Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Дневник

За периода май 2014-май 2015-та Дневник са номинирани за поредица от публикации за незаконното строително в НП Пирин и по Черноморието, както и за активното отразяване на дейности, кампании и проблеми, свързани с опазването на природата и защитените територии. Екип на "Дневник", в ролята на обикновени туристи в Банско публикуваха серия от статии, които развенчават някои от митовете като: има ли опашки пред лифтовете и какво ги предизвиква; презастрояването на Банско и др.
повече»

Капитал

Капитал са номинирани за анализи и журналистически разследвания на тема: Последните останали диви плажове и опитите за тяхното застрояване; унищожаването на дюните и др.
повече»

Ладислав Цветков, BTV

За периода 2014-2015-та Ладислав Цветков е номиниран за материалите си „Снимай не убивай“ и за „Мисия къмпинг“. „Снимай не убивай“ е репортаж за фотолова на защитени видове като алтернатива на лова.„Мисия къмпинг“ е репортаж за дивото къмпиране като култура на поведение и като избор на много хора, като „единствения начин да избягат от напрежението и от нежеланото присъствие“
повече»

Пламена Тодора, клуб Z

Пламена Тодорова е номинирана за своето разследване „Как се строи луксозен къмпинг на Карадере“, което обхвана всички заинтересовани страни и сюжетни линии по случая Карадере; нарушенията на законодателството, на процедурите по ОВОС, натиска върху РИОСВ Бургас; връзките между инвеститорите и др.
повече»

Любомира Константинова, БНР, Блулинк, Евромегдан

Любомира Константинова е номинирана за своята дългогодишна работа в полза на популяризиране на опазването на биоразнообразието и конкретно за материалите: "Рибарски разкази за изчезващите есетри" и "Погубваме риба, надживяла динозаврите"
повече»

Мария Салабашева, канал 0, кореспондент на БНТ, ТV7, ТV Европа за Бургас

Мария Салабашева е номинирана заради своя филм за един от най-знаковите случаи, свързани с престъпления срещу дивата природа: случая „Рос“ – делото срещу британския гражданин Ян Фредрик Рос, обвинен в унищожаване на екземпляри от защитени видове птици и по-специално – на яйцата им, които той ограбвал от гнездата и събирал в своята лична колекция. Репортажът й бе излъчен по ТВ 7 и БНТ.
повече»

Босилена Мелтева, Зелен Дневник

Босилена Мелтева е номинирана за статията „Не ни били ски писти, най ни били ливади“  - разследване за обезопасяването на пистите в Чепеларе и инцидентите през последните години. Материалът визира и последните промени в закона, които задават минимални изисквания за безопасност и обезопасяване, като цитира, че Министерство на туризма няма действаща наредба за обезопасяване на пистите.
повече»

Списание 8

Списанието е номинирано за водещата тема в брой 10 от 2014 година – „ГорКата“, за публикацията „Слънцето, момче и за репортажи „Шистови бунтовници“ и „Шистова обсада“ на Димитър Кенаров.
повече»

Биволъ

За поредна година Bivol.bg са номинирани за своите разследвания за Дюнигейт, Корал, незаконните сечи, Странджа, Карадере, както и за анализа на генезиса на псевдоприродозащитните неправителствени организации: „Контраеколози, отровни екодвойници и цекоминевски тролове
повече»

Петра Талева, БНР

Петра Талева е автор и водещ на предаването „А сега накъде?” по програма „Христо Ботев”. Петра Талева е номинирана за изключителната помощ, която оказва за популяризирането на теми и кампании, свързани със защита на природата, защитени видове, фестивали, изложби и изложения, популяризиращи райони като Беласица, Странджа, Атанасовско езеро и много други.
повече»

Димитър Събев, Евромегдан

Димитър Събев е номиниран за своите анализи за икономическото състояние на Банско, както и за материалите си, свързани с борбата срещу волфрамовата мина във района на Родопите и др.
повече»

Василка Маркова

През септември и октомври 2014 г. Василка Маркова прави обиколка на “Живите места” из България – изминава 3 700 км., като посещава 30 живи места в 25 селца и паланки. Тя включва информацията за тях  в пътеводителя "Възможната България", с кратко описание на всяко село и карта за местонахождението му на територията на България.
повече»