица – единствената! Новата дестинация за устойчив туризъм!

03.04.2012 г.
Община Петрич, Дирекцията на Природен парк „Беласица” и Българска фондация Биоразнообразие отбелязаха заедно Седмицата на гората. На 3 април 2012 г. от 11:00 часа в залата на община Петрич беше представен официално туристическия пътеводител за Беласица (България, Македония, Гърция), едно издание на Българска фондация Биоразнообразие, финансирано от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (SDC) и Програмата за малки проекти на ГЕФ.
повече»

Международен семинар „Важни екологични проблеми и трансфер на добри практики”

01.04.2012 г.
БФБ организира международен семинар от 28 до 30 март 2012 г. в Благоевград за да се идентифицират важни екологични проблеми в България и Гърция и да се обмени опит как различни институции се справят с тези проблеми. Специално внимание се отдели на възможностите за развитие на т.н. зелени бизнеси или още бизнесите, които ползват природните ресурси по щадящ и устойчив начин.
повече»

ШАНСОВЕТЕ СТРАНДЖА ДА СТАНЕ БИОСФЕРЕН ПАРК СЕ УВЕЛИЧАВАТ

01.04.2012 г.
Приключи мисията на експерти от ЮНЕСКО в Странджа, организирана от Българска Фондация Биоразнообразие в периода 25-30 март 2012 г. за обсъждане на номинацията на Странджа като първия съвременен биосферен парк в България. В нея, освен чуждестранните експерти, участваха и представители на МОСВ, националния комитет „Човекът и биосферата”, БФБ и ДПП „Странджа”.

Представителите на ЮНЕСКО г-н Пиер Галан (зам.председател на комисията на ЮНЕСКО в Швейцария, които има и дългогодишен опит в България като консултант в Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието) и г-жа Ваня Дебевец (член на Международния консултативен комитет за биосферните резервати, експерт от регионален парк „Скочански яме”, Словения) бяха лектори по време на Националната среща в София за обсъждане на ефективното съвместно управление на различни категории защитени природни обекти, припокриващи едни и същи територии.
повече»

Национална среща за обсъждане на ефективното съвместно управление на различни категории защитени природни обекти

27.03.2012 г.
Можете да изтеглите презентациите от семинара в края на тази новина.

На 27 март 2012 г. (вторник) в София БФБ организира Национална среща за обсъждане на ефективното съвместно управление на различни категории защитени природни обекти, припокриващи едни и същи територии – природен парк/биосферен парк, природен парк/Натура 2000 зона и други категории като национални паркове, резервати, защитени местности и природни забележителности – проблем, с който днес се сблъсква управлението на системата от защитени територии в България.
повече»

ДЕЦА ВЪЗПЯВАТ СТРАНДЖА

26.03.2012 г.
Приключи финалният кръг от конкурса „Странджа през моите очи” и с децата от СОУ „Васил Левски” в Малко Търново. В препълнената зала на читалището децата представиха своите творби – рисунки, апликации, произведения от природни материали, пяха автентични странджански песни, рецитираха стихове. Първи публиката в очароваха малките рецитатори, изпълнили с много чувство няколко поеми за Странджа, някои от които авторски. Децата продължиха с презентация за впечатленията си от Странджа и най-вече нейното крайбрежие, което имаха възможност да посетят през месец октомври по време на учебните пътувания за всички ученици от 1 до 8 клас на училището в Малко Търново.
повече»

Проект на Българска Фондация Биоразнообразие се състезава в международен конкурс на European Outdoor Conservation Association и Нешънъл джиографик

21.03.2012 г.

Подкрепете проекта на Българска Фондация Биоразнообразие за опазване на дивата коза в Национален парк Рила и Национален Парк Централен Балкан, който се състезава в международен конкурс за гласовете на интернет читатели на уеб сайтовете на European Outdoor Conservation Association http://www.outdoorconservation.eu/project-voting-category.cfm?catid=3  и германското издание на Нешънъл джиографик http://www.nationalgeographic.de/die-welt-von-ng/die-sechs-eoca-projekte-2012. Гласувайте на един от тези два сайта, за да спечелим 30 000 евро за борба с бракониерството на диви кози в България! Това е единственият български проект в категория "Природа", а конкуренцията е една от най-оспорваните в целия конкурс! Въпреки това нашият проект има реална възможност да спечели или поне да се класира в челните места! Моля ви подкрепете ни! Вие сте нашият шанс да направим нещо срещу бракониерството!

повече»

Обучение за земеделците в района на Бургаските езера

19.03.2012 г.
На 21 март 2012 г., сряда, от 10:00 ч в залата на втория етаж в сградата на Областна администрация Бургас ще се проведе поредната от серията информационни срещи със земеделските производители в района на Бургаските езера, организирана от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) - партньор на Българското дружество за защита на птиците, както и съдействието на Областна дирекция „Земеделие” Бургас.

На срещата ще бъдат представени измененията и допълненията на мярка 213 и мярка 214 от Програмата за развитие на селските райони и включването на нови дейности, особено тези, свързани с гъските, които касаят земеделските стопани в района около Бургаските езера.

Лектор на срещата ще бъде експертът на БДЗП – Димитър Плачийски, а за участие са поканени земеделски производители от района на Мандра - Пода, Вая и Атанасовско езеро, попадащи в землищата на Бургас, Димчево, Твърдица, Банево, Горно и Долно Езерово, Рудник, и др., които са заинтересовани от прилагането на тези мерки.
повече»

„СТРАНДЖА ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ”

16.03.2012 г.
Приключи и финалният кръг от конкурса за децата от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в град Ахтопол - „Странджа през моите очи”, организиран от Българска Фондация Биоразнообразие и Дирекцията на ПП „Странджа”. Вчера, във физкултурния салон на училището, се проведе тържеството, посветено на Странджа. Салонът бе украсен с рисунки, апликации и арт-инсталации от природни материали на децата от І до ІV клас, участвали в този раздел на конкурса. По-големите ученици и най-вече децата от Клуба по екология с ръководител г-жа Величкова, бяха подготвили специална програма. Тя започна с презентации с текст и снимки за Странджа, направени по време на учебните пътувания в природния парк през октомври миналата година. Тържеството продължи със странджански песни в изпълнение на фолклорната група към училището. Бурни емоции предизвика викторината към публиката, макар някои въпроси да затрудниха малчуганите. Всяко дете, участвало в конкурса, получи от организаторите еко-торбичка от плат с оригинални послания за Странджа, тефтерче и еко-химикал, а най-добрите бяха отличени с книжки, шапки, чаши. Специална награда – фотоапарат, получиха децата от Клуба по екология, а значка с надпис „Аз обичам Странджа” и лакомства имаше за всяко дете от училището. Организаторите благодариха за партньорството и съдействието и на г-жа Касабова, директор на училището.
повече»

ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА БЕЛАСИЦА

12.03.2012 г.
Излезе от печат първият "Туристически пътеводител на Беласица". Автор и съставител е Латинка Топалова - Жежиха, редактор - Радостина Ценова. Автор на снимките е Пьотр Жежиха. Картите са изработени от Таня Георгиева-Шнел и Владимир Милушев, а профилите от Таня Георгиева-Шнел и Пьотр Жежиха.

Пътеводителят е предназначен за любители на приключения, които са готови да пътешестват до една непозната и привлекателна дестинация, включваща три държави – България, Македония и Гърция. Книгата представя възможностите за туризъм в Беласица и нейното подножие. Въпреки че акцентът пада върху България, пътеводителят е разделен на три части и поднесената информация за съседните страни дава възможност за сравнително пълна представа за района.
повече»