Година на ...

2010 - Международна година на биоразнообразието

Събития на БФБ през 2010 - Международната година на биоразнообразието

1. Годишни награди за биоразнообразието – след кратко прекъсване, тази година отново ще бъдат наградени най-добрите постижения в областта на опазване и популяризиране на биоразнообразието. Традиционно кампанията ще стартира на 22 май – Международния ден на биоразнообразието, а награждаването ще бъде през септември 2010. 

2. Серия стикери, посветени на Годината на биоразнообразието - „Застрашени и изчезващи видове”.

3. Обновяване на интернет портала за биоразнообразието – www.biodiversity.bg, събиране на нова, актуална информация и публикуването й в сайта.

4. Отбелязване на Международния ден на биоразнообразието (22 май) с Карнавал на биоразнообразието (костюми на растения и животни). В Бургас ще бъде организиран в Морската градина, но ще се търси възможност празникът да се организира и в други райони, в които действа Фондацията (Беласица, Осогово, Странджа, Калиакра). Ще има конкурс за най-добър костюм и за костюм на най-рядък вид. 

5. През есента БФБ ще представи най-новата си интерактивна изложба за един емблематичен вид в българската фауна - дивата коза. Изложбата, която ще бъде посветена на Годината на биоразнообразието ще пътува, както другите подобни изложби на БФБ из цялата страна. 

6. Тази година ООН призовава Светът да предприеме действия за опазване на биоразнообразието, затова и ние ще организираме конкурс за есе (писмено или видео есе, фотопис) за хора от всякаква възраст за нещо, което: 
- участникът е предприел в подкрепа на природата (засадил дърво, изчистил замърсен хабитат, загасил горски пожар, сигнализирал за бракониерска сеч или лов и др.) и го е документирал чрез фото и видео доказателства; 
- е докоснало или развълнувало участникът сред природата, важно е да е нещо, което няма търпение да покаже или сподели с целия свят (чрез интернет пространството). 
Най-интересните предложения ще бъдат качени на портала за биоразнообразие и линкове към тях ще има в социалната мрежа Фейсбук. Победителят ще бъде определен с гласуване по интернет. Началото на конкурса и условията за участие ще бъдат обявени на 22 май – Деня на биоразнообразието, а награждаването ще бъде през септември. 

7. Акцент ще бъде поставен и на биоразнообразието извън дивата природа, а именно в земеделските стопанства и градините. В Странджа ще бъде организиран конкурс „Биоразнообразието в моята градина” - за най-богата на видове градина (овошки, зеленчуци, цветя), най-добре поддържана градина, най-зелено село. Поканени за участие са всички села в района на Странджа, необходимо е само желаещите да изпратят заявка за участие, за да бъде оценена градината им от специалната комисия, която ще избере победителите през август 2010 г. 


ООН създаде специално лого за Международната година на биоразнообразието

Всяка организация и институция може да го използва, за да популяризира опазването на биоразнообразието като един от приоритетите на десетилетието. Логото може да изтеглите оттук. Логото изобразява обхвата на биологичното разнообразие, което включва елементи от флората и фауната. Заедно, те демонстрират как биоразнообразието е живота и как ние хората, намираме своето място в това съвместно пътуване. 
Логото се състои от три основни компонента: 
• Годината "2010", която поставя рамката на кампанията и събира останалите елементи на логото. 
• Иконографските елементи, символизиращи биоразнообразието - риба, вълни, фламинго, дърво, възрастен и дете. 
• Заглавието на кампанията "2010 г. Международна година на биологичното разнообразие."

БФБ единственият български партньор на инициативата

БФБ официално стана партньор, който подкрепя Международната година на биоразнообразието.

Подробности на http://www.cbd.int/2010/partners/

По случай Международната година на биоразнообразието, БФБ издаде специален карендар, в който представя видовете биоразнообразие - генетично, видово и екосистемно. Все още може да си поръчате календар от нашия офис (виж Контакти).


Изтеглете календара за 2010 3 Mb (pdf) свали