Активист за природата

Андрей Ралев

Андрей Ралев е роден през 1979 г. Живял е 6 години във Венецуела и 2 години в Испания. Завършил Маркетинг и Мениджмънт в УНСС и Управление на околната среда в университета “Карлос III” в Мадрид. Член е на Сдружение за дива природа “БАЛКАНИ”. Има професионален опит и в развитието на семеен бизнес по селски туризъм в Родопите – с. Косово, община Асеновград. Един от създателите на Коалиция “За да остане природа в България”, активист в редица кампании и проекти, свързани с развитие на селските райони, устойчиво ползване на горите, опазване на реките. Занимава се активно с алпинизъм, колоездене и скално катерене. Хобито му е наблюдение на птици. През последната година той активно участва в създаването на Perangua - международна инициатива за граждански кампании. Идеята на Perangua е да се създаде глобална платформа, в която активисти и техните привърженици от най-различни страни да обединят усилия и опит за решаването на екологични проблеми в своите държави. Освен че се занимава с популяризиране на инициативата в България, благодарение на Андрей Ралев в Perangua са включени две български природозащитни кампании - кампанията за спасяване на Кресненското дефиле и лагерът за опръстеняване на птици на Дуранкулак.
Андрей Ралев подпомага и борбата за обявяването на Драгоманското блато за защитена местност, включва се и в други природозащитни кампании като експерт.

За повече информация: https://www.facebook.com/perangua / сайт: www.perangua.com

Риболовен клуб “Балканка”

Риболовен клуб “Балканка” е сдружение, което се занимава активно с опазването на българските реки. Сдружението работи много активно срещу изграждането на МВЕЦ по големите и малки планински реки у нас. Бори се срещу бракониерството в България и за спиране унищожаването на рибното богатство и местата за рекреация. Редовно алармират и подават сигнали за замърсявания на българските реки и езера. През май 2020 година те спечелиха делото срещу ВЕЦ на Градевската река над Симитли. През ноември 2019 организираха протест срещу унищожението на река Вит от строителите на магистрала Хемус. Продължава и кампанията им за събиране на данни и изготвяне на карта с МВЕЦ-ове по българските реки, в която всеки може да се включи като снима или филмира даденото съоръжение и изпрати информация къде се намира.

За повече информация: https://www.facebook.com/balkanka.bg/
https://dams.reki.bg/Docs/Help-US?setlang=bg

Атанас Русев

Атанас Русев от години е известен със своята дейност за опазване на природата. През 2008 г. той взима на концесия плаж „Корал“. Оттогава е активист в борбата с незаконното застрояване на българските плажове. Той се оттегля от бизнеса си през 2013 г. Член е на сдружението „Да запазим „Корал“. Известни са и дългогодишните му усилия за опазване на българските плажове от презастрояване. Освен за спасяването на Корал от застрояване той се включва активно и в кампанията за спасяването на делфините у нас и повдига въпроса за неспособността на институциите да реагират и да открият причините животните да умират. Днес поддържа Фейсбук страница по проблема и продължава да алармира и да изследва причините за смъртта на делфините у нас.
Но 2019-а видяхме Атанас Русев в съвсем нова битка. Той се включи активно в усилията за справяне с водната криза в Перник и на фона на всеобщата безпомощност на  множество „експерти“ на държавни заплати в министерствата предложи нестандартно, но работещо решение. Информацията за неговите усилия:
Той връща водата в язовир „Студена“. Атанас Русев и планът му за спасяване на Перник

Кремена Ватева

Една жена, майка на три дъщери, която активно защитава гражданската си позиция и свободата да имаме чисти и незастроени плажове и запазена природа. Въпреки, че е филолог по образование, тя е истински еколог по призвание. Съумява да ангажира хората, да ги привлече за своята кауза  и да ги увлече в протести, петиции. Тя е много дейна в доста акции за опазване на природата, организира протести и кампании. Доброволец на няколко организации, между които Грийнпийс и др. Един от активните хора в Бургас, за който е време да се даде достойно признание. 
За повече информация: Фейсбук група „Море без бетон“

Патрик Смитьойс

Патрик за пореден път е номиниран за Годишните награди, заради неуморната си работа за българската природа. Холандец, който е женен за българка и избира да остане в България. Занимава се с инвестиционно посредничество на чужди фирми, желаещи да реализират проекти в България. По призвание е автор на филми, борец срещу корупцията, административния произвол и „мафия“ – където и както ги вижда. През настоящия период той отново се ангажира с важни каузи. Не го сломи и трагедията, случила се с любимото му място - първия частен резерват у нас Шаварите Камп. На 14-15 април 2019 той бе обран като беше открадната голяма част от техниката, която служеше за поддръжка на резервата. Патрик успя да възстанови щетите и да отвори резервата за посещение още на следващия месец благодарение на организираната дарителска кампания и много познати и непознати приятели и съмишленици. През настоящата година той продължи и битката си с концесиите и мините като призовава “Последната чиста земя в Европа е най-ценният актив на тази красива страна в морална разруха. Тя е ценна, не само защото другите вече нямат, но най-вече защото в тази разпокъсана общност, тя реално е останала единственото, което свързва всички нас.”

https://eva.bg/article/37584-Zelenoto-imane-na-Patrik-Smityoi-s

Христо Ашламинатора

На пролет и на есен един човек обикаля из цялата страна, по малки и по големи села, събира хората и ги учи напълно безплатно как да облагородяват дръвчетата, вместо да ги отрежат, ако са спрели да дават плод. Това е Христо Ашламинатора, който до момента е обучил на живо хиляди души. В останалото време поддържа фейсбук групата „Ашладисване. Създай ПРИРОДА!“, която до момента има над 7 хил. членове.

За повече информация: https://www.facebook.com/groups/1571876816229809