Новини

ПЪСТРО ШЕСТВИЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО ПО УЛИЦИТЕ НА БУРГАС

23.05.2019 г.
Повече от 90 деца от 15 учебни заведения в Бургас дефилираха по ул. Богориди и на лятна сцена Охлюва
 
В нов формат протече тази година традиционния Карнавал на биоразнообразието. В духа на празничното шествие за Деня на българската просвета и култура, организаторите призоваха малките и много пъстри участници да се съберат на площада пред Общината  и оттам под звуците на тромпет и барабан да дефилират за природата по ул. Богориди към Морската градина.
повече»

Трето двудневно обучение към програма „Бъдещи природозащитници“

22.05.2019 г.
На 18 и 19 май се състоя поредното двудневно обучение за студенти, част от обучителната програма „Бъдещи природозащитници“. Програмата цели да свърже теорията с практиката като запознае студентите с важни практически теми от придозащитата и ги срещне с преподаватели и практици от различни университети, организации и институции.
повече»

Ден на дивия божур

22.05.2019 г.
Ще опазим ли, и как, защитеният по закон, див божур в Божурище?
 
На тези въпроси ще се опитаме да отговорим днес, 22-ри май, Международен ден на биоразнообразието, в Народно Читалище „Христо Ботев 1934“ гр. Божурище, където ще се проведе за първи път „Деня на дивия божур“.
повече»

Наш представител води практически урок за растенията в Борисова градина

21.05.2019 г.
Българска фондация Биоразнообразие участва в практически урок за растенията, който се проведе в Борисовата градина на 21 май 2019 г. Занятието беше част от програмата на паралелки с изучаване на японски език от втори клас към столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“.
повече»

21 май е Европейски ден за Натура 2000

20.05.2019 г.
В целия Европейски съюз (ЕС) държавите-членки избират и определят обекти, които да представляват част от мрежата от защитени зони, наричана Натура 2000, за да защитят избрани местообитания и местообитания на определени видове. Във връзка с това 21 май бе официално обявен за Европейски ден за Натура 2000. Целта е гражданите да осъзнават и оценяват такива природни територии и да научат как те могат да допринесат за тяхното опазване.
 
повече»

ТЪРСЯТ СЕ РЕДКИ РАСТЕНИЯ И ЖИВОТНИ

16.05.2019 г.
По случай Деня на Натура 2000 и Международния ден на биоразнообразието, Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас и Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас организират празнично шествие на тема „БИОРАЗНООБРАЗИЕ И НАТУРА 2000“ и канят децата на Бургас на 22 май 2019 от 17.00 часа да дефилират с атрактивни костюми на български растения и животни.
 
повече»

Първата теренна практика по програма "Бъдещи природозащитници" беше за старите дървета

12.05.2019 г.
На 11 май беше проведена първата теренна практика от обучителната програма "Бъдещи природозащитници". Темата й беше "Старите дървета", а лектор - Момчил Панайотов. Мястото - в защитена местност манастирска кория в близост до Горнобанския манастир "Св. Св. Кирил и Методий", който се намира в планината Люлин.
повече»

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА „ДИВИТЕ БОЖУРИ“

10.05.2019 г.
Последните находища на диви божури у нас са в опасност, затова БФБ и АПБ, заедно с местното читалище в гр. Божурище организират национален конкурс за рисунка за деца и ученици от 4 до 16 години с идеята да привлекат вниманието на обществото върху тези редки, но изключително впечатляващи растения.
повече»

Започват уебинарите по програма „Бъдещи природозащитници“

09.05.2019 г.
На 13 май от 15:30 часа българско време или 14:30 - 16:00 CET започват безплатните международни уебинари, организирани по програмата „Бъдещи природозащитници“. Първият от тях е на тема биосферните паркове от нов тип като инструмент за устойчиво развитие на регионите, а лектор ще бъде Катрин Томова от Българска фондация Биоразнообразие. Уебинарът ще се проведе на английски чрез платформата Zoom. За да се включите, следвайте линка: https://zoom.us/j/7824218253
повече»

ОСОГОВО – ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ (ОТ СОФИЯ)

05.05.2019 г.
С настъпването на любимия месец май Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) представя близката и вълнуваща дестинация – пограничната планина Осогово, която е подходяща за разнообразни форми на туризъм – пешеходен, вело, конен и други. За вдъхновение и за удобно пътуване може да се ползва новата интерактивна онлайн карта „Пешеходни и велосипедни маршрути в района на Осогово“, поместена в нашата страница http://bbf.biodiversity.bg/bg/Karti-i-danni.c160#mod2027
повече»