Новини

NATURA FEST в парк Заимов

30.06.2017 г.
На 5 юли 2017 (сряда) в 16.00 часа в парка „Заимов“ започва НАТУРА ФЕСТ – пъстро фермерско изложение с арт работилници, филми, изложби и музика в лятната нощ.

Очакват ви вкусно изложение на фермерски продукти, произведени в Натура 2000 зони: овче, краве, козе и биволско сирене, кашкавал, кефир, кисело мляко, сладка от диворастящи плодове,  мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки, чай. Ще можете да поговорите с фермерите-производители, до опитате и да купите. Може да се състезавате в дегустацията за разпознаване на различни видове сирена и кисело мляко.
повече»

За Балкана след "За Балкана и хората" – последна лекция

16.06.2017 г.
Дойде и краят на тази академична година – година изпълнена с интересни разкази за наука, биоразнообразие, природа и приключения. Каним ви да се присъедините към нас за нашата последна среща, в която ще ви разкажем, за това което успяхме да направим чрез един дългогодишен проект, чрез когото и нашия курс, лагерите и подпомагането на студенти стана възможно.
повече»

За птици в Колумбия

06.06.2017 г.
Ако искате да разберете повече за Колумбия погледната през очите на четирима природозащитници, учени и заклети орнитолози, да научите повече за птиците, живота, джунглата и предизвикателствата в опазването на природата в това чудно кътче от света – заповядайте на 07. 06. (сряда), ), от 18:30 ч. в зала 163, в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".
повече»

На 1 юни стартира най-новият проект на БФБ “You(th) can DO IT! Биосферните паркове през очите на младежта”

31.05.2017 г.
Проектът на БФБ е един от одобрените за финансиране от Мтел еко грант 2017. Телекомът финансира четири проекта за опазване на биоразнообразието с близо 25 000 лева като всеки ще получи до 7 хил. лева за своята идея. Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“ и се осъществява за девета поредна година в партньорство с Фондация BCause.
повече»

Уики обича Земята – истории отвъд кадрите!

30.05.2017 г.
Ако обичате да снимате, да обикаляте, да търсите, да показвате своята гледна точка и чрез вас други да учат повече за природата и света – това е лекцията за вас! За трета поредна година в българската версия на „Уикипедия“ организира конкурсът за фотография на защитените територии „Уики обича Земята“!
повече»

Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 май

30.05.2017 г.
Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 май - Деня на славянската писменост и култура. Темата „Торлашка кухня с местни продукти“ привлече многобройни участници, които се включиха в трите категории – „Местни торлашки ястия“, „Сладки кулинарни произведения“ и „Постни торлашки ястия“.
повече»

Вело-уикенд в Чипровска планина

30.05.2017 г.
Последния уикенд на май - 18 смели колоездачи пренебрегнаха гръмотевичните прогнози и се събраха "Под чардака", семеен хотел край Лопушанския манастир, за да посетят една прекрасна и непозната част от Балкана - Чипровската планина.
повече»

Номинациите за годишните награди ще се броят наесен, но старт се дава на 22 май – световния ден на биоразнообразието

22.05.2017 г.
На 22 май – Световния ден на биоразнообразието, Българска фондация Биоразнообразие дава началото на кампанията за номиниране на най-ярките постижения и примери в сферата на опазването на природата у нас. Номинирането е публично и всеки може да отправи предложения в една или повече категории, стига да се отнасят за периода 22 май 2016 – 22 май 2017 – т.е. една „година на биологичното разнообразие“. Наградите се само положителни, защото с негативните случаи цялото общество се сблъсква непрекъснато.
повече»

21 май е Европейски ден на Натура 2000

21.05.2017 г.
Това, което стартира като инициатива на местно равнище чрез един испански LIFE проект, вече се превръща в официален европейски ден. На специална церемония комисарят по околната среда Кармену Велла, председателят на комисията по околна среда на Европейския парламент Адина-Йоана Валеан и други подписаха Съвместна декларация за обявяване на 21 май за "Европейски ден на Натура 2000" - мрежа от защитени територии в Европа. Той ще се празнува ежегодно в цяла Европа.

Още тази година стотици местни събития и мрежови дейности в цяла Европа ще отбележат този специален ден за природата.

 
повече»

„Старото школо“ кани на Фолклорно школо по случай 24 май

21.05.2017 г.
В Деня на българската писменост и култура 24 май, проект „За Балкана и хората“ и комплекс „Боженски чифлик” ви канят в “Старото школо”, за да се потопите в автентичната атмосфера на българския бит. Домакините очакват гражданите на Габрово и Велико Търново след празничната манифестация да заповядат в село Съботковци (на 10 км от Габрово, на 5 км от “Боженци” и на 42 км от Велико Търново), където специално за празника ще организират „Фолклорно школо“. Това включва фолклорна програма и възможност за учене на български традиционни песни и танци, заедно с жените от фолклорната група на селото. Стартът ще бъде даден в 14.00 пред Старото школо.
повече»