Година на ...

Всяка година Българска фондация Биоразнообразие посвещава новата година на определен защитен вид или територия. За да го популяризираме издаваме един малък симпатичен календар в 14 страници със снимки и информация за него, правим изложби, организираме събития за деца и възрастни. Започнахме през 2005 година като посветихме годината на водните кончета, през 2006 ви разказахме повече за гъбите. През 2007-ма обявихме Годината на дивите кози, 2008-ма - на красивите орхидеи, 2009 - на земноводните, а 2010 беше Година на биоразнообразието. 2011-та беше свързана с глухаря, 2012-та - с пеперудите, 2013-та - с лалетата. Десетата юбилейна 2014 година беше годината на Кълвачите. През 2015-та за първи път нарушихме традицията и вместо на защитен вид посветихме календара и годината на една много специална територия - Атанасовското езеро. Продължихме в същия дух и през 2016-та обявихме годината на Балкана и неговите хора. 2017-та година е определена за година на биосферните паркове.
Вижте календарите ни през годините ни и научете повече за видовете, които трябва да бъдат защитени.
 

2021 - Година на природозащитата

19.01.2021 г.
Тази година е посветена на ПРИРОДОЗАЩИТАТА - тема, по която работим активно вече повече от 25 години, но която става все по-актуална, заради всичко, което се случва с природата около нас. 
повече»

2020 - Година на традиционните храни, породи и сортове

30.03.2020 г.
Тази година ние от Българска фондация Биоразнообразие решихме да обявим Година на традиционните храни, породи и сортове. Затова с нашите приятели и партньори от Bioselena / Биоселена и Слоу Фуд България сме ви подготвили много интересни снимки, вкусни рецепти и неочаквани включвания. Календарът се издава в рамките на проект "Твоята храна".
повече»

2019 - Растенията в България

08.12.2018 г.
България притежава невероятно растително разнообразие. Много ботаници и любители с удоволствие наблюдават и изучават огромния брой растения и прекрасната българска природа. Флората на страната ни наброява повече от 4100 вида висши растения. Сред тях има стотици видове, които растат единствено тук, има редки и защитени видове, и такива, които използваме в бита и стопанството или са вдъхновение за изкуството. Това богатство се нуждае от нашето внимание и грижи, то заслужава да му се радваме, да го познаваме и да го пазим!
повече»

2018 - Любовта в природата

05.01.2018 г.
Замисляли ли сте се коя е движещата сила в природата? Светлината, която вече милиарди години движи света и го кара да се развива, да еволюира, да експлоатира в милионите си причудливи създания? Кое е малкото чудо, което ни дава сили да вървим, да продължаваме, да търсим? Да създаваме и творим, да се учим и удивяваме? Да сме единственото досега познато място в цялата необхватна Вселена, което животът със своя благодат и единственост е превърнало в дом на мечтите ни – толкова уютен, че ни се иска да е вечен...
 
повече»

2017 - Година на биосферните паркове

01.01.2017 г.
Програмата “Човекът и биосферата” (МАВ) е създадена от ЮНЕСКО през 1971 г. за опазването на природата чрез изграждането на Световна мрежа от биосферни резервати и паркове. Съвременните биосферни резервати (биосферни паркове) представляват модели за устойчиво развитие, където човекът и природата съжителстват в хармония. Биосферните паркове се стремят към запазване на културното наследство, кулинарните традиции и обичаи, тъй като именно запазените традиции гарантират и запазена природа. Освен дом на редки и защитени видове биосферните паркове са и място за срещи и учене сред природата. Биосферните паркове се състоят от три взаимосвързани зони: сърцевинната зона, буферната зона и преходната зона.
повече»

2016 - Година на За Балкана и хората

14.01.2016 г.
Балканът - вечната и силна планина на България, пазител на славното минало, символ на твърдост и мощ, крепители на народния дух и закрилник в дни на изпитания през вековете. За Балкана ще ви разкажем и ние, защото фондация Биоразнообразие посвещава 2016 година на Стара планина и специално на нейните Централна и Западна част, на малките стъпки, които се случват там, благодарение на подкрепата на проект "За Балкана и хората", така че опазването на природата да върви ръка за ръка с устойчивото развитие и добруването на хората, живеещи от и с планинаната и моделят да е печеливш и за двете страни.
повече»

2015 - Година на Атанасовско езеро

За първи път през 2015 г. нарушаваме традицията ни и посвещаваме годината не на застрашен растителен или животински вид или интересна група организми, а на място. Това е годината на Атанасовско езеро – една лагуна на брега на морето и на ръба на града! За природолюбителите това е птичият рай на България, където могат да се видят над 300 вида птици. За любителите на здравословния начин на живот - това е мястото, където могат да се отдадат на полезни процедури с лечебна луга и кал, а за кулинарите – това е мястото, където се получава така ценната готварска сол. От всички нас зависи да го запазим. 
повече»

2014 - Година на кълвачите

На тези чудновати създания – неуморни санитари и отдадени пазители на горите, на техният принос за опазването на природата посвещаваме 2014 г. За да ги познаваме и обичаме и за да ги пазим – тях и техните домове. За да не липсват техните потропвания, барабанене и крясъци в сутрешния покой на гората. Защото където са кълвачите – природата е здрава, силна и пълна, а ние сме успели!
повече»

2013 - Година на лалетата и тяхното семейство

Посвещаваме 2013 г. на лалетата и тяхното семейство - едни от най-красивите и завладяващи растения в дивата природа. Сред тях са и някои изключително редки и застрашени видове, за които България е едно от последните убежища. Семейство Кремови наброява повече от 3700 вида, а в миналото – много повече, поради включването в семейството на много видове, които днес са отделени в други семейства – например кокичетата и нарцисите. 
повече»

2012 - Година на пеперудите

Пеперудите (Lepidoptera) са разред от Клас Насекоми (Insecta). Преведено, научното им наименование означава „люспестокрили”. Това важи за повечето пеперуди, но при такава огромна група от над 175 000 вида в света (у нас предполагаемият им брой е около 3700 вида) винаги има изключения. Не всички пеперуди са красиви като цветя създания, които прехвърчат денем от цвят на цвят и ни радват с чудните си багри.
повече»