Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени

Репортерите от „Тази сутрин“ Глория Николова и Рени Христова заради репортажите им за замърсяването на реките

През 2019 и 2020 не веднъж проблемите, свързани с водните площи в България заливаха общественото пространство и предизвикваха протести и недоволство. На 25 януари 2020 социалните мрежи осъмнаха със снимки на десетки мъртви риби в Марица. Почти по същото време пожар горя в Драгоманското блато и Дуранкулашкото езеро, а почти през целия период продължи битката за спасяването на река Тополница, Вит и др. Със своите репортажи репортерите от „Тази сутрин“ Глория Николова и Рени Христова успяха достойно да отговорят на обществената потребност да бъде потърсена истината за това какво се случва с българските реки, кой всъщност е виновен за случилото се и защо досега никой никога не е наказан за случващото се. Глория Николова е номинирана за своите репортажи на тема замърсяването на река Тополница от мина Медет, а Рени Христова – заради серия от репортажи за унищожението на река Вит

Глория Николова: Отрови 700 пъти над нормите в реките около затворената мина „Медет“

Рени Христова: Има ли опасност от екокатастрофа заради тежките машини в коритото на река Вит?

Спас Спасов от Дневник

Спас Спасов ръководи кореспондентското бюро на „Дневник” във Варна. Завършил е Българска филология, след което е работил в различни печатни и електронни медии. Специализирал е журналистика в САЩ и Холандия. Завършил е курса „Медиите в интернет” в Центъра за обучение и квалификация на журналисти в Париж (www.cfpj.com ). През изминалата година той представи безпристрастно и обективно темата със замърсяването на Варненското езеро. Номинацията е и заради непримиримото му преследване на истината по тази  и други теми, свързани с тормоза над българската природа.
За повече информация: Как 5 млн. евро и хиляди кубически метри фекални води изтекоха във Варненското езеро
Тайните за екокатастрофата във Варненското езеро потъват все по-дълбоко

Елица Симеонова от „Свободна Европа“

Елица Симеонова е млад, обещаващ журналист на „Свободна Европа“. Първите си стъпки в журналистиката прави в международния отдел на в. "Сега", след това e репортер в Клуб Z. Елица е номинирана за последователното търсене на истината по темата с водната криза в Перник, Радомир и др.
5 километра за 20 дни. Докъде стигна тръбата за Перник
Той връща водата в язовир „Студена“. Атанас Русев и планът му за спасяване на Перник

Вера Стаевска, Дневник

Вера Стаевска е журналист в dnevnik.bg и поддържа темите, свързани с партньорството между в. Дневник и Зелени Балкани по проект: "Натура 2000-нови хоризонти" LIFE17 GIE/BG/000371. За много кратко време тя успя да се включи успешно в екипа на dnevnik.bg, допринасяйки освен с остро, безкомпромисно перо и с познанията и опита си в областта на опазването на околната среда. Вера Стаевска отразява активно всички природозащитни проблеми. Освен актуални новини за природозащитните протести и кампании тя създаде и няколко фотогалерии, разкриващи богатството на природното ни наследство. Показа природозащитните дейности по разбираем и привлекателен за широката общественост начин, успешно развенча някои от митовете за Натура 2000, природозащитниците и др.

Повече информация:
Васил Гюров: Най-важното за природата е гражданската активност
Никола Дойкин: Отивайки на Витоша, да помним, че сме на гости на животните
Фотогалерия: Цветята на степите и дюните
Публикации на Вера Стаевска
Фотогалерии на Вера Стаевска

Поредица от журналистически разследвания на екипа на Биволъ за беззакония по Черноморското крайбрежие

Вече свикнахме да очакваме от Биволъ, че със своите разследвания ще ни покажат дълбоко скритите от силните на деня тайни, злоупотреби и далавери. Заради своята непримиримост Биволъ често попадат под санкциите на властта, но продължават да се борят с всяка несправедливост, беззаконие, независимо дали се отнася за злоупотреба с българската природа, нарушение на гражданските права, или за злоупотреби с европейски средства. И тази година Биволъ не изневериха на себе си като направиха разследвания и коментари по най-различни природозащитни теми, между които: застрояване на българското Черноморие, водната криза в Перник и други градове, боклукгейт и много други.

Протестна нота от черноморски хотелиер
Доган си построи тайно 230 м частен вълнолом в морето край Сарая
Водопроводът за Перник – безконтролен, скъп и некачествен
Боклукгейт: Разследвани за връзки с Камората и Ндрангетата са доставили 9000 тона боклук за България

bTV репортерите за предаванията им, отразяващи екологичните проблеми (май 2019-май 2020)

За една биоразнообразна година БТВ репортерите успяха да направят репортажи и разследвания за едни от най-важните природозащитни теми. Такъв е филмът на Марин Николов „Да върнеш парите“, представящ проблема с т.нар. горски заменки, заради които 25 хиляди дка гори по Черноморието и в планините са в частни земи. „Застрашените територии“ на Леда Цветкова, Анна-Мария Конова за пожарите в Драгоманското блато и Дуранкулашкото езеро и зачестилите посегателства върху едни от най-красивите български природни забележителности. Филмът „Гори“ на репортера Ирена Рашева, посветен на двата пожара, бушуващи по едно и също време в Стара планина и Рила стихията, унищожила ценна природа и лишила от дом стотици животни. И филмът „Наследството на въглищата“ на Русалин Венев и Борислав Мавров за бъдещето на въгледобивната промишленост у нас и енергийния кръстопът, пред който е изправена България. Всички те по обективен начин отразиха най-щекотливите проблеми, свързани с посегателствата върху природата и предизвикаха силна обществена реакция и съпротива на случващото се.

За повече информация:
Марин Николов: „Да върнеш парите“
Леда Цветкова, Анна-Мария Конова: Застрашените територии
Ирена Рашева: „Гори“
Русалин Венев и Борислав Мавров: „Наследството на въглищата“