Награда за отговорни бизнеси (по отношение на природата и климата)

Тиймилдинг с кауза, Екотур Консултинг

Основна кауза на събитията, които предлага Екотур Консултинг е изчезващото българско село – с неговите хора, традиции и природа. Фирмата работи в екип от професионалисти в сферата на алтернативния туризъм, корпоративните обучения и организиране на събития, а също така и с различни малки предприемачи, фермери и селски общности. Сред каузите които подкрепят са: вдъхновяващи социални предприемачи, малък семеен бизнес за  чиста храна и напитки, красиви кътчета българска природа,  децата – нуждаещи се от подкрепа по пътя им към изкуството! 
Фирмата започва организиране на тиймбилдингите от началото на 2019 г. като до момента са реализирани събития подкрепящи малки производители, къщи за гости и фермери: Мая Ангелова от „Синевка“ с. Превала; Теодор Вълчев и козе-ферма „Караяна“ в с. Ягода; Рукие Изирова от с. Яворница, Петричко, както и други местни бизнеси като Екохотел Момата, с. Коларово и Крафт пивоварна „Ромус“, която популяризира природата и устойчиви практики в пазарджишкия регион, както и други малки бизнеси в регионите, в които работят.
Благодарение на финансовото дарение от А1, те са зарадвали социално слаби пенсионери в чипровското село Превала с Коледни пакети с храна. На читалището на селото организират и дарение компютри втора употреба. 
Работят заедно с Блажка Димитрова и нейният ресторант Zero Waste, като предлагат на клиентите си не само кетъринг с "нулеви отпадъци", но също така и тиймбилдинги, които насърчават компаниите и техните служители към намаляване на "отпечатъка им" върху климата, чрез редуциране на отпадъците. 
Фирмата подкрепя и кампанията на фондация "Биоселена" „Твоята храна“ с доброволен труд и популяризиране. Работят в партньорство с фермерски пазар „Пендара“ за популяризиране на фермерски храни и устойчиви практики на фермери. След преодоляване на стреса от пандемията те се надяват да се възобнови интереса към тийблиднингите, които са вече насочени и пряко към опазване на природата с партньорството на Ботаническа градина към БАН, Природен парк "Беласица", както и резерват Шаварите  https://ecotourconsulting.eu/ priroda/

Повече за историята зад идеята може да прочетете в статията: Ура за Антония и Тиймбилдинг с кауза: Българското село - Жюстин Томс - Блогосфера

Тиймбилдинги с кауза: https://ecotourconsulting.eu/

Пукльовците

Aвторска методика на обучение, разработена с помощта на водещи психолози и педагози в областта. Авторски дигитални и физически образователни игри - ключов фактор за успех в играта е грижата към другите. Приемственост чрез обхващане на всички възрастови групи и Приложима за предучилищна възраст, за класове от 1-ви до 12-ти клас и за възрастни. Екологична тематика - Учи на загриженост към природата и към света като цяло. Съдържание, съобразено с учебната програма на МОН - Учениците затвърждават знанията си по математика, български език и литература и др. учебни предмети. Отворена общност - Други организации могат да се включат със свое образователно съдържание. Образователни турнири, в които Ученици работят заедно и си помагат в решаването на реални обществени проблеми.
През май 2020 заедно с БФБ организираха специална месечна кампания и онлайн турнири, посветени на дивата коза, сабклеклюна Атанас, теснолистния божур и елените в България и привлякоха стотици деца да участват и да печелят средства за опазването на тези видове.

Повече информация: https://thepoppals.com/bg

Sofia Bird Walk

Група запалени бърдъри, които организират разходки за наблюдения на птици в и около София, отворени за всички. В групите се включват граждани (много деца), които никога не са били обхващани в образователни модули за обучение сред природата и по този начин популяризират дивата природа, опазването й и удоволствието от общуването с нея  много широко.

Повече информация:  https://www.facebook.com/sofiabirdwalks/

Уча.се за раздела им „Околна среда“, видеа за гражданска активност и др.

Уча се са онлайн платформа за онлайн видео уроци и тестове за училище и предучилищна подготовка на разбираем и интересен език. Неин основател е Дарин Маджаров. Сайтът покрива 97% от учебния материал за учениците от 1. до 12. Клас. Материалите следват официалната училищна програма на МОН и са съобразени с Държавните образователни стандарти. Уча.се получават наградата за най-добър образователен сайт на България 3 поредни години (2012 – 2014 г.), като през 2018 г. става сайт на годината в категориите „Сайт за услуги“ и „Продуктов сайт“.
Но освен на учи децата на български, английски, математика или история, платформата включва и много важни за развитието на децата теми като: околна среда, гражданска активност и др. През май 2020 година в партньорство с WWF България Уча се създадоха поредица „Опазване на околната среда“ , в която засягат теми като: климатични промени; есетри и опазване на реки; гори.

За повече информация: Какво да направим за забавяне на климатичните промени
Поредица „Опазване на околната среда“