Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Милен Енчев за "Студената война за Витоша"

Материалът съдържа подробен анализ на промените в новия план за управление на Витоша и отговорът на въпроса защо досега не се построиха нови лифтове. Той е публикуван в сп. 360 и включва гледните точки на всички воюващи страни – директора на Природен парк Витоша Снежана Петрова; Цеко Минев, Момчил Панайотов, скиор и преподавател в Лесотехнически университет; Любомир Попйорданов, председател на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм, природозащитници и др. Милен Енчев е журналист, който се занимава с еко-темите от 2007. Работил е в „Икономедиа“, във в. „Сега“, в Офнюз, а понастоящем е редактор на сайта за гражданска журналистика Ureport.
повече»

Марин Николов от екипа „Разследване“ на Нова телевизия за материали за незаконни сечи, фалшиви НПО-та и др.

Прикриват ли горските стопанства незаконната сеч на близки фирми“ Кой и как се ползва от чиновническия чадър? Екипът на предаването „Разследване” на Нова телевизия получава сигнал за незаконна сеч със съмнения за чиновнически чадър. Нарушенията са забелязани в  държавна гора до Велинград и това дава началото на подробно разследване и репортаж по темата. Разследването достига до скандални разкрития за връзката между дървената мафия и местните политически структури, за неправомерното уволнение на служители на горското, дръзнали да съобщават за незаконни сечи в района им, за покровителството на „наши фирми“. Автор на репортажа е Марин Николов. Той е част от екипа на Нова от 2003 г. До 2011 г. работи като криминален репортер в Новините и "Здравей, България", а след това става основна част от екипа на предаването "Разследване", където е автор на десетки скандални филми и репортажи за престъпления, корупция и проблеми от всички сфери на българската действителност. 
повече»

Петьо Донков- журналист от в. Зов нюз, Враца

Петьо Донков е репортер от Зов нюз, Враца, който винаги отразява интересните еко инициативи в региона на Враца и публикува интервюта с хора, обичащи планината и природата. През годините е провел интервюта с: Пламен Петков - основател и председател е на Клуб по пещерно дело, алпинизъм и туризъм "Стрешеро"; Деница Гройчева – един от създателите на местната НПО Animal-help Vrats; Калина Тодорова – общественик, творец, изследовател, автор на книгата „Топонимия на Врачански Балкан“; Миглена Младенова – председател на НЧ „Огнище 1930“ с. Челопек, организатор на „Фабрика за идеи“ за Враца и др.
повече»

Разследване „Безопасни ли са лифтовете на Витоша“ на Теодора Трифонова и документален филм „Мисия гора“ на Ладислав Цветков - BTV репортерите

Разследването „Безопасни ли са лифтовете“ е излъчен на 31 януари 2016 и представлява подробен анализ на причините за текущото състояние на лифтовете на Витоша. Материалът проследява всички гледни точки – на Витоша ски, на Софийска община, на природозащитниците, Цеко Минев и бащата на пострадалото дете. Описват се и други нещастни случаи, случили се през последните години на Витоша като репортерката Теодора Трифонова непрекъснато си задава въпроса защо на практика Витоша ски не обновява лифтовете. Разследването и интервютата, които тя провежда изобличават оправданията на Витоша ски, че Законът за горите им пречи да обновят лифтовете.

„Мисия гора“ е документален филм на Ладислав Цветков за необходимостта да бъдат запазени вековните гори.
Целта му е да повдигне темата за опазването на горите във фаза на старост, известни като вековни гори у нас. Той е част от кампания за тяхната защита, нещо което само преди няколко дни е факт и 109 хил.хектара стари гори са защитени за срок от 35 години. Материалът съдържа пожелание огромното богатство, с което България разполага – вековните гори да бъде опазено.
повече»

Антон Хекимян, BTV

Антон Хекимян е репортер на предаването „Тази сутрин“ по bTV. Роден е на 22 май 1984 г. в Стара Загора. След завършване на средното си образование започва да следва журналистика. Започва работа в bTV още докато учи в Софийския университет. Антон Хекимян е активен участник в кампанията на BTV „Да изчистим България за един ден“, в кампания за подпомагане на пострадалите от наводненията и др. Като водещ в предаването „Тази сутрин“ той активно дава трибуна за обсъждане на наболели теми, свързани с природозащитата, опазването на древните породи, фермерството и др. През февруари 2016 Антон Хекимян си позволи да осъди невъздържаното поведение на Филип Цанов по време на кръгла маса за развитието на планинския туризъм, коментирайки видео от събитието, на което Филип Цанов сваля със сила каската на природозащитник, излязъл да протестира в защита на Пирин, Витоша и Рила.
повече»

Господари на ефира – за серия от репортажи, свързани с незаконни сечи

През 2015 предаването „Господари на ефира“ излъчва серия от репортажи по чувствителната за всички ни тема: незаконна сеч. През юли 2015 репортерът Стойчо Иванов разследва сигнал за управленско своеволие и репресивни мерки срещу неудобни служители. Историята разказва за горски от държавното горското стопанство в Айтос, който е уволнен след като разкрива незаконна сеч. Той подава жалба и е възстановен на работа от съда, но директорът на горското не желае да го върне на активна работа и му измисля странно работно място – да седи по цял ден на пейката пред сградата, без да прави нищо. След два репортажа по темата служителят е върнат на активна работа.
През август „Господари на ефира“ отразяват и сигнал на граждани за отсичане на многогодишни дървета във Варна. Дърветата са отсечени, за да не „пречат на новите лампи“.
 
повече»

Десислава Лещарска за статията MythBusters: Зелените милиони и репортажи на тема застрояване на Българското Черноморие, Пирин и втора кабинка в Банско и др.

Десислава Лещарска и в. Капитал провеждат собствено разследване дали наистина в проекти има присвоени милиони за фалшиви природозащитни дейности. Материалът „MythBusters: Зелените милиони“ проследява схемата, по която се създават подобни компрометиращи статии – доза истина и безброй измислици. Статията показва как някои от „проектите“, които уж са откраднали милиони изобщо не са започнати, а в други - природозащитните организации са само подизпълнители и цитираните суми, които уж са получили всъщност са сумите за целите проекти, а не сумата за конкретната дейност, по която са ангажирани. Разследването изобличава и опитът на определени медии да омаловажат защитата на природата като незначителна и ненужна.
повече»

Биволъ за разследването кой е Георгиус Георгиу

През ноември 2015 Биволъ разкри дълго пазена тайна – кой е прочутият Георгиус Георгиу – собственикът на Юлен и Витоша ски. Журналистите посещават собствениците на офшорките на ПИБ Георгиус Георгиу и Евдокия Макламузи в Кипър и откриват, че т.нар. собственик всъщност е социално слаб и живее в скромен жилищен блок. Биволъ разкрива схемата, според която Георгиус работи като подставено лице при Пападополус – известен адвокат. Той получава от България инструкции от ПИБ, за да регистрира фирмите и да им отвори сметки в кипърския клон на банката. След това в България на тези фирми се прехвърля собствеността на български дружества, които получават кредити от ПИБ. Българските фирми също са собственост на подставени малоимотни лица или на служители на банката. Парите заминават в Кипър. Оттам отиват в други офшорни сметки. Това е разследване, което е проучило детайлно собствеността на 50 български фирми получили кредити и 30 офшорки, които стоят зад тях.
повече»

Klin kiln BG за „Банско – последната крепост на олигархията“

KlinKlin.bg е проект за медийна платформа, която да бъде създадена чрез гражданско финансиране (crowdfunding). През месец март изданието публикува обширен материал за Банско, наречен „Банско – последната крепост на олигархията“. Авторите Кирил Беспалов и Боряна Ангелова – Игова правят подробен анализ на ситуацията, описвайки борбата за НП Пирин през години и ролята на управляващите в нея. Един от най-важните и интересни моменти в статията е находката на журналистите, които успяват да запишат, макар и анонимно, мнението на представител на местния бизнес. Той разкрива до край безизходицата, в която са изпаднали местните бизнесмени и разбива на пух и прах мита, че те подкрепят действията на Юлен и борбата за втора кабинка.
повече»

Евромегдан

Eвромегдан е интернет издание с идеална цел за отговорна и честна журналистика в обществен интерес. Изданието е номинирано за материали, свързани с: инертни материали и пясък, добивани край закрит уранов рудник, без контрол над радиоактивността; за победата на гражданите срещу намерение за златодобив в местността Вакарелец; действаща кариера за инертни материали сред гората в Копривщица; оловно – цинковите мини на Маджарово, които макар и затворени още през 1999 г., продължават да замърсят Източни Родопи; опазването на природата и възможностите за туристическия бизнес; къмпингуването; опасните последици от ВЕЦ и др. Материалите предоставят подробна информация, интересна гледна точка и подпомагат популяризирането на природозащитните теми.
повече»

Диян Божидаров от в.Сега за „Колко олигархии се събират на върха на една игла“

Диян Божидаров е журналист във вестник “Сега”. Диян Божидаров е номиниран за статията си „Колко олигархии се събират на върха на една игла“, която описва дългата и нерадостна сага по спасяването на град Самоков от предвиденото там сметище. Материалът описва неравната борба на гражданите с институциите, инвеститорът, общината. С достатъчна обективност Диян Божидаров разкрива някои от най-големите пороци в правораздавателната система и в системата за организиране на референдуми. „Краят на тази история е отворен. Тя е толкова дълга и пълна с перипетии, че бе изморително дори да се разкаже. Но няма как - иглата боде.“
повече»

Петра Талева – БНР

Петра Талева е автор и водещ на предаването „А сега накъде?” по програма „Христо Ботев”. И тази година журналистката не пропусна нито едно важно събитие в областта на защитата на природата и даде медийна трибуна на организаторите на природозащитни кампании, фестивали като Солта на живота и Фестивал на кестена; приключенски експедиции из България и света. В своите предавания Петра Талева винаги се опитва да съчетае интересните истории с важните послания за опазване на природата, на културното ни наследство, на възможното хармонично съществуване на природата и бизнеса, отговорния туризъм и др.
повече»

Агро Медия Груп

Агро Медия Груп е номинирана за серия от излъчени 9 материала в телевизия „АГРО ТВ“ телевизия с национално кабелно покритие и 14 материала, публикувани в три броя на сп. „Агрокомпас“ - печатна национална медия. Материалите популяризират опазването на природата и на автохтонните породи, фермерството и демонстрират успешната връзка между природата и бизнеса в защитените зони.
Материалите са излъчени/публикувани в периода 22 май 2015 - 22 май 2016 г. по национална телевизия Агро ТВ, качени са в двата сайта www.agrotv.bg и www.agro.bg и в месечното списание „Агрокомпас“.
повече»