Новини

Специален танц, посветен на Атанасовско езеро, ще закрие церемонията за Натура 2000 наградите в Брюксел

14.05.2018 г.
Екипът на проект „Солта на живота“ получи поканата „да вдъхнови“ гостите в официалната церемония по връчване на Европейските награди Натура 2000 на 17 май 2018 в зала „Берлемон“. Разнообразните артисти  от различни сфери на изкуството и на различна възраст, включени в раздела Вдъхновени от езерото в страница на проекта са впечатлили организаторите. Така на престижната церемония в четвъртък вечер, където Европейската комисия кани всички 25 финалисти, а Комисарят по околна среда Кармену Вела, заедно с членовете на журито ще обявят победителите, на сцената ще излязат танцьорите от танцова компания ДЮН, който ще представят своя танц „Езерото“.
повече»

SOS - Спасете нашите морета

12.04.2018 г.
172,120 граждани на Европейския съюз връчиха искане към министрите на околната среда и на рибарството

По време на срещата на Съвета на министрите на околната среда от ЕС в София, 172 120 подписа на граждани на ЕС призоваващи да се защитят нашите морета и да се спре прекомерния улов на риба бяха получени от Държавния секретар по околната среда на Швеция, Пер Енкуист.

 
повече»

Демонстрация „Да спасим нашите морета“ и връчване на петиция по време на Международната среща на министрите на околната среда в Европа

09.04.2018 г.
Българска фондация Биоразнообразие и поддръжници се присъединяват към кампанията на международните организации Seas At Risk, WeMove.EU и Our Fish, като заедно ще връчат петиция на Министърът на околната среда на Швеция, Пер Енкуист (Per Ängquist)- от Съвета на Европейския съюз на министрите на околната среда. Демонстрацията ще включва костюми на морски животни и банер призоваващ за спешни действия за защита на моретата и забрана на прекомерния улов на риба.
повече»

Туризмът, свързан с природата дава шанс за развитие на Осоговския регион

01.04.2018 г.
Природният туризъм е шансът за развитие на региона на Осогово, тъй като има огромен потенциал и привлича все повече туристи от България и чужбина. Това стана ясно на форум, който се проведе на 29 март в парк хотел Кюстендил, гр. Кюстендил, организиран от Българска фондация Биоразнообразие.
повече»

Ден на Жабешкото блато в Ботевград

22.03.2018 г.
Денят на Жабешкото блато е посветен на 50 годишнината от първото документиране на уникалната миграция на планинска жаба /Rana temporaria/ в ЗМ „Мухалница“, когато  всички полово зрели жаби за няколко дни преодоляват разстояние между 6-10 км. Събитието включва игри с професионални аниматори за деца наразлични възрасти; разходка до Жабешкото блато с гид за разпознаване на видовете, презентация за Жабешкото блато, фотоконкурс за деца и изложба на детски рисунки.
 
повече»

Всеки глас е важен, за да стане Атанасовско езеро носител на природозащитен „Оскар“

16.03.2018 г.
Европейските „Оскари“ в областта на природозащитата ще бъдат раздадени на 17 май, но дотогава всички европейски граждани имат възможност да изберат своя фаворит сред 25-те финалисти за наградите Натура 2000. Атанасовско езеро също е на международната сцена чрез номинация „Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора“, издигната от Българска фондация Биоразнообразие
 
повече»

Борбата с корояда - прилики и разлики между България и Австрия

12.03.2018 г.
Темата за борбата с корояда и стъпките, които могат да се предприемат, предизвика голям интерес към двудневната среща, която БФБ и фондация Евронатур организираха в Кюстендил на 8-9 март 2018 г. Общо 53 участника  взеха участие в обмяната на опит - основен лектор бе Бернард Перни от Австрия, а на терен бяха водени от инж.Тони Колев - Директор на ДГС Кюстендил.
повече»

Втора лекция в курса на БФБ този път посветена на Тях - Рододендроните

11.03.2018 г.
Заповядайте на 14.03.2018 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163 на Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за втората лекция от курса "Опазване на биоразнообразието" на БФБ на тема: „Те, Рододендроните!“ Гост-лектор ще бъде Мирослав Енев – завършил биология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, който въпреки, че е орнитолог има голяма страсткъм тях - Рододендроните!

 
повече»

Семинар “Устойчиво управление на горите в Осогово – обмен на опит и добри практики в борбата с корояда ”

06.03.2018 г.
На 8 и 9 март 2018 г. в парк хотел „Кюстендил“ в гр. Кюстендил ще се проведе семинар на тема „Устойчиво управление на горите в Осогово – обмен на опит и добри практики в борбата с корояда“. Основен лектор на семинара ще бъде г-н Бернард Перни от Института за опазване на гората към Центъра за изследване на гората, Австрия.
повече»

Курсът "Опазване на биоразнообразието" започва със "Статут ДИВ"

27.02.2018 г.
На 28 февруари (сряда) от 18,30 ч. в Биологическия факултет на Софийсикя университет започва отново Курсът на БФБ "Опазване на биоразнообразието". Първият гост ще бъде холандският експерт Франк Зандеринк, който ще представи предимствата на Статут Див за природата и хората на Родопите и България. За първи път пред публика ще бъде показан филм за дивите коне в Родопите.
 
повече»