Новини

Среща за представяне на резултатите от наблюдението на едрите хищници в Осогово

26.02.2018 г.
На 20 и 21 февруари, 2018 г. се състоя среща за представяне на резултатите от наблюдението на едрите хищници в Осогово. Мониторингът на едрите хищниците и тяхната хранителна база е важна част от изпълнението на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“, която предостави възможност за постоянно наблюдение на проектните целеви видове: рис, мечка и вълк в периода от септември 2016 до Февруари, 2018г.  Повече от 30 участника, представители на различни институции и организации от България и Македония се събраха в х. Три Буки, за да се запознаят с резултатите от анализа на събраната по време на мониторинга информация.
повече»

Заключителна трансгранична среща за представяне и дискусия на резултатите от работа по наблюдение на едрите хищници в планината Осогово в Македония и България

19.02.2018 г.
На 20 и 21 февруари 2018 г. в хотел Три Буки над гр. Кюстендил ще се проведе двудневна среща на участници в систематично наблюдение и преброяване на едри хищници и диви копитни в планината Осогово. За участие в срещата са поканени всички заинтересовани страни от двете страни на държавната граница – представители на горските и общинските институции, ловни сдружения, НПО, гранична полиция.
повече»

Поредно обучение с практически занимания на тема “Горска сертификация и гори с висока консервационна стойност“ за горски служители от района на Осогово

06.02.2018 г.
В края на месец януари Бъларска фондация Биоразнообразие проведе двудневно обучение  “Горска сертификация и гори с висока консервационна стойност“ в Кюстендил като част от изпълнението на проект Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово и по-конкретно проектната дейност „Подпомагане на устойчивото управление на горите на Осогово“. Обучението, съществена част от което бяха  практическите упражнения имаше за цел да надгради знанията на  служители от Държавно горско стопанство (ДГС) Невестино, Държавно ловно стопанство (ДЛС) Осогово, ДГС Кюстендил и РДГ Кюстендил за горска сертификация и гори с висока консервацоинна стойност. Освен посочените стопанства, в обучението участваха и представители на ЮЗДП, както и на ДГС Якоруда и ДЛС Дикчан, които споделиха своят опит на сертифицирани стопанства.
повече»

НАГРАДА ЗА „ПОДАРЪК С ВКУС НА ТРАДИЦИЯ И БЪЛГАРСКА ПРИРОДА“ НА БФБ

03.02.2018 г.
За пета поредна година БЦНП избира неправителствени организации с добри бизнес идеи, които да подкрепи с програмата си. Българска фондация Биоразнообразие е един от печелившите в конкурса със своята идея „ПОДАРЪК С ВКУС НА ТРАДИЦИЯ И БЪЛГАРСКА ПРИРОДА“.
повече»

Наш експерт бе лектор в първата национална конференция "ВЛИЯНИЕТО НА ФЕРМИТЕ ЗА ЦЕННИ КОЖИ"

31.01.2018 г.
На 27-ми януари 2018 г. в София се проведе първата по рода си конференция „Влиянието на фермите за ценни кожи“, организирана от гражданската инициатива „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), която работи за прилагане на етичните и хуманните норми във всички сфери на човешката дейност, свързани с използването на животни.
 
повече»

Обява за изпълнителен директор на фондация УЗАНА

15.01.2018 г.
Съгласно решение № 214 от 30.11.2017 г. на Общински съвет – Габрово и решение № 56 от 28.11.2017 г. на Българска Фондация Биоразнообразие, гр. София, открива Конкурс за избор на Изпълнителен директор на Фондация „Узана” - Габрово,  в процес на учредяване.
 
повече»

Младежи от 4 града представят биосферните си паркове на национален уебинар

05.01.2018 г.
В края на годината над 30 ученици от четири града се включиха в националния уебинар „Биосферните паркове през очите на младежта You(th) can do it!“, организиран от Българска Фондация Биоразнообразие. С помощта на доброволци от Уикипедия, учениците се научиха как да редактират страници и създадоха четири изцяло нови страници за новоразширените биосферни паркове „Червената стена“, „Сребърна“, „Централен Балкан“ и „Узунбуджак“, в които те самите живеят.
 
повече»

Отворено писмо пита кой е истинският собственик на ски зона Банско

05.01.2018 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов да обявят официално кой е реалният собственик на ски зона Банско в Национален парк Пирин.
повече»

Протест в 11 града в България срещу незаконното решение за строителство в НП "Пирин"

04.01.2018 г.
Докато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство.
На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов, Казанлък и Свиленград коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.
повече»