Центрове

Детска природна академия УЗАНА

Детска природна академия „Узана“ е създадена в партньорство между Българска фондация Биоразнообразие и Община Габрово, сред прекрасната природа на Балкана, при билките на Узана поляна и спокойствието на гората. Намира се в Посетителски информационен център в местността Узана край Габрово – в географския център на България.

Този нов образователен продукт  дава възможност на деца от всички възрасти да се срещнат с природата по интересен и увлекателен начин. Разработени са програми за занимания с участието на обучени аниматори, в специално обзаведени зали и по горска пътека с поредица от интерактивни модули.

Детска природна академия „Узана“ включва интерпретативни програми за природата, с варианти за половин или цял ден, както и дву- и тридневни занимания. Те се предлагат както на краткосрочно пребиваващи малки групи деца с родители, така и на зелени училища и летни лагери от цялата страна. Прилагат се методите на обучение чрез преживяване и игри.

Използват се залите на Посетителски център „Узана“, пространството около сградата и мрежа от маркирани пътеки със забавни уредби и интерактивни модули, разположени в  гората, част от Природен парк „Българка“ и представящи биоразнообразието, функционирането на екосистемите, взаимодействието на природата и човека.

Интерпретативните програми дават възможност да се разшири учебната програма по природните науки, като те се представят по атрактивен и занимателен начин. Темите са:
 • Гората – извор на живот
 • Кръговратът на водата
 • Природата и човекът
 • Животните – господари на гората
 • Царството на растенията
 • Гъбите са отделно царство
 • Птичият свят в горите
 • Скалната основа на живота
 • Микрокосмос
 • Всички сме едно цяло
Практическите занятия предлагат възможности за:  събиране на семена от дървета, засаждане на лечебни растения, създаване на хотел за насекоми, наблюдение на микроскопичния свят в една водна капка, определяне на минерали и скали… Дава се пространство за творчеството на децата – майсторене на сувенири от природни елементи, рисуване на природозащитна тениска, създаване на изделия от глина. Възможни са турове и походи до Географския център на България и връх Исполин.

Създаването на Детска природна академия „Узана“  е част от проект „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
 

Посетителски център "КАЛИАКРА"

Ако пътувате по Северното Черноморие и се намирате близо до Каварна – не пропускайте да се позабавлявате в Посетителски център “Калиакра”. Той се намира в село Българево и е точно по пътя ви за нос Калиакра. 
Интерактивната експозиция в Центъра ще Ви запознае с най-интересните обитатели на Черно море и последните запазени степи. 

Само тук може: 
 • да проверите познавате ли Черноморските риби 
 • да се научите да говорите езика на трите вида делфини в нашето море 
 • да научите къде и как е живял изчезналият днес тюлен-монах 
 • да проверите колко дълго издържате под вода и кои животни са по-добри от вас 
 • да подредите пъстрия килим от цветята на Калиакра 
 • да се обадите на птиците от резервата 
 • да научите повече за възможностите за настаняване и хранене в района 
 • да си закупите информационни материали и сувенири 
 • да изберете подходящия за вас маршрут в околността 

Галерия

Детска природна академия Узана

Галерия

Център Калиакра

За контакти:

Посетителски център “Калиакра” 
с. Българево 9660 
община Каварна, област Добрич 
Елена Урумчева - тел. 0896798912


Детска природна академия "Узана"
местност Узана (на 20 км от Габрово)
Информационен център на Община Габрово
facebook AkademiaUzana
e-mail: academiauzana@gabrovo.bg
Радостина Аръшева - 0887/581644
 

Малко история за "Калиакра"

През 2000 г. в рамките на Българо-Швейцарската програма за опазване на биоразнообразието (БШПОБ) бе създаден първият природозащитен и информационен център (ПИЦ) за Северното Черноморско крайбрежие - “Калиакра”. Сградата на центъра е с площ 83 кв.м и разполага с 5 помещения: голяма експозиционна зала, прожекционна зала. Дворът на центъра бе оформен като малка ботаническа градина, засадена с характерни за района степни растения. 

Поради непосредствената си близост до природен резерват “Калиакра”, който съхранява последните степи по Северното Черноморие и редки представители на българската флора и фауна, досегашното функциониране на център “Калиакра” бе изцяло фокусирано върху популяризиране на природното наследство на района и неговото опазване. Центърът организираше предимно теренни консервационни дейности и екологично образование. 

Днес анализирайки промяната на контекста и факта, че природозащитата е много повече свързана с изграждането на партньорства, отколкото със забрани, Българска фондация Биоразнообразие насочва развитието на център “Калиакра” в полза на местните хора и устойчивото развитие на Приморска Добруджа. 

Село Българево, едно от най-красивите добруджански села на Северното българско Черноморие, се намира точно по средата на отсечката – гр. Каварна – нос Калиакра и отстои на 6 км от двете места. Има около 1500 жители и е най-голямото село в община Каварна. Населението тук е предимно гагаузко. Сред най-поддържаните исторически хипотези за произхода на този етнос е, че гагаузите са преките наследници на старите Аспарухови българи. Те са християни, които до скоро са ползвали тюркски език – езикът на племената, заселили се тук преди векове. Възрастните хора все още говорят този език, но за съжаление за него вече няма приемственост. 

Основен поминък на жителите на Българево са земеделието, рибарството, туризмът и селското стопанство. Особено популярни са българевските дини и пъпеши, производството на които е стара традиция. Селото разполага с целодневна детска градина, основно училище, две църкви, библиотека и читалище с богата етнографска сбирка. Все по-добри стават и условията за развитие на селския туризъм, за което разбира се спомага близостта на известните забележителности като природният и археологичен резерват “Калиакра”, където следите от едно бурно историческо минало се съчетават с уникална природа и непристъпен каменен бряг. На север от носа се намира местността Болата. Влажната зона, убежище на редки животински и растителни видове, естествено се свързва с красив морски залив с плаж, заобиколен от живописни червени скали. Болата е също много привлекателно орнитологично място. 

Североизточно от Българево се намират: ваканционното селище “Русалка”, разположено на залива Тауклиман и местността Яйлата, която е археологичен резерват и изключителен природен феномен. Друга атракция за туристите е мидената ферма “Дълбока”, известна с двата ресторанта на самия бряг на морето, които предлагат разнообразни рибни и мидени специалитети. Интересни добруджански и морски ястия предлагат и няколкото малки семейни ресторанта в Българево.