Конкурс за късометражен филм Green-Go

Конкурс за късометражен филм Green-Go 2017

Пука ли ти за това какво се случва с природата? Искаш ли да си част от решението, а не от самия проблем? Вдъхновява ли те природата? Ако е така, вземи си камерата, намери си история, събери екип и направи късометражен филм по темата сега! Изпрати ни го до 1 Октомври 2017

Категории

Тази година сме приготвили 3 вълнуващи теми:

1. Да строим и да живеем по зелен начин (зелена инфраструктура)Учените доказаха, че сме по-здрави и по-щастливи, ако живеем в по-зелена среда, сред природата. Паркове, градини, дървета, гори, овощни градини ни носят много значими ползи, когато сме сред тях - те ни помагат да сме здрави, подобряват настроението ни, правят ни по-устойчиви на стрес, зареждат ни с творческа енергия, подобряват паметта ни. Освен това са полезни и за икономиката.  

Тогава какво ни спира да имаме повече природа в живота си?
 
Проучи същността на проблема със загубата на зелени площи и какво го причинява или ни покажи успешно решение. Нека заедно кажем НЕ на бетонирането на нашите градове!
 
2. Последният ден на Земята? (Денят на прекаляването)


Ние взимаме, консумираме и изхвърляме, без да мислим за последиците от нашите действия. Планетата Земя ни дава огромно количество ресурси. Огромно, но не и безкрайно! Знаете ли, че Земята непрекъснато трябва да възстановява това, което сме използвали и че ние използваме повече ресурси, отколкото тя може да възстанови?
 
Всяка година, датата, която отбелязва денят, в който човечеството изтощава природните ресурси на Земята (т.нар. Earth Overshoot Day) настъпва все по-рано и по-рано! През 1987 той е бил на 19 Декември, а миналата година беше на 8 Август!
 
Сега си помисли как можеш да помогнеш този ден отново да бъде отчитан към края на годината. Можеш да ходиш на работа с колело или с градски транспорт; можеш да станеш вегетарианец или да употребяваш по-малко месо; можеш да използваш по-малко пластмаса и да рециклираш; можеш да се ориентираш към по-ниско енергийни технологии. Изборите са безброй. Разкажи ни твоята история и твоето решение на проблема!
 
3. Твоята Европа през 2050 година (бюджет на ЕС)Затвори очи и си представи Европа след 33 години. Къде си ти? Дали си на място, където си щастлив, или си на място, от което искаш да избягаш? Как изглежда света около теб? Помисли си за проблемите, пред които Европа се изправя днес – социално неравенство, загуба на животински и растителни видове, климатични промени, замърсен въздух, лошо управление на водите, отпадъци, задръствания, шумово замърсяване… Дали тези днешни проблеми ще намалеят, ще се увеличат, или ще си останат същите? Каква е твоята визия за Европа 2050?
 
Отговорът на тези предизвикателства е директно свързан със следващите бюджети на ЕС и с това за какво ще бъдат похарчени средствата в тях? Ние искаме да видим, че Европа има по-зелен бюджет и парите на данъкоплатците се харчат за общественото благосъстояние. Изпрати ни своята представа за Европа през 2050 година - своята мечта или кошмар и ни разкажи на какво се надяваш или какво те ужасява! И ние ще се постараем светът да чуе за това!

Условия за участие и критерии

Попълнете  формата за кандидатстване онлайн
 • Максимална продължителност: 4 минути. Предпочитана дължина: 60-90 секунди.
 • Филмът може да бъде във всякакъв жанр (анимация, марионетки, документален, интервю и т.н.)
 • Изпратете оригиналния файл (във всеки филмов формат) през WeTransfer или MyAirBridge във висока резолюция (широчина - поне 720 px)
 • Освен филма, изпратете ни също следните файлове през WeTransfer (за файлове до 2 GB - www.wetransfer.com) или през My Air Bridge (за файлове до 5 GB –https://www.myairbridge.com/):
               - Файл във формат .srt със субтитри на английски език. Файл със субтитри на английски трябва да бъде добавен и към филми, в които няма диалози, но съдържат помощни текстове с обяснителен или друг характер (floating titles/texts). Ще бъдат приемани само субтитри на английски език. 
              - 3 скрийншота на късометражния филм (в .jpg формат) 
 • Един кандидат може да подаде максимум 3 различни филма (трябва да се попълни отделна онлайн форма за кандидатстване за всеки филм)
 • Изпратете материалите на: contest@greengofest.eu
КРАЕН СРОК: 1 ОКТОМВРИ 2017, 00:00 ЧАСА ЦЕНТРАЛНОЕВРОПЕЙСКО ВРЕМЕ
 
Журито ще определи победителите във всяка една от категориите на 23 октомври. Молим, имайте предвид, че неизпълнението на горните критерии ще доведе до отхвърляне на кандидатурата ви.

Получените късометражни филми ще бъдат оценявани на база тяхната:
 • артистичност;
 • оригиналност;
 • сила на природозащитните и социалните послания;
 • потенциално въздействие върху публиката и върху взимащите решения; 
 • професионализъм.

Филмите ще бъдат оценявани от жури, което се състои от майстори на филмовото изкуство и представители на неправителствени организации. Във ВСЯКА КАТЕГОРИЯ ще бъде обявен ЕДИН победител на 23 октомври 2017.

Гласуването за фаворит на публиката започва от 5 октомври – късометражните филмчета ще бъда качени на www.greengofest.eu и посетителите на сайта ще могат да гласуват кой да спечели наградата на публиката. Онлайн гласуването приключва на 22 октомври 2017, а победителят ще бъде обявен на 23 октомври.

Наградата на публиката ще бъде само ЕДНА за всичките категории и ще бъде определена от броя на гласувалите. 

Награди

- Победителите на журито в категориите:   ваучър за подаръци  на стойност 500 евро в одобрени от организаторите онлайн магазини;
- Наградата на публиката: ваучър за подаръци  на стойност 200 евро в одобрени от организаторите онлайн магазини.

Победителите ще бъдат информирани по имейл, а за всички останали, информацията ще бъде публикувана на 23 октомври 2017 на greengofest.eu
 

Желаем ви вдъхновение!

Правила и условия

Кандидатите на този Конкурс за късометражен филм потвърждават, че организаторите, а именно CEEweb for Biodiversity и техните международни партньори, могат свободно да използват клиповете им за некомерсиални цели. Кандидатите трябва да посочат, дали искат да участват и в надпреварата за награда на публиката. За целта те трябва да дадат ексклузивни права на организаторите. В такъв случай организаторите получават разрешение, видеото да бъде публикувано и гледано и от трети страни на сайтовете на конкурса и на партньорските организации на CEEweb for Biodiversity. Кандидатите се съгласяват, организаторите да прожектират и публикуват видеата и части от тях безплатно и свободно, без всякакви ограничения. Организаторите не могат да излъчват филмите с комерсиална цел.
Участниците в конкурса нямат право да предявяват иск или да търсят обезщетение по съдебен път във връзка с авторското право. В случай, че кандидатът не желае да даде ексклузивни права на организатора, организаторът може да потърси разрешение за излъчването на филма на по-късен етап. Организаторите не могат да правят промени по съдържанието на филмите без позволение на създателите им. При излъчване организаторите се задължават да обозначават заглавие и име на продуцента/режисьора на филма. Организаторите не носят отговорност при нарушаване на авторските права в следствие на излъчване от трети лица. Организаторите си запазват правото да изключат от конкурса всеки филм, за който възникнат етични или правни съмнения във връзка с авторското право или по време на гласуването.
Участниците в конкурса са свободни да използват авторските права на филма и да прожектират, публикуват, използват, продават и т.н. своите продукции във връзка с друг конкурс или събитие извън този конкурс. Кандидатите потвърждават, че всички хора във филмите са дали разрешение да бъдат използвани лицата им и че тяхното достойнство и човешки права са били запазени по време на снимачния процес.                                                                   
Ваучърите за подаръци не могат да бъдат заменяни за пари в брой или за други награди. Ваучърите ще бъдат валидни за определен брой одобрени от организаторите магазини, които се намират в родната страна на участника. Победителите трябва да подпишат и изпратят по пощата декларация при получаването на ваучърите.
Организаторите си запазват правото да публикуват на сайта си само онези филми, които са одобрени от журито или от екипа на организаторите. При съмнение за неетични практики или измама в публичното гласуване, организаторите могат да дисквалифицират участника без предупреждение.