Конкурс за късометражен филм Green-Go

Категории

Тази година сме приготвили 3 вълнуващи теми:

1. Да строим и да живеем по зелен начин (зелена инфраструктура)Учените доказаха, че сме по-здрави и по-щастливи, ако живеем в по-зелена среда, сред природата. Паркове, градини, дървета, гори, овощни градини ни носят много значими ползи, когато сме сред тях - те ни помагат да сме здрави, подобряват настроението ни, правят ни по-устойчиви на стрес, зареждат ни с творческа енергия, подобряват паметта ни. Освен това са полезни и за икономиката.  

Тогава какво ни спира да имаме повече природа в живота си?
 
Проучи същността на проблема със загубата на зелени площи и какво го причинява или ни покажи успешно решение. Нека заедно кажем НЕ на бетонирането на нашите градове!
 
2. Последният ден на Земята? (Денят на прекаляването)


Ние взимаме, консумираме и изхвърляме, без да мислим за последиците от нашите действия. Планетата Земя ни дава огромно количество ресурси. Огромно, но не и безкрайно! Знаете ли, че Земята непрекъснато трябва да възстановява това, което сме използвали и че ние използваме повече ресурси, отколкото тя може да възстанови?
 
Всяка година, датата, която отбелязва денят, в който човечеството изтощава природните ресурси на Земята (т.нар. Earth Overshoot Day) настъпва все по-рано и по-рано! През 1987 той е бил на 19 Декември, а миналата година беше на 8 Август!
 
Сега си помисли как можеш да помогнеш този ден отново да бъде отчитан към края на годината. Можеш да ходиш на работа с колело или с градски транспорт; можеш да станеш вегетарианец или да употребяваш по-малко месо; можеш да използваш по-малко пластмаса и да рециклираш; можеш да се ориентираш към по-ниско енергийни технологии. Изборите са безброй. Разкажи ни твоята история и твоето решение на проблема!
 
3. Твоята Европа през 2050 година (бюджет на ЕС)Затвори очи и си представи Европа след 33 години. Къде си ти? Дали си на място, където си щастлив, или си на място, от което искаш да избягаш? Как изглежда света около теб? Помисли си за проблемите, пред които Европа се изправя днес – социално неравенство, загуба на животински и растителни видове, климатични промени, замърсен въздух, лошо управление на водите, отпадъци, задръствания, шумово замърсяване… Дали тези днешни проблеми ще намалеят, ще се увеличат, или ще си останат същите? Каква е твоята визия за Европа 2050?
 
Отговорът на тези предизвикателства е директно свързан със следващите бюджети на ЕС и с това за какво ще бъдат похарчени средствата в тях? Ние искаме да видим, че Европа има по-зелен бюджет и парите на данъкоплатците се харчат за общественото благосъстояние. Изпрати ни своята представа за Европа през 2050 година - своята мечта или кошмар и ни разкажи на какво се надяваш или какво те ужасява! И ние ще се постараем светът да чуе за това!