Активист за природата

Десислава Алексова

Тя е и много голям приятел на гражданския сектор в България и по-специално на Коалиция „За да остане природа в България“. Подкрепяла е всички граждански акции на Коалицията чрез лично участие и чрез разпространяване на информация за съответните каузи. Десислава Алексова е номинирана за активното й участие в организирането на партньорството с туристически организации и организации за опазване на културното наследство, чиято кулминация беше подписването на Меморандум за сътрудничество за опазване на природното и културно наследство, подписан на 17 ноември 2014-та година.
повече»

Александър Дунчев

Александър Дунчев е номиниран за неуморната си работа по всички казуси с документални анализи и застъпничество, както и успешната кампания в защита на вековните гори, многобройните проведени проверки по граждански сигнали за незаконни сечи; участието му в дискусии и граждански обучения за разпознаване на незаконните сечи и др.
повече»

Стефан Аврамов

Стефан Аврамов е номиниран за активното си участие, благодарение на което отново беше спряно искането за удължаване на ловния сезон за диви птици през февруари и за работата си в подкрепа на обявяването на защитена зона Рила буфер, анализ на политическите програми, свързани с опазване на биоразнообразието като експерт по проект „Зелени Закони“
повече»

Андрей Ралев

Андрей Ралев е номиниран за неуморната си работа по проект „Прозрачни планини“ за популяризиране  сред гражданското общество на важни природозащитни въпроси като: гражданско участие в подготовката и приемането на Планове за управление на защитени територии; устойчиво ползване на горите, опазване на реките; общи устройствени планове и др.; многобройни участия в дискусии и обществени обсъждания на Плановете за управление на Пирин, Рила, Витоша, Централен Балкан, Българка и др.
повече»

Мирослав Нанков

Мирослав Нанков беше един от най-големите пътешественици в България, който показа на много туристи и авантюристи много от най-красивите места по света, винаги вдъхновяваше хората да пътуват, да опознават нови места, но и да ги запазват такива, каквито са. Той се бореше и за опазване на горите в Троянския Балкан. Мирослав Нанков водеше открита борба с дървената мафия. За съжаление не успя да продължи тази битка заради нелепата си смърт, но остана вдъхновяващ пример за всички.
повече»

Свилен Чешмеджиев

През изминалата година Свилен Чешмеджиев и екипът му осъществиха различни дейности свързани с опазването на защитени и застрашени видове птици: морски орел, къдроглав пеликан, белоока потапница, малък корморан, вечерна ветрушка, червеногуша и малка белочела гъска. През 2014 г. той е избран за Национален координатор на Международно преброяване на белия щъркел в България. През 2015 г. е избран и за един от „Десетте най-изявени млади личности на България“.
повече»

Красимир Манев

Със своята дарба на поет и писател, Краси допринася изключително много за разпространяването на информация за вида и за изграждането на положително мнение към тази изключителна и рядка птица сред хората и особено сред жителите на Русе. Написал е редица стихотворения и разкази, а в момента подготвя и роман, посветен на египетския лешояд.
повече»

140 идеи

"140 идеи" организират съвместни кампании заедно с БДЗП – „Да спасим царския орел“; „Животът на египетския лешояд“ и „Зелени калкани“, със СДП Балкани, с които правят благотворителна продажба на тениски, изрисувани от тях  - "Дивите кози и скалите"; със Зелени Балкани, за които рисуват тениски на тема „Завръщането на брадатия лешояд“ и много други.
повече»

Атанас Русев и хората, които се активизираха за защита на делфините

Освен за спасяването на дюните на Корал, тази година Атанас Русев е номиниран и заради дългогодишната си борба за спасяването на делфините. Той пръв алармира за многобройните случаи на мъртви делфини в блога на „Да запазим корал“, сигнализира медиите, предизвика обществена дискусия за причините за смъртта на делфините.
повече»

Емилиян Стойнов

Емилиян Стойнов е номиниран заради организираните с негова помощ бригади, свързани с реинтродукцията на белоглавите лешояди в Кресненското дефиле, мониторинг на сухоземните костенурки в района, изготвяне на къщички за едри птици и други дейности, които имат не само природозащитна насоченост, но и образователна. Така той е не само деен и успешен активист за природата, а също и спомага за оформянето на новите попълнения в природозащитната общност.
повече»

инж. Георги Сербезов

Като председател на НПО, водеща делата по кампанията срещу Втория гребен канал в Пловдив, Георги Сербезов е мотор и обединител на пловдивската общественост, обезпокоена от планираното унищожение на крайречните гори в града. Още от 2011г. активно участва в успешните кампании срещу построяване на подземен паркинг под Цар-симеоновата градина и срещу строежа на частен клуб на защитената територия „Хълм Бунарджик".
 
повече»

Георги Стоянов

Георги Стоянов е номиниран за работата си през последните години по изграждането и поддържането на мрежа за извозване на трупно месо за подхранване на лешоядните птици. В тази мрежа са включени месопроизводители, ветеринарии и доброволци от цяла Северозападна България. Успоредно с това той организира редица образователни инициативи с ученици и доброволци от цяла България.
повече»

Мирослава Попова

Мирослава Попова е номинирана заради ентусиазма и отдадеността й за каузите на Прозрачни планини, СДП Балкани и Коалиция „За да остане природа в България“. Тя подпомага акции, събития, facebook кампании и т.н.
повече»

Димитър Куманов

Димитър Куманов е един от създателите на сайта http://dams.reki.bg, г-н Куманов вече няколко години участва в редица форуми, пуска постоянно жалби до Басейновите дирекции, пише становища, организира срещи с всички заинтересовани страни, дава интервюта с една единствена цел – опазване на българските реки и изваждането наяве на престъпните деяния на малък кръг от хора, ощетяващи цялата държава и нейните граждани, вземащи им най-ценното – водата.
повече»

Александър Маринов - Санчо

Едва ли има природозащитна или доброволческа акция, в която Санчо да не се е включил  – от помощ при организиране на събития, лекции, изложби и изложения до изработването на хотел за насекоми. Санчо има и талантът и да пише като с огромно чувство за хумор засяга сериозни въпроси като монополизирането и унищожаването на Витоша и Пирин и др. Санчо е човек, на който винаги може да се разчита и който впечатлява с огромната си отдаденост и любов към природата.
повече»

Калин Христов и Зеленият отбор

Калин Христов и Зеленият отбор са номинирани за многобройните си успешни кампании за залесявания и особено за изключително амбициозния проект „1 милион“ - 1 милион дървета, които трябва да бъдат заседени от доброволци
повече»

Елица Иванова

Тази година Елица е номинирана именно за своята отдаденост на тази кауза. Елица не се отказа нито за момент и успя да убеди един прокурор, че животните, предмет на престъпление, не са просто веществено доказателство, а живи същества. Така тя създава прецедент в съдебните практики, свързани с трафика на птици, тъй като успява да освободи от прокурорска забрана 30 бр. папагали „Жако“, задържани ГКПП "Дунав мост 2 - Видин" през 2014 г., още преди да има започнато съдебно дело.
повече»

Боряна Шивачева

За съжаление е номинирана посмъртно. Повече от десет години от живота си Боряна Шивачева посвети на защитата на природата в града, срещу презастрояването и уплътняването, за по-качествена градска среда. Много зелени петна на картата на София – паркове, градини, междублокови пространства, детски площадки, зелени площи, запазиха своята цялост и озеленяване благодарение на нейната непримиримост, ежедневни усилия и неуморна работа в комисиите на Столичния общински съвет, Направление „Архитектура и градоустройство”, проучвания на документи, справки, безкрайни преписки и спорове, стигащи до многобройни съдебни дела.
повече»