Новини

Попътувахме, видяхме, научихме

30.07.2013 г.
Учебно пътуване „Добри практики в сферата на алтернативния туризъм“ в рамките на проект „Беласица отвъд граници”

В периода 22-27 юли осем човека от България, Гърция и Македония участвахме в учебно пътуване до едно от най-красивите кътчета на Европа – баварските и австрийските Алпи.
С цел да научим повече за предлаганите туристически услуги и природозащитната в района, посетихме един национален парк в Германия – „Берхтесгаден“, един природен парк в Австрия – „Вайсбах“, запознахме се с професионални природни водачи, с хора от държавни агенции и общини, които с ентусиазъм демонстрират красивата природа на посетителите и ги карат да се замислят, да я разберат и ценят.
повече»

Започват записванията за студентски лагер „Зa Балкана”

24.07.2013 г.

Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” организират студентски лагер на едно от най-дивите места в България - територията на НП „Централен Балкан” - района на х „Амбарица” - една от най-труднодостъпните хижи на Балкана, на 1507 м н.в., заобиколена от вековни букови гори и с една от най-красивите панорами към върховете Малък и Голям Купен, Ботев и Амбарица в непосредствена близост до резерват „Стенето”. Лагерът ще се състои от 1-ви до 5-ти август. Очакваме вашите формуляри за участие до 28 юли на e-mail: El.Ivanova@biodiversity.bg

повече»

Първа изложба на българската поляна от кръпки в Смолян

20.07.2013 г.
Първата изложба "Поляна от кръпки" бе открита на 24 юни в смолянската галерия "Петър Стайков", в рамките на Фестивала на дивите цветя в Родопите. Тя е съставена от 200 цветя от българската природа, изобразени върху плат с рисунки, бродерии, апликации, вълнени плъсти и други техники.
повече»

Конфискуваните папагали в София най-после на свобода в Уганда

20.07.2013 г.
Седемнадесет сиви африкански папагали бяха върнати в дивата природа тази седмица е края на мъчително тригодишно пътуване в международната незаконна търговия с диви видове.
Прочутата природозащитничка д-р Джейн Гудол ентусиазирано освободи групата в горист остров в езерото Виктория, която е защитена територия за шимпанзета. След конфискацията им през 2010 г. в България, репатриране през март 2013 и месеци на рехабилитация в Уганда, тези застрашени папагали сега са свободни. Важно е да се отбележи, че за първи път папагали конфискувани в ЕС са били върнати в дивата природа в Африка.
повече»

Карнавал на пеперудите - летящите цветя над Полско-Скакавишкия водопад

19.07.2013 г.
За четвърта поредна година, на 13 и 14 юли 2013 г., Община Кюстендил, съвместно с Българска фондация „Биоразнообразие” проведе „Карнавал на пеперудите - летящите цветя над Полско-Скакавишкия водопад”.
Основна цел на Карнавала е да разпространи послание за съхранение на природата, която е един основните ресурси за развитие на туризма. Мястото на провеждане на Карнавала е района на Полско-Скакавишкия водопад - един от най-високите и красиви в България, обявен за природна забележителност през 1960 г.
повече»

Планински приключения за младежи на територията на Природен парк „Беласица“

15.07.2013 г.
Готови ли сте за планински приключения в една от най-красивите и най-малко познати български планини? Ако е така включете се в младежкия лагер „Природен парк „Беласица“ – място за уникално биоразнообразие и природолюбители“.
Участниците в събитието ще научат повече за планината - нейната природа, културата и историята на района. Ще посетят забележителни туристически атракции и ще се запознаят с работата на Дирекция Природен парк „Беласица”. Ще имат и възможност и да се включат във второто издание на Фестивала на кестена, провеждан в с. Коларово.
повече»

Обучение за адаптивно управление и отворени стандарти за практическа природозащита

26.06.2013 г.
От 25 до 27 юни 2013 г. в с.Орешак се провежда семинар за запознаване и добиване на практически опит в прилагането на Адаптивните методи за управление на "отворени стандарти" за практическа природозащита, разработена от Партньорството за консервационни мерки (CMP). Семинарът е комбинация от презентации, групови упражнения, партньорска проверка и размисъл.
Ще се работи по истински случай, а именно компонент C1 на проект "Да свържем опазването на природата и устойчиво развитие на селските райони" - пашата в НП "Централен Балкан".
повече»

Прекратява се процедурата за доставка на водолазна екипировка по проект РИФОВЕ

26.06.2013 г.

На основание чл. 19, ал. 1, т. 5 от Постановление № 69/ 11.03. 2013 г. на Министерския съвет и във връзка с изпълнение на проект № 1.2.1 65869.86 MIS-ETC 280 „РИФОВЕ - Изследване и възстановяване на основните филтратори на морето” (Research and Restoration of the Essential Filters of the Sea - REEFS), финансиран по Съвместната оперативна програма на „Черноморския басейн 2007 г. - 2013 г.” на ЕС, договор № 40921/30.05.2012 се прекратява процедурата за избор на изпълнител чрез публична покана на поръчката: „Доставка на водолазна екипировка и морско оборудване по проект „РИФОВЕ”, поради установяване на несъответствия в документацията, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата, по смисъла на чл. 19, ал. 1, т. 5 от ПМС № 69 / 2013 г.

повече»