Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Гласувайте в категорията за бизнес

Гласувайте кой да получи наградата за подкрепящ биоразнообразието бизнес в анкетата във Фейсбук събитието на Годишните награди за опазване на биоразнообразието 2017

ДГС – Кости за производството на мед и други пчелни продукти

ДГС – Кости е добър пример за насърчаване алтернативното ползване на горите, а именно не само за производство на дървесина, а и на недървесни продукти. Горското стопанство в с. Кости стопанисва 130 кошера, разположени в открити горски пространства, използвайки даденостите на странджанската гора и от скоро разви нови производства на восъчни основи от собствен восък (необходимо изискване при биопчеларството) и на пчелен прашец. Това е един от подходите за разнообразяване източниците на доходи на горските стопанства и промяна на начина на стопанисване на горите.
повече»

ферма Угърчин

Ферма "Угърчин" е създадена преди три години, а от 26 юни 2015 има регистрация по наредбата за преки продажби. Произвежда само овче и краве сирене, правени от стар майстор - сиренар, затова и носят марката "На Дачо". Във фермата се отглеждат пасищно 14 крави и 350 овце. В близост до "Угърчин" е защитена зона "Студенец" - един от най-добре запазените карстови комплекси в България, където каньоните се редуват с пасища, ливади и крайречни гори. Ферма "Угърчин" дава работа на 11 души, седем от тях са жители на Угърчин - общината, която е с най-висок процент безработни в Ловешка област - над 50 %.
повече»

Пчелин Теодор Пушкаров – с. Меляне, обл. Монтана

Теодор е потомствен пчелар, наследил занаята от своя дядо. Отглеждането на пчели за него се превръща от хоби в професия, след като успешно завършва академичното си образование в Аграрния университет в Пловдив. Пчелинът му се намира в с. Меляне, в зона от мрежата Натура 2000 „Западен Балкан“. Пчелинът на Теодор е от 150 кошера. Произвежда предимно акациев и билков мед. Теодор продава продукцията си в с. Меляне и на съботния фермерски пазар Борово в София. Продуктите са налични целогодишно.
повече»

Биопчелин „Начеви“

Цвятко Начев е учител по професия. Използва всяка свободна от училище минута, за да навести кошерите си. Запалил се по меда от баща си, който имал няколко кошера. В производството и продажбите му помага съпругата му Таня, също учителка. Начев е един от първите производители, подпомагани от проекта „За Балкана и хората“, които са  регистрирани за директни доставки по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните. Пчелинът на Цвятко Начев стопанисва 200 кошера, разположени на четири места сред чистата и опазена природа на Калоферския Балкан.
повече»

Ферма „Под Балкана“

Ферма „Под Балкана“ произвежда кисело мляко и сирене от редки български породи, отглеждани свободно през по-голямата част от годината по пасищата на централна Стара планина над 1500 м. н.в. Семейството отглежда 500 овце от рядката порода Каракачанска овца, 150 биволи Българска Мурра, кози, крави и каракачански коне. Уникалният вкус на продуктите на фермата се дължи на съчетанието от порода, свободно пасищно отглеждане на животните, почви, въздух, както и на традиционната българска рецепта на производство и зреене – само с мая и млечнокисели бактерии. От юни 2015 година във фермата действа Демонстрационен център за преработка на мляко от редки породи животни. Седем дни в седмицата от 9 до 17 часа всеки посетител може да види как се правят овче, биволско и козе сирене и мляко, да опита и да си купи.
повече»

Ферма ХРИСТО ВАСИЛЕВ – с. Нефела, обл. Враца

След като опитал късмета си в чужбина, 33-годишният Христо се връща в България и през 2007 година отваря ферма в най-бедния район на България и Европа. Кравефермата, първа категория, се намира в земи с висока природна стойност и голямо биологично разнообразие в Западна Стара планина. Кравите са поне две трети от годината сред природата и пашуват свободно по наети от него 800 декара пасища във Врачанския Балкан. Фермата е сред първите в страната, регистрирани за директни продажби. Христо продава краве мляко в различни разфасовки и плодови добавки,както и сирене с марката „Под фермата“ на пазари и изложения, в родния си край, в София - на щанд в Централни хали и в собствен магазин (бул. „Скобелев“ 2). 
повече»

Комплекс „Под чардака“

Комплекс “Под чардака” се намира в подножието на западния дял на Стара планина, на 300 м. надморска височина в непосредствена близост до с. Георги  Дамяново  и само на няколко минути пеша от Лопушанския манастир „Св Йоан Кръстител“.  Комплекс „Под чардака“ е създаден с много любов и мисъл насочена към създаването на уют и в същото време съхраняване на първичният образ на мястото и запазване на връзката с природата.
повече»

Биологичен пчелин ПОПОВИ – Калофер, обл. Пловдив

Семейният пчелин на Гроздан Попов е от 150 кошера в Централния Балкан, над Калофер със сертификат за биологично производство от 2005 година. Пчелинът произвежда годишно до 3 000 кг. акациев, билков и манов био мед, пчелен прашец и клей. Макар и с диплома на ИТ-инженер синът Димитър също е запален по производството на мед и вече биосертификат за кошерите си.
 
повече»

СИНЕВКА ООД

През 2015 г. Мая Ангелова и Мариана Живкова отварят малка работилница за производство на сладка в бившата хлебопекарна в село Превала. Набраните от тях плодове варят на печка с дърва. Мармаладите и сладката от диви ягоди, къпини, малини, боровинки, шипки носят забравения вкус на дивата природа. Асортиментът непрекъснато се разширява и вече включва и сиропи, мед от борови връхчета, сладка от глухарчета, зелени орехчета, бели череши. Продуктите могат да бъдат купени на съботния фермерски пазар Борово в София, както и в магазина на Синевка в центъра на с. Превала.
повече»

Боженски чифлик

Комплекс „Боженски чифлик“ се намира в село Съботковци на 10 км. от град Габрово, на 5 км. от Архитектурно-исторически резерват “Боженци” и на 42 км. от град Велико Търново. Комплексът е предназначен за еко и селски туризъм и се състои от: къща  за гости „Старото школо“; малка ферма за млечни  крави, месодайни овце от породата Ил дьо Франс, коне обучени  за  езда,  пчелин с  50  пчелни  семейства, развъдник  за българско овчарско  куче; занаятчийско ателие  „Живи  български  занаяти и  традиции”. Предлага атмосферата на стария български бит – домашен уют, топлина и вкусни гозби.
повече»

Травентурия – за екскурзия с кауза

Травентурия ООД е лицензиран туроператор специализирал в пътешествия, предназначени за индивидуални туристи вече 10 години. Агенцията се стреми към популяризирането на отговорен туризъм, с грижа за природата. И през настоящата година Травентурия продължиха да организират своите екскурзии с кауза, в които – екскурзии до интересни места, в цената за които влизат и средства за подпомагане на определени каузи. Бяха организирани пътувания до Керкини; до Драгоманското блато и Чепън; ПП „Русенски лом“ и Сребърна; Кресненското дефиле; до Северна Гърция и др., с които подпомогна дейностите на клуб С.К.О.Р.Е.Ц, СДП Балкани, Българска фондация Биоразнообразие, Фонд за дивата флора и фауна, Зелени Балкани и др.
повече»

Permaship в гр. Шипка

Permaship е демонстрационен и информационен център за дълготрайна култура (permaculture). Физически представлява 2 отделни домакинства, които са организирани според принципите на дълготрайната култура (пермакултурата). Някои от системите, които са развити до момента са:  системи за съхранение и използване на дъждовната вода, зеленчукови градини, обработвани с подвижен курник (кокоши трактор), система за пречистване на отпадната вода от домакинството, сухи компостни тоалетни, ферма за червеи, изкуствено езеро и др. Центърът предлага доброволчески акции, пермакултурни преживявания – демонстрации, курсове и събития.
повече»

Ферма „Реплянка“ – Димитър Иванов

Ферма Реплянка е в сърцето на Натура 2000 зона Западна Стара планина. Тя приютява и демонстрационен център за производство на кисело мляко и сирене от местната порода реплянска овца. Във ферма „Реплянка“ се отглеждат 500 овце от автохтонната порода реплянска овца. Екстензивната паша, която се практикува във фермата е от изключителна важност за опазването на местообитанията на световно застрашени животински видове в Западна стара планина като лалугера, ливадния дърдавец, синявицата.
повече»

Градина "Традиция"

Градина Традиция е собственост на млади земеделски стопани, които за първи път започват да се занимават със земеделие и го правят по най-добрия за природата, за себе си и за своите клиенти начин. Семейството притежава и развива малка градинка с чисти и вкусни зеленчуци, отгледани при необходимите и достатъчни условия на хубава земя, хубави хора, с много ентусиазъм и любопитство в с.Изворище, община Бургас. Служат като добър пример за това как едни съвсем градски хора могат да започнат да се занимават със земеделие, да се учат основно от форуми в интернет и чрез собствения си опит и да отглеждат голяма продукция без да използват никакви торове, химикали и др. подобни. Активни участници във Фермерски пазари в Бургас и мрежа от лоялни и верни потребители.
повече»