Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Reefformers – вертикалните мидени рифове

Reefformers – вертикалните мидени рифове- иновативна екологична технологията с икономическо и стопанско значение. Косвените ефекти върху икономиката на този тип мидени рифове са защитата, отхранването, както  и осигуряването на места за възпроизводство на множество рибни и нерибни видове. Това ще увеличи устойчиво капацитета в целият сектор Рибарство с всички произтичащи  ползи за това.
повече»

„ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД

EVN ЕР е компания, която извършва своята дейност в цяла Югоизточна България, в която попадат множество важни за опазване защитени територии, резервати, природни паркове, Рамсарски места и НАТУРА 2000 зони. Компанията е единственото електроразпределително дружество на територията на страната, което провежда най-голямата и мащабна ежегодна кампания по обезопасяване на щъркелови гнезда, за периода 2009 – 2014 са обезопасени общо 1651 гнезда в цяла Югоизточна България.
повече»

Ферма „Под Балкана”, с. Васил Левски, общ. Карлово

Фермата „Под Балкана” на Таня и Никола Кулови се намира в с. Васил Левски, общ. Карлово. Фермата опазва старите български породи (отглежда 500 овце от рядката порода Каракачанска овце и 120 биволи от рядката порода Българска Мурра), грижи се за поддържане на пасищата в НП "Централен Балкан". От м. март тази година към фермата има изградена демонстрационна мандра, в която се преработва овче и биволско мляко в сирене и кисело мляко.
повече»

Биоферма "Данчеви", с. Добродан, общ. Троян

Фермата на Росица и Иван Данчеви се намира в с. Добродан, община Троян. Това е първата и все още най-голямата био ферма за млечни крави в България, сертифицирана Био от 2003 година. През последната година фермата с помощта на проект инвестира в комбинирана инсталация за производство на топла вода от ВЕИ – слънчеви колектори, топлообменник, който използва топлината на фреона от хладилната вана и пелетна горелка.
повече»

Хижа Рай на туристическо дружество „Хайдут” Калофер

От миналата година дружеството инвестира свои средства (без проект или субсидия) във фотоволтаична инсталация, която произвежда достатъчно електричество за осветление, захранва и малък хладилник и фризер. Отпадъците в хижата се събират разделно и се свалят с коне на самар в Калофер. Много посещавано място – през летните месеци през уикендите нощуват до 200 човека във и около хижата (при 150 легла)
повече»

Травентурия ООД

Травентурия ООД е лицензиран туроператор, който се стреми  към популяризирането на отговорен туризъм, с грижа за природата. За целта фирмата редовно организира културен туризъм, езда, велотуризъм, пешеходни турове и експедиции; турове за наблюдение на удивителни представители на дивата природа. Травентурия организира и ученически екскурзии и зелени училища, като поставя като основен акцент в тях екологичното образование
повече»

Хижа Амбарица и нейната стопанка Ема Гатева

Хижа Амбарица е гостоприемно място, което се намира в район, който предоставя прекрасни условия както за летен, така и за зимен туризъм. Хижарката Ема Гатева е приела за своя кауза да вдъхновява и да увлича хората, в чийто живот планината заема специално място. Тя популяризира устойчивия туризъм, свързан със запазената природа на Централен Балкан. През месец юли в хижа Амбарица се организира и незабравимия „Фестивал на боровинките - хижа Амбарица“.
повече»

Къща за гости "Орхидея", с. Яворница, общ. Петрич

Собственичката й Рукие Изирова е една от първите, които поемат по пътя на организирането на устойчив и отговорен туризъм в подкрепа на опазването на природата още при създаването на природен парк „Беласица“.Рукие Изирова посреща редовно любители на чистата храна и красивата природа като организира дегустация на традиционни гозби от Подгорските села. Къщата за гости редовно приютява любители на планински веломаршрути, ентусиастите от похода „Зимна Беласица“ и др.
повече»

Къща за гости на "Янкиш", с. Самуилово, общ. Петрич

Къщата за гости на Валентин Атанасов - Вальо Янкиша (както е по-известен сред приятелите си)  е едно от местата за настаняване, препоръчвани от ПП Беласица. Къщата за гости редовно приютява ентусиазирани велолюбители, дошли да покоряват върховете на планината. Едно от местата за настаняване и на участниците в традиционния поход „Зимна Беласица“ и др.
повече»

Туристическа агенция "Габи Тур"

Габи Тур е туристическа фирма, която организира приключения в Източни Родопи от 2005 г насам. Фирмата е номинирана за Велопоход Трансродопи, както и за тяхното участие в акции за почистване на околната среда, в проекти за възстановяване на животински видове, както и в природозащитни инициативи, включително в сезонни преброявания на птиците в района, в изследвания състоянието на популациите и други.
повече»

Петко Ангелов - първият производител на лимец в България

Петко Ангелов е възстановил и популяризирал автентичен български сорт лимец. Това е и първият лицензиран лимец, произвеждан по методите на биологичното земеделие. Екопоказателите правят изключително търсено лимецовото жито на Петко Ангелов. Той инвестира част от печалбата и във Фестивала на хляба и лимеца, който се провежда ежегодно в края на юли, след жътвата. На фестивала може да бъде видяна и традиционна жътва, така както са я правели траките - със сърп и паламарка. Фестивалът се радва на огромен успех вече 7 години.
повече»