Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

"Травентурия" за "Екскурзия с кауза"

Травентурия ООД е лицензиран туроператор специализирал в пътешествия, предназначени за индивидуални туристи вече 10 години. Агенцията се стреми към популяризирането на отговорен туризъм, с грижа за природата. Покрай работата си с Борис Николов, Травентурия започва да организира и т.нар. „Екскурзии с кауза“ – екскурзии до интересни места, в цената за които влизат и средства за подпомагане на определени каузи. Такива екскурзии бяха организирани до Северна Гърция, като дарението беше използвано за природозащитни дейности на студентски клуб С.К.О.Р.Е.Ц. и СКОПС-ЛТУ; до природен парк „Беласица“ чрез която се събраха средства за възстановяване на едно табло по тематичния маршрут "Животът на кестена" и  за възстановяване на парапета по маршрута "Тайните на водата", който води до Камешнишкия водопад. Екскурзия с кауза до Маджарово и Перперикон, която събра средства и за СДП Балкани; Екскурзия с кауза до Врачански Балкан за подпомагане на дейностите на Дружеството за защита на хищните птици и др. Освен стотиците хора докоснали се до уникални места и видове, всяко от тези пътувания осигури и подкрепа на редица смислени природозащитни каузи.
повече»

Къща за гости "Янкиш, с. Самуилово

Къщата за гости на Валентин Атанасов по прякор "Янкиш" се намира в началото на с. Самуилово, на главната улица, точно срещу училището и паметника на Андон Попов. Къщата на Вальо Янкиш (както е по-известен сред приятелите си)  е едно от местата за настаняване, препоръчвани от ДПП Беласица. Мястото редовно приютява ентусиазирани велолюбители, дошли да покоряват върховете на планината. Това е и едно от предпочитаните места за настаняване и на участниците в традиционния поход „Зимна Беласица“. На своите гости домакините предлагат добри условия в стаите, механа с градина и летен бар, просторен двор и вкусни местни специалитети. Валентин е номиниран за откриването и популяризирането на Камешнишките водопади в природен парк "Беласица". Той организира редовни туристически маршрути до водопадите на Беласица, като с това повишава обществената чувствителност и реакция срещу поредните претенции за построяването на МВЕЦ на река “Камешница“.
повече»

Одисея ИН

Фирмата съществува от повече от 25 години и се занимава усилено с популяризирането на България като дестинация за еко, селски, приключенски и други специализирани видове туризъм. Одисея-ин е чест спонсор на акции в подкрепа на природата - почиствания, залесявания, изложби, форуми и други. През последната година и половина с финансовата подкрепа на Одисея-ин се случиха два форума: "Планини" и "Гори", на които се дискутираха проблемите и възможностите за промяна в управлението на защитените територии, планините и горите на България. Фирмата е и сертифицирана с международно признание Travelife Partner и е в процедура за най-високото ниво Travelife Certified туроператор. Платформата TRAVELIFE, създадена с подкрепата на Европейската Комисия с цел повишаване на екологичната, социална и икономическа устойчивост на Европейската туристическа индустрия, е водеща система за сертифициране на устойчива дейност в туристическия сектор. Одисея-ин е и съорганизатор на Зелени дни – фестивал, насърчаващ хората да ценят природата и да живеят отговорно.
повече»

Къща за гости "ОрхИдея", с. Яворница

Къщата се намира в китното с. Яворница, в полите на прекрасната планина Беласица. Закрита механа и лятна градина с беседка и шарена сянка под лозниците. Най-големият плюс на къщата са вкусните гозби на леля Рукие, приготвени с продукти от собствената й градина. Собственичката организира дегустация на традиционни гозби от Подгорските села, съчетана с фолклорна програма от читалище Яворница. Това е едно от местата, препоръчани за настаняване от Дирекцията на ПП „Беласица“. Рукие Изирова е една от първите, които поемат по пътя на организирането на устойчив и отговорен туризъм в подкрепа на опазването на природата още при създаването на природен парк „Беласица“.
повече»

Сидер и Атила Седефчеви и тяхната ферма

По образование художници и по призвание любители на природата и животните, двамата мъже решават да управляват ферма за каракачански животни. Във фермата се отглеждат стадо от 500 чистокръвни каракачански овце, 50 каракачански кучета, 230 калоферски кози и 20 каракачански коня, които пасат високо в планината като свободно стадо. Животните се отглеждат в естествени за тях условия, пасат целогодишно в изключително чист, Натура 2000 район.
Сидер и Атила Седефчеви са номинирани по следните причини:
- Благодарение на техните усилия напълно изчезнали автохтонни породи се възраждат – каракачанските кучета, овце и коне и калоферската коза;
- Сиренето, което произвеждат от животните си разнесе славата на тези породи по света, чрез  участията в световните изложения на Slow food;
- Гледайки стадата си в Пирин, подпомагат правилното управление на високопланинските пасища и директно влияят върху опазването на биоразнообразието.
повече»

Боженски чифлик, с.Съботковци

Еко Комплекс Боженски чифлик се намира в с. Съботковци в Централен Балкан. Комплексът е предназначен за еко и селски туризъм и се състои от: къща  за гости „Старото школо“; малка ферма за млечни  крави, месодайни овце от породата Ил дьо Франс, коне обучени  за  езда,  пчелин с  50  пчелни  семейства, развъдник  за българско овчарско  куче; занаятчийско ателие  „Живи  български  занаяти и  традиции”. Къща за гости „Старото школо” истински представя атмосферата на стария български бит, на домашния селски уют и лечебната сила на високопланинската природа и чистия въздух. Сградата е построена в далечната 1904 година и в нея се е помещавало чак до 1952 г.  Днес къщата е изцяло обновена и реконструирана и приютява множество събори, пленери и е изключително подходящо за провеждане на обучения за деца, зелени училища и др. На първия етаж къщата за гости „Старото школо“ има механа, в която гостите могат да се насладят на традиционна  кухня, приготвена с вещина и изцяло от  екологично  чисти  продукти местно производство. Те могат да вземат участие и в правенето на домашно  сирене  и  кашкавал с  мляко от фермата на Еко комплекс Боженски чифлик, както и в изпичане на  домашно приготвения  хляб. Цялостната идея и главна цел на Боженския чифлик е да се запазят интереса към миналото, чрез запознаването със старите българските обичаи, бит  и  традиции и да се провокира истинска любов  към  природата и  животните.
повече»

Биутифул (biotiful) с. Атия

Ферма Biotiful е номинирана заради активната им работа за популяризиране на биоразнообразието и възможната хармония с човека. В земеделските практики използват изключително принципите на пермакултурното земеделие, защото то е лесно, логично, здравословно и хармонично.  Фермата се занимава усилено с екологично възпитание на деца и възрастни и разполага с обособена специална детска зона, предназначена за игра и обучения на открито, защото собствениците вярват, че откритите пространства дават изключително много ползи за децата, а връзките изградени през детството, остават за цял живот. Детският център представлява уникално оформено пространство за игра и учене, включващо различни зони, с вдъхновяващ и цветен дизайн, които имат за цел да провокират децата към естествена процеси на опознаване на света в който живеем.
повече»

XCoSports България

XCoSports България е вносител на висококачествена екипировка за спортове на открито и представител за България на марки като GoPro Cameras, Patagonia и др. Като бизнес, който е пряко обвързан с природата, XCoSports България подкрепя опазването на биоразнообразието в България като предоставя възможност за комуникация на природозащитни каузи по време на събитията, организирани от XCoSports, както и чрез предлаганите продукти и участието в инициативата One Percent на Patagonia. One Percent е инициатива при която 1 % от стойността на всеки продаден продукт се дарява за опазване на дивата природа по света. В началото на 2016 година фирмата организира премиерна прожекция на филма Jumbo wild на Patagonia. Филмът беше открит със силно послание за опазване на уникалното биоразнообразие на нашите Национални и природни паркове – Пирин, Рила и Витоша.
повече»

Три Котаж

Тениските, които могат да бъдат намерени в магазин Три Котаж, са с уникални дизайни и са рисувани от млади български художници. От 2015 г. Три Котаж работи заедно със Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и млади художници за популяризиране на природозащитни каузи чрез изкуство и мода. Плод от съвместните усилия са тениски с няколко различни дизайни, чиито автори са художниците от 140ideas, Елина Бучукова – Бучи. С разпространението на тези тениски каузата за опазване на българското биоразнообразие беше припозната от нови публики. Част от цената на тениските беше отделяна за финансова подкрепа на дейността на СДП БАЛКАНИ.
повече»