Активист за природата

Боряна Шивачева

Боряна Шивачева
За съжаление е номиирана посмъртно. Повече от десет години от живота си Боряна Шивачева посвети на защитата на природата в града, срещу презастрояването и уплътняването, за по-качествена градска среда. Тръгна от казус до своя дом, в район „Красно село”създаде гражданското сдружение „Бели брези” и „Граждански обществен съвет – ГРОС”, заедно с колеги от други части на града основа „Общност на софийски граждански сдружения – Инициатива „Граждани за зелена София”. Всичко безвъзмездно, за обща полза.

Много зелени петна на картата на София – паркове, градини, междублокови пространства, детски площадки, зелени площи, запазиха своята цялост и озеленяване благодарение на нейната непримиримост, ежедневни усилия и неуморна работа в комисиите на Столичния общински съвет, Направление „Архитектура и градоустройство”, проучвания на документи, справки, безкрайни преписки и спорове, стигащи до многобройни съдебни дела. Водещите мотиви са винаги общественият интерес, грижата за зелената система на София, прозрачното и законосъобразно управление на града в диалог и с участитето на гражданите. Тя има съществен принос и за допълване и подобряване на текстовете на редица наредби на Столична община.

Вече година Боряна не е между нас, но със своята принципност и упоритост успя да увлече в активна гражданска позиция много хора край себе си и доказа, че има смисъл и си струва да се бориш, защото, опазвайки природата, запазваме и човешкото у себе си.

Повече информация:
http://placeforfuture.org/?p=2685
http://solidbul.eu/?p=3061
http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2007/03/18/320037_nad_1200_podpisa_sreshtu_subarianeto_na_restorant/
Предложение по доклад относно разрешаването за изработване на Проект на ПУП на местност парк "Борисова градина" 752 Kb (doc) свали
Предложение за уличното озеленяване на гр. София 1 Mb (doc) свали
Декларация по повод отговор на министър Джевдет Чакъров за опазване на Природен парк "Витоша" 163 Kb (doc) свали
Предложение относно изменение на Общия устройствен план на СО 2 Mb (doc) свали