Зелен пояс

Във фокуса на Балканския Зелен пояс

Девет страни, девет фотоконкурсa, една цел: Сътрудничество в международен фото конкурс, девет организации от страните по протежението на Балканския зелен пояс, подкрепени от ЕвроНатур (EuroNatur) и Международния съюз за опазване на природата IUCN, поканени са любителите на природата, за да уловят красотата на региона по протежението на бившата Желязна завеса във впечатляващи снимки.
Жителите и посетителите на Балканския зелен пояс бяха помолени да представят своите най-красиви или изразителни снимки на уникалната природа на региона, специфични културни особености и хората. През юни 2016 изтече срокът за изпращане на снимки, като жури във всяка една участваща страна (Албания, България, Гърция, Косово, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция) избра най-добрите кадри през юли 2016 г. Националните победители участваха в международния конкурс, в който бяха избрани петте най-добрите снимки.
Победителите от националния, както и от международния конкурс ще бъдат показани до края на 2016 г.

Перлите на Балканския Зелен пояс
Поля, планини, реки и езера: По време на работна среща през септември 2015 г., бяха избрани най-впечатляващите места, които заслужават защита по протежението на Балканския зелен пояс. Общо 29 места бяха номинирани като основни перли по Балкански зелен пояс. В момента се подготвя кратко описание на всяка перла, които ще бъдат представени на интернет страницата на Европейския зелен пояс и на партньорите по проекта.

Денят на Зеления пояс
24 септември беше избран като Ден на Зеления пояс , като националните неправителствени организации, включени в проекта "Опазване на биологичното разнообразие на Балканите - Засилване на сътрудничеството по Балкански зелен пояс"  организират събития във всички държави по протежението на Балкански зелен пояс, за да отпразнуват втората годишнина от основаването на Асоциацията Европейски Зелен пояс, както и да се обърнат вниманието на обществото към специални места по линията на Балкански Зелен пояс.
В България Денят на Зеления пояс се отбелязва с две събития: „С колело по Зеления пояс – от Осогово до Беласица“, 21-25 септември 2016, колоездачен преход, организиран от Българска фондация Биоразнообразие
https://www.facebook.com/events/1067510930002457/ и „Изложба в обора“ посветена на деня на Зеления пояс, 24.09.2016 в село Левка (общ. Свиленград) организирана от Зелени Балкани http://www.greenbalkans.org/bg/_Izlozhba_v_obora_posvetena_na_denya_na_Zeleniya_poyas-p6037

Информация за събитията е налична на страниците на организациите-партньори:
Гърция: Дружество за защита на Преспа http://www.spp.gr/
Сърбия: Дружество за опазване и изследване на птиците на Сърбия http://www.pticesrbije.sr/
Албания: Защита и опазване на природата и околната среда в Албания http://www.ppnea.org/
Косово: ERA http://www.eradirect.org/
Турция: DAYKO http://www.dayko.org.tr/
Черна гора: Център за защита и изследване на птиците в Черна гора http://www.birdwatchingmn.org/
Македония: Македонското екологично дружество http://mes.org.mk/nov-sajt/
България: Българска фондация Биоразнообразие http://bbf.biodiversity.bg/ и Зелени Балкани http://www.greenbalkans.org/bg/
Румъния: Пътешественик - The Explorer
 
Проектът "Опазване на биологичното разнообразие на Балканите - Засилване на сътрудничеството по Балканския зелен пояс" е финансово подкрепен от Германската федерална фондация за околната среда (DBU).