Новини

Вело-уикенд в Чипровска планина

30.05.2017 г.
Последния уикенд на май - 18 смели колоездачи пренебрегнаха гръмотевичните прогнози и се събраха "Под чардака", семеен хотел край Лопушанския манастир, за да посетят една прекрасна и непозната част от Балкана - Чипровската планина.
повече»

Номинациите за годишните награди ще се броят наесен, но старт се дава на 22 май – световния ден на биоразнообразието

22.05.2017 г.
На 22 май – Световния ден на биоразнообразието, Българска фондация Биоразнообразие дава началото на кампанията за номиниране на най-ярките постижения и примери в сферата на опазването на природата у нас. Номинирането е публично и всеки може да отправи предложения в една или повече категории, стига да се отнасят за периода 22 май 2016 – 22 май 2017 – т.е. една „година на биологичното разнообразие“. Наградите се само положителни, защото с негативните случаи цялото общество се сблъсква непрекъснато.
повече»

21 май е Европейски ден на Натура 2000

21.05.2017 г.
Това, което стартира като инициатива на местно равнище чрез един испански LIFE проект, вече се превръща в официален европейски ден. На специална церемония комисарят по околната среда Кармену Велла, председателят на комисията по околна среда на Европейския парламент Адина-Йоана Валеан и други подписаха Съвместна декларация за обявяване на 21 май за "Европейски ден на Натура 2000" - мрежа от защитени територии в Европа. Той ще се празнува ежегодно в цяла Европа.

Още тази година стотици местни събития и мрежови дейности в цяла Европа ще отбележат този специален ден за природата.

 
повече»

„Старото школо“ кани на Фолклорно школо по случай 24 май

21.05.2017 г.
В Деня на българската писменост и култура 24 май, проект „За Балкана и хората“ и комплекс „Боженски чифлик” ви канят в “Старото школо”, за да се потопите в автентичната атмосфера на българския бит. Домакините очакват гражданите на Габрово и Велико Търново след празничната манифестация да заповядат в село Съботковци (на 10 км от Габрово, на 5 км от “Боженци” и на 42 км от Велико Търново), където специално за празника ще организират „Фолклорно школо“. Това включва фолклорна програма и възможност за учене на български традиционни песни и танци, заедно с жените от фолклорната група на селото. Стартът ще бъде даден в 14.00 пред Старото школо.
повече»

Карнавал на биоразнообразието в Бургас

14.05.2017 г.
За седми път Карнавал на биоразнообразието ще събере в Бургас на открито (26 май 2017 г. от 17.00 часа на лятна сцена "Охлюва") малки и по-големи участници, костюмирани на тема: "Живата природа на България".
Карнавалът се организира от Българска Фондация Биоразнообразие, съвместно с Община Бургас и РИОСВ Бургас и е посветен на честването на 25 години работа на програма LIFE, която подкрепя природата, околната среда и действията по климата и на отбелязването на четвърт век от приемането на Директивата за хабитатите и Натура 2000 мрежата.

 
повече»

Възможно ли е еко-пътеките да бъдат наистина еко?

08.05.2017 г.
Все по-често в социалните мрежи и медиите се споделят недобри примери за еко-пътеки – както от гледна точка на проектиране, така и на изпълнение. Но как всъщност се проектира туристическата инфраструктура, какви са възможностите за това в защитените територии на България и кои са добрите примери у нас и по света? На тези и още интересни въпроси ще ни отговори арх. Любозар Димитров, чиято експертиза е именно в проектиране и изграждане на туристическа инфраструктура в защитени територии.
повече»

Над 5300 лв. събраха гражданите в помощ на Николай Стайков, който защитава Национален парк „Централен Балкан“

08.05.2017 г.
Въпреки всички опити да се дискредитират защитниците на природата и да се обезверят тези, които я опазват и вършат съвестно своята работа, се оказва, че хората не са загубили своята човечност и съпричастност – само за 2 месеца граждани от цялата страна събраха 5 357 лв. в помощ на инж. Николай Стайков дългогодишен служител на Национален парк „Централен Балкан“, прилагащ мерките за контрол и охрана на територията в ръководения от него парков участък –„Калофер“.
повече»

Фотоконкурс „Балкански Зелен пояс 2017"

06.05.2017 г.
В традиционен се превръща фотоконкурсът, посветен на Балканския Зелен пояс и се очаква всяка година да въвлича професионалисти и любители, привлечени от едни запазени и много красиви гранични територии, каквито са тези от Зеления пояс.
БФБ и Зелени Балкани участват в съвместен проект, посветен на Балканския Зелен пояс, който се координира от немската организация ЕвроНатур. Европейският Зелен пояс формира 12.500 км дълъг паневропейски екологичен коридор по протежение на бившата Желязна завеса от Баренцово море на север до средиземноморския юг на Европа, съхраняващ изключително биологично разнообразие. Балканският Зелен пояс обхваща южната част на Европейския Зелен пояс, който се простира на територията на 9 страни. 
повече»

Конфликт между природа и бизнес не съществува показват актуални проучвания на обществените нагласи в България

04.05.2017 г.
Конфликт между природата и бизнеса не съществува, а митът за него е фалшив, стана ясно от резултатите от актуални проучвания, проведени от агенция ЕСТАТ по поръчка на проект „За Балкана и хората“.
Социологическото проучване може да изтеглите оттук: http://forthenature.org/upload/documents/2017/05/danni_prouchvania_ESTAT_2017.pdf
повече»

Покана за дискусия на тема: Нагласите към природата в България и Швейцария

01.05.2017 г.
Какво е отношението към опазването на природата и развитието на бизнеса в България (според социологическо проучване на ЕСТАТ ООД) и в Швейцария (според мнението на швейцарските партньори в проект За Балкана и хората) и каква е ролята на гражданското общество ще обсъдим заедно на прес кафе в Културен център G8 (ул.Гладстон 8) на 3 май 2017 г. (сряда) от 10.30 часа.
повече»