Новини

Международен конкурс за късометражен филм на „зелена“ тематика отново събира вълнуващи предложения до 1 Октомври

18.07.2017 г.
БФБ е партньор на инициативата за България

За поредна година CEEweb for Biodiversity и партньори от цяла Европа, между които и природозащитната организация Българска фондация Биоразнообразие, търсят най-завладяващите послания, свързани с опазването на природата за участие в международния конкурс за късометражен филм Green Go 2017. Тази година условието е предложенията да са с максимална дължина 4 минути и да засягат теми в следните три категории:
повече»

БФБ бебето на 2017 се казва София

14.07.2017 г.
БФБ бебето на 2017 се казва София
Вече е време да се похвалим с най-новото БФБ бебе - малката София, която се роди на 31 май 2017 с перфектни за малка дама мерки (3350 гр. и 49 см). Дъщерята на нашата Мартина и баща й Калин беше официално представена на екипа ни, но и пред широката общественост по време на Натура Феста в парка Заимов на 5 юли следобяд. На цялото семейство желаем щастие и здраве, а на малката София много пътешествия у нас и по света със своите приключенски настроени родители.

Последни дни за включване във фотоконкурса за Зеления пояс

12.07.2017 г.
На 15 юли приключва фотоконкурсът "Балкански Зелен пояс" 2017, който е част от общ проект между БФБ, Зелени Балкани и Евронатур (Германия) за популяризиране на Европейския Зелен пояс.
Конкурсът е отворен за всички, които са посетили българската част от Балканският зелен пояс. Снимките трябва да са направени по протежение на Балканския зелен пояс. През 2017 фотоконкурсът има следната тема: „Магията на Балканският зелен пояс“. Провежда се в три различни категории: Деца (под 18 г.), Любители и Професионалисти.
 
повече»

МИСИЯ: ЧИСТА ХРАНА, ЧЕСТЕН ПОМИНЪК

30.06.2017 г.
Финално събитие на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“
под патронажа на Посланика на Швейцария.
 
Храната е важна тема, която ни вълнува в едно с природата и поминъка на хората, защото начинът по който използваме природните ресурси, за да произведем храната си понякога може да е разрушителен. Храната, която ни интересува е произведена в малка ферма и търси своя по-кратък път към хората, които я ценят. Произведена е по устойчив начин, опазващ природата, но какво означава да печелиш от природата и възражда ли се предприемачеството с кауза? Това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани на Международния форум „Мисия: чиста храна, честен поминък“ на 5 юли 2017 г. (сряда) в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
повече»

NATURA FEST в парк Заимов

30.06.2017 г.
На 5 юли 2017 (сряда) в 16.00 часа в парка „Заимов“ започва НАТУРА ФЕСТ – пъстро фермерско изложение с арт работилници, филми, изложби и музика в лятната нощ.

Очакват ви вкусно изложение на фермерски продукти, произведени в Натура 2000 зони: овче, краве, козе и биволско сирене, кашкавал, кефир, кисело мляко, сладка от диворастящи плодове,  мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки, чай. Ще можете да поговорите с фермерите-производители, до опитате и да купите. Може да се състезавате в дегустацията за разпознаване на различни видове сирена и кисело мляко.
повече»

За Балкана след "За Балкана и хората" – последна лекция

16.06.2017 г.
Дойде и краят на тази академична година – година изпълнена с интересни разкази за наука, биоразнообразие, природа и приключения. Каним ви да се присъедините към нас за нашата последна среща, в която ще ви разкажем, за това което успяхме да направим чрез един дългогодишен проект, чрез когото и нашия курс, лагерите и подпомагането на студенти стана възможно.
повече»

За птици в Колумбия

06.06.2017 г.
Ако искате да разберете повече за Колумбия погледната през очите на четирима природозащитници, учени и заклети орнитолози, да научите повече за птиците, живота, джунглата и предизвикателствата в опазването на природата в това чудно кътче от света – заповядайте на 07. 06. (сряда), ), от 18:30 ч. в зала 163, в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".
повече»

На 1 юни стартира най-новият проект на БФБ “You(th) can DO IT! Биосферните паркове през очите на младежта”

31.05.2017 г.
Проектът на БФБ е един от одобрените за финансиране от Мтел еко грант 2017. Телекомът финансира четири проекта за опазване на биоразнообразието с близо 25 000 лева като всеки ще получи до 7 хил. лева за своята идея. Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“ и се осъществява за девета поредна година в партньорство с Фондация BCause.
повече»

Уики обича Земята – истории отвъд кадрите!

30.05.2017 г.
Ако обичате да снимате, да обикаляте, да търсите, да показвате своята гледна точка и чрез вас други да учат повече за природата и света – това е лекцията за вас! За трета поредна година в българската версия на „Уикипедия“ организира конкурсът за фотография на защитените територии „Уики обича Земята“!
повече»

Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 май

30.05.2017 г.
Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 май - Деня на славянската писменост и култура. Темата „Торлашка кухня с местни продукти“ привлече многобройни участници, които се включиха в трите категории – „Местни торлашки ястия“, „Сладки кулинарни произведения“ и „Постни торлашки ястия“.
повече»