Новини

Цветните растения на България ще бъдат представени на ФЛОРА' 2019

02.05.2019 г.
В Годината на растенията, БФБ продължава своите специални събития, посветени на красивото растително царство. Този път по покана на Община Бургас нашият колега Росен Василев ще представи своята презентация "Цветните растения на България" на 3 май 2019 г. от 11.00 часа по време на ''ФЛОРА БУРГАС'' 2019 в Приморски парк - Бургас на територията на експозиционен център Флора.
повече»

Денят на Земята с призив да опазим нашите видове

22.04.2019 г.
Тази година темата на Деня на Земята - 22 април е посветена на опазването на нашите видове. Ние от БФБ сме особено щастливи, че в милиони хора по света ще научат повече за заплахите, които грозят нашето биоразнообразие и причините за така застрашителното изчезване на видовете в природата. 
повече»

БФБ участва в традиционния фестивал за младежко творчество „Млада синя Земя“ в Пловдив

22.04.2019 г.
За десетото издание на фестивала „Млада синя Земя“ Регионалният природонаучен музей в Пловдив остана верен на традицията да подкрепя детското творчество, вдъхновено от мечтите за една по-красива и синя Земя!  Новото и различно бе участието на три от най-големите екологични НПО - Зелени Балкани, БДЗП и БФБ.
повече»

Летният университет на ЮНЕСКО ще бъде в Биосферен парк “Централен Балкан”

17.04.2019 г.
България за пръв път е домакин на Летния университет на ЮНЕСКО, който цели да осигури висококачествено обучение на студенти, млади учени и практици от биосферните паркове от Европа и Средиземноморието. Тази година темата е „Интегрирано управление, устойчив туризъм и насърчаване на биосферните паркове“, а участниците ще бъдат ангажирани чрез активен учебен процес, възможност да разработват идеи за съвместни проекти, насочени към биосферните паркове, като същевременно преживяват богатите природни и културни забележителности на Централен Балкан.
повече»

Второто двудневно обучение на "Бъдещите природозащитници"

16.04.2019 г.
На 20-21 май ще се проведе второто двудневно обучение по програмата Бъдещи природозащитници. Ще бъдат разгледани 8 теми, които ще помогнат на участниците да задълбочат познанията си за защитените територии. Един от казусите, които ще бъдат обсъждани е Природен парк Беласица.
 
повече»

Посещение с кауза в биоферма Розино

14.04.2019 г.
Rozino Organic Farm, съвместно с Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ви канят да подкрепите една интересна кауза, свързана с популяризиране уникалността на Централен Балкан като изживеете едно различно посещение във фермата.
Това лято България ще бъде домакин на летния университет по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“, посветен на Биосферните паркове и ви каним да подкрепите реализацията на събитието като се включите в „Посещение с кауза“ на 11 май (събота) в Rozino Organic Farm.
 
повече»

(Не)познатото Черно море – трета лекция от курса „Опазване на биоразнообразието“

12.04.2019 г.
На 5 април от 19 ч. отново в Клуба на пътешественика се проведе третата лекция от курса „Опазване на биоразнообразието“, финансиран по проект „Бъдещи природозащитници“ по програма Еразъм + на Европейския съюз.
повече»

Вече стартираха обученията на „Бъдещите природозащитници“

11.04.2019 г.
На 30-31 март се проведе първото двудневно обучение по програмата. Нашите лектори: доц. Росен Цонев от Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, гл. ас. д-р Румяна Костова, БФ на СУ, инж. Нели Дончева от WWF България и доц. Момчил Панайотов от Лесотехническия университет се срещнаха с 25 студенти, част от новите природозащитници в България.
повече»

„Бетономорие или Черноморие“ - втора лекция от курса "Опазване на биоразнообразието"

11.04.2019 г.
На 29 март от 19:00 часа в Клуба на пътешественика в София се срещнахме с част от хората, които посвещават времето си на опазване на Черноморското крайбрежие. Лектори бяха Андрей Ковачев от СДП "Балкани", Тома Белев от "Асоциацията на парковете в България" и Люба Батембергска от "Да спасим Карадере".
повече»

МОСВ предлага опасно отслабване на екомрежата Натура 2000 и изключване на гражданските организации от природозащитната работа

09.04.2019 г.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изпраща днес писмо до премиера на България Бойко Борисов с искане за незабавно спиране на опасни поправки в Закона на биологичното разнообразие (ЗБР), предложени от министър Ненов Димов.
повече»