Новини

За птици в Колумбия

06.06.2017 г.
Ако искате да разберете повече за Колумбия погледната през очите на четирима природозащитници, учени и заклети орнитолози, да научите повече за птиците, живота, джунглата и предизвикателствата в опазването на природата в това чудно кътче от света – заповядайте на 07. 06. (сряда), ), от 18:30 ч. в зала 163, в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".
повече»

На 1 юни стартира най-новият проект на БФБ “You(th) can DO IT! Биосферните паркове през очите на младежта”

31.05.2017 г.
Проектът на БФБ е един от одобрените за финансиране от Мтел еко грант 2017. Телекомът финансира четири проекта за опазване на биоразнообразието с близо 25 000 лева като всеки ще получи до 7 хил. лева за своята идея. Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“ и се осъществява за девета поредна година в партньорство с Фондация BCause.
повече»

Уики обича Земята – истории отвъд кадрите!

30.05.2017 г.
Ако обичате да снимате, да обикаляте, да търсите, да показвате своята гледна точка и чрез вас други да учат повече за природата и света – това е лекцията за вас! За трета поредна година в българската версия на „Уикипедия“ организира конкурсът за фотография на защитените територии „Уики обича Земята“!
повече»

Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 май

30.05.2017 г.
Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 май - Деня на славянската писменост и култура. Темата „Торлашка кухня с местни продукти“ привлече многобройни участници, които се включиха в трите категории – „Местни торлашки ястия“, „Сладки кулинарни произведения“ и „Постни торлашки ястия“.
повече»

Вело-уикенд в Чипровска планина

30.05.2017 г.
Последния уикенд на май - 18 смели колоездачи пренебрегнаха гръмотевичните прогнози и се събраха "Под чардака", семеен хотел край Лопушанския манастир, за да посетят една прекрасна и непозната част от Балкана - Чипровската планина.
повече»

Номинациите за годишните награди ще се броят наесен, но старт се дава на 22 май – световния ден на биоразнообразието

22.05.2017 г.
На 22 май – Световния ден на биоразнообразието, Българска фондация Биоразнообразие дава началото на кампанията за номиниране на най-ярките постижения и примери в сферата на опазването на природата у нас. Номинирането е публично и всеки може да отправи предложения в една или повече категории, стига да се отнасят за периода 22 май 2016 – 22 май 2017 – т.е. една „година на биологичното разнообразие“. Наградите се само положителни, защото с негативните случаи цялото общество се сблъсква непрекъснато.
повече»

21 май е Европейски ден на Натура 2000

21.05.2017 г.
Това, което стартира като инициатива на местно равнище чрез един испански LIFE проект, вече се превръща в официален европейски ден. На специална церемония комисарят по околната среда Кармену Велла, председателят на комисията по околна среда на Европейския парламент Адина-Йоана Валеан и други подписаха Съвместна декларация за обявяване на 21 май за "Европейски ден на Натура 2000" - мрежа от защитени територии в Европа. Той ще се празнува ежегодно в цяла Европа.

Още тази година стотици местни събития и мрежови дейности в цяла Европа ще отбележат този специален ден за природата.

 
повече»

„Старото школо“ кани на Фолклорно школо по случай 24 май

21.05.2017 г.
В Деня на българската писменост и култура 24 май, проект „За Балкана и хората“ и комплекс „Боженски чифлик” ви канят в “Старото школо”, за да се потопите в автентичната атмосфера на българския бит. Домакините очакват гражданите на Габрово и Велико Търново след празничната манифестация да заповядат в село Съботковци (на 10 км от Габрово, на 5 км от “Боженци” и на 42 км от Велико Търново), където специално за празника ще организират „Фолклорно школо“. Това включва фолклорна програма и възможност за учене на български традиционни песни и танци, заедно с жените от фолклорната група на селото. Стартът ще бъде даден в 14.00 пред Старото школо.
повече»

Карнавал на биоразнообразието в Бургас

14.05.2017 г.
За седми път Карнавал на биоразнообразието ще събере в Бургас на открито (26 май 2017 г. от 17.00 часа на лятна сцена "Охлюва") малки и по-големи участници, костюмирани на тема: "Живата природа на България".
Карнавалът се организира от Българска Фондация Биоразнообразие, съвместно с Община Бургас и РИОСВ Бургас и е посветен на честването на 25 години работа на програма LIFE, която подкрепя природата, околната среда и действията по климата и на отбелязването на четвърт век от приемането на Директивата за хабитатите и Натура 2000 мрежата.

 
повече»

Възможно ли е еко-пътеките да бъдат наистина еко?

08.05.2017 г.
Все по-често в социалните мрежи и медиите се споделят недобри примери за еко-пътеки – както от гледна точка на проектиране, така и на изпълнение. Но как всъщност се проектира туристическата инфраструктура, какви са възможностите за това в защитените територии на България и кои са добрите примери у нас и по света? На тези и още интересни въпроси ще ни отговори арх. Любозар Димитров, чиято експертиза е именно в проектиране и изграждане на туристическа инфраструктура в защитени територии.
повече»