Активист за природата

Рада Бонева

Рада Бонева
Рада Бонева определя себе си като "Една овца на 20 и нещо, с любов към де що е зелено, безспирните пътешествия, устойчивостта във всичките й форми – от second hand мода, през здравословния и екологичен начин на живот." Тя е автор на тематичен подкаст и блог, в които публикува редица статии и епизоди за опазване на околната среда. С публикациите през изминалата година, тя повдига теми като: важността на пчелите, застрашените животински и растителни видове, климатична справедливост и др. Успява да внесе информираност на достъпен език и с компетентни събеседници. Участва в различни срещи и дискусии по темата.

За повече информация
https://thriftsheep.com/category/podcast-episodes/
https://thriftsheep.com/ 

Иво Иванчев и Ива Лаловска от Геа Челониа

Иво Иванчев и Ива Лаловска от Геа Челониа
С много любов и неуморен труд Иво Иванчев и Ива Лаловска се грижат за спасяването на стотици сухоземни костенурки всяка година. Тяхната експертна дейност подпомага по-доброто разбиране на проблемите, които заплашват сухоземните костенурки и възможните решения. Много важна е и работата им за информиране на общността, най-вече чрез посетителския център, който поддържат, както и работата им с деца. Центърът за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в с. Баня е единствения такъв у нас и за съжаление текучеството на пациенти е голямо. Но благодарение на усилията на Иво Иванчев и Ива Лаловска днес, Центърът има вече зад гърба си няколко хиляди спасени, излекувани и върнати в природата костенурки, редица успешно изпълнени проекти, стотици посетители, гости и малки природолюбители, участвали в ежегодните детски лагери.

За повече информация
Фондация "Геа Челониа": Увеличават се костенурките, които трябва да лекуваме и през зимата
Сайт на фондацията: https://geachelonia.org/za_nas/

Активисти за Рупите

Активисти за Рупите
Казусът със застрояването на Рупите все повече се превръща от регионална в национална кауза не само, защото засяга едно свещено място за всички българи като Рупите, но и поради голямата активност на местните граждани. Обединени във ФБ групата "Спаси Рупите" те успяха и през настоящата година да привлекат медийното внимание и общественото внимание към проблема, както и помощта на водещи природозащитни организации като СДП БАЛКАНИ, Асоциация на парковете в България и др. Групата привлича не само местни, но и природолюбители от цялата страна. Протести, сигнали срещу нарушенията са само част от активността им през годината. Борбата за Рупите продължава, но има и кой да я води. Хората, които няма да се откажат, дори ако се наложи да сезират за проблемите си и Европейската комисия.

Повече информация:
Протест в Рупите срещу строителството на къщи за гости и СПА център
ФБ група Спаси Рупите / Save Rupite: https://www.facebook.com/groups/254943465052558
Природозащитни организации сезират ЕК за незаконно строителство на Рупите

Давид Мавродиев

Давид Мавродиев
Едва ли има човек, който е участвал активно в протестите или кампаниите за защита на природата и не познава Давид Мавродиев. Той впечатли всички, когато преди години, още малко момче-тийнейджър, има смелостта, нехарактерна и за възрастни хора, да откаже публично награда от фондацията на Димитър Бербатов, защото последният беше участвал в кампания в подкрепа на застрояването на Национален парк Пирин. Той беше и един от активните участници и помощници при организирането на протестите и кампаниите в защита на Пирин. Днес, вече пораснал, на 20 години, Давид не е забравил своята любов към природата, която винаги е била и част и от творчеството му. Сред последните инициативи на Давид Мавродиев е възраждането на малкото селце Осен, известно на историците и като истинското рождено място на Христо Ботев, тъй като самият поет казва това в своето произведение "Примери от турското правосъдие”: “Такива чувства изпитвах, кога влизах и в родното си село Осен, до Враца…”. Освен исторически ценно за нас това село е и с много красива природа, която Давид Мавродиев се е заел да популяризира и възроди. Така през май 2020 заедно с братовчедите си Дорина и Валери той решава да почисти крайпътната част от отпадъците, а през април 2021 правят и десетина хранилки за птици, които закачат на дърветата, създавайки импровизираното селище за птички “Домошар”. Но тъй като не успяват да засадят толкова дървета, колкото е нужно, му хрумна идеята за бъдещата му кампания "Гората на Ботев" и дарителската кампания “Компютър за дърво”. Кампания, в която за всеки дарен лаптоп, таблет или стар настолен компютър за пенсионеро-младежкия клуб “Христо Ботев” в село Осен, ще бъде посадено едно дърво, за да се случи "Гората на Ботев".
Повече информация за кампанията и други каузи, които подкрепя Давид Мавродиев ще намерите във втора част на интервюто му в PC Mania: "За България иновациите са дейност, чудна, трудна, сложна. Но въвеждането им във всяка сфера е "мисия неотложна"