Активист за природата

Александър Дунчев

Александър Дунчев е инженер-лесовъд с природозащитна насоченост. Участва в проекти за картиране и опазване на вековните гори в България, разследване на нарушенията в горите, съвместяване на природозащитните изисквания в лесовъдската дейност и подобряване на горското законодателство. Години наред той води денонощна борба за опазване на българската природа. През последната година направи разследвания, съвместно с медиите, които разкриха мащабни злоупотреби, незаконно изсечени гори за пътища, финансиране на местните от страна на дървената мафия и др., довели до множество оставки и скандални разкрития.
повече»

Димитър Кацов

Като част от гражданска група „Да спасим Карадере“ Димитър Кацов е изключително активен в защитата на плажа от застрояване. Той неуморно подпомага юридическата борба на групата, която през изминалия период беше особено успешна. Той е незаменим в умението си да разчита сложни закони, карти и планове, да открива данни, да подава заявления за достъп до информация и да анализира получените данни. Той консултира и гражданите, които искат да подадат сигнал за незаконни сечи или други престъпления, свързани с унищожаването на природата, но не знаят към кого точно да се обърнат. През годините Димитър Кацов е и доброволец, активен участник в гражданските движения срещу ГМО и проучванията за шистов газ, срещу проучванията за нефт и газ в блок "Силистар", случая с унищожените фиданки в природен парк Витоша и много други каузи.
повече»

Жулиета Кръстева Босилкова

Тя е учителка по немски език в Природо математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ – гр. Враца. Съвместната й  работа с ДПП „Врачански Балкан“  датира от 2000 г., когато създава клуб по туризъм „Планински дух“ в гимназията, който след това е трансформиран в клуб по екология „Таралежите“ към Ученически спортно туристически клуб „Вратцата“ към ПМГ. Тя организира множество събития, в които децата да могат да опознаят природата и да се научат да я обичат и пазят. С нейна помощ се организира и излет във Врачанската планина и изкачване на връх Бегличка могила през декември; кампания по разделно събиране на отпадъци и даряване на капачки; поставяне на хранилки за птици в училищния двор и по туристически маршрути.
повече»

Люба Батембергска

Люба Батембергска е един от най-активните представители на гражданската група „Да спасим Карадере“. Тя участва и координира всички инициативи на групата. През тази година Люба Батембергска и съмишлениците й опровергаха всички предразсъдъци на регионални и национални институции, че плажуващите замърсяват и вредят на Карадере. Нещо повече, те сами направиха табла с определени правила за отговорно къмпингуване, които разпространиха за всички плажуващи, оградиха дюните с колчета, за да се разпознават и от останалите туристи. Люба беше един от инициаторите за обединение на всички граждански организации, които се борят за морски каузи с представители на Коалиция „За да остане природа“ и с граждански групи за защита на зелените площи в градовете. Съвместно с други граждани и експерти тя участва в работни групи, които обсъждат промени в Закона за туризма. Люба Батембергска има достатъчно време и енергия да се включи и в гражданските кампании за реформа в правозащитната система, подкрепя и др. каузи, които са й близки до сърцето.
повече»

Музейко за популяризирането на биоразнообразието сред деца и възрастни

Първият детски музей отвори врати в България. На площ от 3500 кв.м., в „Музейко“ са подредени 13 интерактивни изложби и над 130 интерактивни игри. Те са предназначени да вдъхновяват малките посетители и техните по-възрастни приятели да откриват и изследват науката. Но преди всичко, Музейко не е музей. Той е създаден по модела на т. нар. детски музеи – те, обаче, не са традиционни  музеи с колекции от ценни предмети, а институции, които осъзнават нуждата, която децата имат, от вдъхновение, разбиране и места, създадени с мисъл за тях. Музейко представя на деца и възрастни своята изложба, наречена „Изследвай своя свят: Природа“ – в нея Музейко споделя с деца и възрастни какво е научил за дърветата, как да ги разпознаем по листата и къде можем да открием природата в града. Помага на децата да научат повече и за животните. Специално място е посветено на прилепите, тъй като България е сред страните с най-голямо видово разнообразие на прилепи. От познатите в Европа 35 вида тук се срещат 33. През годината Музейко проведе и най-различни кампании, чрез които вдъхновява децата сами да помислят кои са онези малки стъпки, които да направят, за да съхранят природата.
повече»

Зорница Стратиева

Зорница Стратиева е един от най-ентусиазираните любители и защитници на природата. Активен участник в протести, работни групи, изготвяне на експертни становища, организиране и координиране на различни видове акции и доброволчески дейности. Има опит в подаване на сигнали за нарушения и достъп до обществена и екологична информация. Освен безценен кадър на „Асоциация на парковете в България”, Зори е един от основните двигатели на проекта „Прозрачни планини”, където е активна дори след приключването му. Освен безценен кадър на „Асоциация на парковете в България”, Зори е един от основните двигатели на проекта „Прозрачни планини”, където е активна дори след приключването му.Тази година тя беше експертът от горския сектор подпомогнал инициативата на Сдружение „На ти с природата” за опазване на лесопарк „Кошарите” в столичния квартал Лозенец. Със същия ентусиазъм помагаше на организации от туристическия бранш и изнасяше публични лекции пред студенти, мотивирайки ги за каузите на Коалиция „За да остане природа в България”.
повече»

"Млад планинар" от гр.Петрич

„Млад планинар“ са група от млади хора, които обичат природата. Заедно със своите ръководители вече са успели да посетят голяма част от българските планини. Активни природозащитници, участващи в много от организираните от природен парк "Беласица" мероприятия. Тази година сдружение "Млад планинар" беше инициатор и основен организатор на отбелязването на Деня на земята в центъра на Петрич. Децата пяха и се веселиха заедно. Техни неотлъчни спътници бяха "животните от планината" - деца облечени в костюми на животни. Това повдигна духа на събитието и направи преживяването интересно.
повече»

Младен Ангелов

Младен Ангелов е еколог по образование и по призвание. Уважаван и познат на мнозина в екосредите експерт, той е приел природозащитните идеи като мисията на живота си. Още от студентските си години е доброволец и активен член на „Зелени балкани“. Взел е активно участие в изграждане на мрежата от защитени зони «Натура 2000». Член на национални работни групи за определяне на числеността и разпространението на рибите. Участвал е в изготвянето на документи по оперативна програма «Рибарство» и планове за управление на защитени зони и територии, консервационни дейности и провеждане на мониторинг на риби и птици. Изготвял  е предложения за обявяване на защитени територии. Дългогодишен експерт в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, той е държавен служител, но не и „чиновник“, човек, който работи със знанията си, но и със сърцето си.
повече»

д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет на Софийски университет

От 2004 до момента работи като асистент и гл. асистент в Биологическия факултет на СУ, където е и член на Факултетния съвет. Член на Управителния съвет на ФДФФ. Той е основоположник на клуб "С.К.О.Р.Е.Ц.", който е известен с многото си дейности, свързани с българската природозащита и наука. Примери за това са популяризирането на местности с редки и интересни видове, като Драгоманското блато, езеро Керкини, Кресненското дефиле и други. Организирането на доброволческа инициатива на студенти на БФ в Университетската ботаническа градина в Балчик също е от важните му дейности през годината, както и участието в Среднозимното преброяване на птици. Научните публикации са неизменна част от работата на Атанас Грозданов. Една от тях е свързана с подхранването на птиците около факултета, което е особено важно през зимния сезон. Той активно участва и в поддръжката на озеленените части на факултета.
повече»

Христо Пешев и Фонд за дивата флора и фауна

Малко хора биха могли да опознаят до толкова един вид, че да успеят да го реинтрудуцират толкова успешно, колкото екипът на ФДФФ (Фонд за дивата флора и фауна) се справя с белоглавия лешояд. Фондът обаче нямаше да е толкова успешен без помощта, уменията и страстта на Христо Пешев. Освен неспирнатата работа с лешоядите, Христо Пешев има голям брой научни трудове, участия в български и международни конференции. Успява да заснема уникални и редки видове в страната и да помогне за тяхното изучаване и опазване. През последната година неговата работа кипеше постоянно. От непрекъснатото подхранване на лешоядите, изучаването на начина им на живот и нуждите им, за да се реинтродуцират успешно, до организирането на екскурзии, с цел природозащитно обучение. Освен работата с белоглавия лешояд, той има голям принос в опазването и изучаването и на другите два вида лешояди в България – египетския и черния, както и в опазването на сухоземните костенурки в страната. Христо е огромен вдъхновител за младите природолюбители и защитници.
повече»

Христина Грозданова

Христина Грозданова е млад изкуствовед, който през последните години работи активно за проучването, консолидирането и популяризирането на гилдията на художниците-анималисти в България, които с творчеството си имат съществена роля в много разнообразни природозащитни кампании, книги, образователни материали и много други. С ентусиазма си Христина допринесе много не само да представи и популяризира авторите и природозащитните им каузи, но и беше основен двигател на големи природозащитни арт-събития, като изложбата "Голямото завръщане", представяща на много места в цялата страна редки и застрашени видове животни и растения. Не на последно място, тя е сред съоснователите на първата по рода си у нас съсловна организация на художниците вдъхновени от природата, създадена през настоящата година.
повече»

д-р Николай Цанков - посмъртно

Доц. д-р Николай Цанков е завършил Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски” (2001), специалност зоология. Работи като херпетолог в БАН. Основните му проучвания са посветени на систематиката, биологията, разпространението и еволюцията на българската и балканска херпетофауна. Водещ херпетолог у нас и ръководител на школа по херпетология. Автор на безброй публикации, Николай Цанков беше един от експертите, готов винаги да реагира в защита на природата. Той е сред авторите и на много сериозния и авторитетен труд - книга за фауната на България, която е преведена и на немски език, както и на Определител на земноводните и влечугите в България. Макар и млад той бързо се превърна в един от най-добрите херпетолози у нас. Николай Цанков провежда множество теренни проучвания на разпространението на инвазивни видове земноводни и влечуги. Посвещава живота си на това да изучава змиите и другите влечуги и да развенчава митовете и страховете, които те предизвикват. В разцвета на младостта си, на 22 юни 2016 Николай Цанков става жертва на жестока катастрофа, от която за съжаление не оцелява. Това хвърли в скръб всички нас, неговите колеги и безброй приятели, съмишленици.
повече»

Младият екип, който реализира проект „Българска история“

Младият екип, който реализира младият, едва 4-годишен родолюбив проект „Българска история“ с едноименните му сайт и списание. Тези млади българи инициираха и осъществиха за втори пореден път на 15 януари 2016 възпоменателен поход до Черни връх, припомняйки ни, че на този ден е роден Алеко Константинов. Въпреки мразовития януари откликналите и поели към върха бяха не само атестат за личния и институционален авторитет на екипа на „Българска история“, но и илюстрация на споделяното от мнозина убеждение, че обичта към майката природа е основополагащ аспект на обичта към майка България.
повече»

Мила Кривошиева и фондация Диви животни

Любомила Кривошиева е основател и управител на Фондация „Дивите животни“. Това е първото и единствено засега място в София, където хора, намерили пострадало или застрашено диво животно, могат да намерят помощ – да оставят животното за грижи и лечение или да получат съвет как да му помогнат. Освен грижата за животните, Любомила предоставя непрекъснато информация за това как хората сами да се погрижат за животните и най-вече как да не им навредят.
повече»

Красимира Гаврилова

Краси е вдъхновяващ преподавател от ОУ „Христо Ботев“ кв. Долно Езерово в Бургас. Тя работи много активно с децата и ги мотивира да обичат природата, да познават и ценят езерата и особено Бургаското езеро Вая, край което живеят, да обичат птиците. Тя води клуб за извънкласни дейности „Архимед“, с чийто ученици години наред печели челни места в природни състезания в Бургас и участва в природозащитни дейности, свързани с Бургаските езера. Благодарение на плашилата, изработени от децата бе спасена гнездовата колония в Атанасовско езеро.
повече»

Патрик Смитьойс

Патрик Смитьойс е холандец, който е женен за българка и избира да остане в България. Занимава с инвестиционно посредничество на чужди фирми, желаещи да реализират проекти в България. По призвание е автор на филми, борец срещу корупцията, административния произвол и „мафия“ – където и както ги вижда. Патрик иска да остане в България и се бори тя да бъде по-добро място за живеене. Така той се превръща и в един от най-активните граждански активисти. Бори се срещу изграждането на МВЕЦ на язовир „Искър“, отваря „раната“ и разкрива от първо лице единствено число какво се случва с горите на България. В битката си със системата той използва своята камера и така неусетно се превръща в изразител на най-различни граждански каузи. Включва се активно и в изработването на гражданска визия за горите, чийто акцент е борба с дървената мафия и с абсолютната власт на директорите на държавните горски предприятия. Сред успехите му може да се причислят спирането на строежа на МВЕЦ, което се случва през пролетта на 2016. Филмът, който той прави, за да популяризира каузата и проблема се превръща в цяла поредица. Тя се казва  ”My New Homeland” (“Моята нова родина”) и обхваща различни чувствителни теми за защита на природата.
повече»

Дирекцията на НП Централен Балкан

Тази година Централен Балкан празнува 25 години от създаването си. За тези години освен славата на най-голямата защитена територия, „гръбнакът на страната“ те успяха да се превърнат и в „гръбнака на управлението на защитените територии“. Това е дирекцията, която влага наистина сърце и мисъл в управлението на поверената им територия и която се отнася много сериозно към поддържането и развитието на екипа си. Дирекцията на Националния парк и тази година се включи и подкрепи с най-различни инициативи следните кампании и международни събития: Международен ден на биоразнообразието; Национална образователно-информационна кампания „Яко е да си еко“ ; Ден на Земята; Световен ден на водата; Световен ден на околната среда; Часът на Земята; Световен ден на влажните зони; Международна година на почвите и др.
повече»

Калин и Зеления отбор

През април те организираха масови залесявания в Понор и Локорско. На 14 и 15 май Калин Христов и Зеленият отбор организираха първият „Независим фестивал за свободна размяна на семена, разсади и фиданки“, на който хора от страната и чужбина можеха да споделят част от домашно отгледаните си зеленчукови и плодови семена, разсади и фиданки. Калин Христов е неизменен участник във всички протести за защита на природата. През зимата на 2015 пръв алармира за опита да бъдат прикрити следите от престъплението, което се случи в Природен парк „Витоша“, близо до пистата „Витошко лале“, като бъдат изтеглени тайно през нощта тракторите, изоставени на местопрестъплението. Незабавно той и негови съмишленици се качиха на Витоша и в продължение на 3 нощи се редуваха да пазят мястото, за да предотвратят този опит за прикриване на доказателствата.
повече»

София Илкова от ДПП Беласица

София Илкова е главен експерт „Биоразнообразие, международни дейности и проекти” в Природен парк „Беласица”. Тя е от хората, които никога няма да чуете шумно да говорят или да изтъкват работата си, но по нейния тих, усмихнат и много професионален начин тя вдъхва живот още от създаването на дирекцията на най-младия парк в България. С много ентусиазъм и вяра тя убеди местните хора в ползите, които парка им носи, убеди хиляди туристи, че Беласица е приказно красива и ще са щастливи ако я посетят, научи децата на Беласица, че да познават и пазят своята планина е радост и чест. С тази номинация си пожелаваме повече хора като нея в структурите, които управляват защитените територии.
повече»

Михаела Царчинска

Михаела Царчинска е вдъхновяващ сертифициран Пермакултурен дизайнер и преподавател, имала уникалния шанс да се учи в Австралия от създателите на Пермакултрата - Бил Молисън и Дейвид Холмгрен, Джеф Лоутън, Дарен Дохърти и Роузмари Мороу. Михаела с огромно желание и умение обича да разказва за изкуството да живеем в хармония с природата и за етиките и принципите, които да ни водят към един по-пълноценен и осъзнат живот, с отговорност към бъдещите поколения. Понастоящем е сред водещите на първия дизайнерски курс, воден от българи за българи, съ-организатор на Европейската Пермакултурна Конвенция. Михаела е вдъхновен посланик на пермакултурата в България. С изключителен чар и умение тя обяснява какво точно представлява пермакултурата като приобщава хиляди привърженици към нея.
повече»

ТД Приста за Дунавските острови

В поредица от водни походи с каяци и моторни лодки, доброволци и приятели на туристическо дружество "Приста" чистиха, извозваха, но и плаваха, бяха част от неповторимия пейзаж на голямата река и в крайна сметка създадоха цяло приключение. Събраните отпадъци бяха извозени и предадени за рециклиране, а много от участниците гребаха с каяк за първи път в живота. Всичко това беше съпроводено с информационна кампания за биоразнообразието на Дунав, потенциала за туризъм и превенция на замърсяванията. В месеците, неподходящи за гребане по реката, ТД Приста разгърна широка образователна кампания с русенските училища и центъра за социални услуги за деца и семейства – множество лекции и практични извънкласни занимания на открито бяха организирани, а за финал проведоха ученическа екскурзия до природен парк Персина.
повече»

Георги Стоянов, отговарящ за популацията на белоглави лешояди

Проектът наистина е мащабен, но Г. Стоянов, който живее в с. Долно Озирово е посветен на 100 процента на тази мисия и без негово участие нямаше да е възможно: "През 2015 на територията на природен парк „Врачански Балкан“, беше излюпено първото белоглаво лешоядче от 70 години насам. През 2016 от образувалите се 8 двойки има излюпени 4 малки. От внесените 49 лешояда от Испания и Франция, 43 вече са пуснати на свобода, а останалите са във волиерата за адаптация в с. Долно Озирово.
Около 50 тона годишно трупно месо е необходимо за подхранването на лешоядите. Храната се предоставя най-често от големи свине и краве ферми, както и от местни фермери и жители в района. Освен като „санитари“ на природата лешоядите имат и важна икономическа роля, като намаляват необходимостта от използването на екарисажи.
повече»

Боян Петров

Боян Петров е български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работещ в Националния природонаучен музей в София. Към 2016 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 8, но за всички нас той е просто един истински защитник на природата. За разлика от много други български спортисти, той много последователно защитава истинската зелена кауза. Освен че професионално се занимава с екология, много добре разбира разликата между "зелените приказки" и реалните зелени действия. Затова използва медийното внимание към постиженията му и за да аргументира какви са проблемите с предложения нов План за управление на НП Пирин и не пропуска да се снима с послание в защита на Пирин по време на всичките си хималайски експедиции. Боян никога не се предава. Сега, след нелепия инцидент, при Кресненското дефиле той вече мисли както за новите върхове, които му предстои да изкачи, така и за това да се бори пътят за магистрала Струма изобщо да не минава през Кресненското дефиле.
повече»