Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Гласувайте за най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Гласувайте за най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа в анкетата във Фейсбук събитието на Годишните награди за биоразнообразие 2017

Цветелина Катанска, БНТ

Цветелина Катанска е репортер на БНТ новините, който отразява множество и най-различни теми, свързани с опазването на природата. През настоящата година тя направи репортажи за чистотата на въздуха в България, последиците от замърсяването с уран във водата, протести срещу кариера за мрамор в Куртово Конаре, Белене, незаконни сечи, фермерски пазари, Натура 2000 и др. Цветелина Катанска представя темите обективно, безпристрастно, като отразява всички гледни точки на проблема.
повече»

Цветелина Атанасова, БНТ за материали, свързани с опазването на природата

Цветелина Атанасова е дългогодишен журналист в БНТ, която активно подпомага информационните кампании за опазване на околната среда и водите. Със своите репортажи за влажните зони, казуса „Калиакра“, Антарктика и др. тя винаги е на страната на неудобната истина. През февруари 2017-та Цветелина Атанасова публикува своя репортаж „За влажните зони и…“, в който разказва за т.нар. „водни огледала“ – „най-продуктивните екосистеми на Земята“.
повече»

BIT за поредица от репортажи по природозащитни теми

Макар и от скоро в ефира на България BIT вече се утвърди като медия, отразяваща безпристрастно различните гледни точки по всички чувствителни за обществото въпроси. За периода май 2016- май 2017 телевизията е отделила внимание на множество акции на граждански групи, музикални инициативи и образователни инициативи и фестивали за опазване на природата. Екипите на предаванията отразиха обективно с поглед върху всички страни казуси като: Калиакра, застрояването на Борисова градина, промените в Закона за опазване на околната среда, промените в Закона за концесиите, протести и др.
повече»

Биволъ за разследването по казуса „Калиакра

Разследващата медия започна с първите си разкрития си по казуса „Калиакра“ много преди избухването на скандала с обявяването на защитената зона и скоростното й отменяне от Бойко Борисов, заради протести. Със своите многобройни разследвания Биволъ разкриват олигархичните интереси, които действат в областта и които всъщност пречат за изпълнението на решението на Европейския съд, който осъди България заради ветрогенераторите и голф-игрищата, построени в зоната.
повече»

BBC знание и д- р Владимир Божилов

Д-р Владимир Божилов е главен редактор на списание BBC ЗНАНИЕ , преподавател в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Климент Охридски“ и лектор в Планетариума на Детски научен център „Музейко“.  Д-р Владимир Божилов и неговия екип подкрепят дейността на много природозащитни неправителствени организации у нас чрез редовни публикации за техните дейности и мисии на страниците на сп. BBC ЗНАНИЕ.
повече»

Гергана Костова за „Сеч“

Разследването "Сеч" на Гергана Костова – бивш репортер на bTV показва злоупотребите с гората над родопското село Сатовча. Тя разкри скандална схема за незаконна сеч с участието на държавни служители и със съдействието на директора на горското стопанство. След нейния репортаж директор на ловното стопанство Пламен Поюков е уволнен.
повече»

Стоян Георгиев за разследвания за имотни измами, които застрашават зелените площи в София

Стоян Георгиев е разследващ репортер на bTV, който се занимава с разследвания на теми като: незаконни сечи, имотни измами, незаконно застрояване на зелени площи и др. През месеците октомври и декември 2016-та Стоян Георгиев прави задълбочени разследвания на случаи с имотни измами в кварталите Панчарево, Бистрица и Младост, които разкриват престъпна схема за засвояване на зелени и незастроени площи от фиктивни собственици. Измамите включват подправяне на подписи, измами на невинни собственици на земи, на институции, подставени лица и др.
повече»

Живко Константинов от Нова телевизия за репортажи за опазване на природата

Живко Константинов е репортер на Новините на Nova още от 2009-та година. През 2016 г. Живко получава престижното отличие за отговорно отношение към околната среда „Зелено перо” за материала му от ледения континент Антарктида – „Опасно топло”. За периода на номинации е направил множество вълнуващи репортажи по теми, свързани със спасяването на пчелите, замърсяването на околната среда, защитени видове и др.
повече»

Петра Талева, БНР

И тази година Петра Талева не изневери на своята мисия – да  обогатява знанията на своите слушатели за чудесата на природата, българските традиции и културното наследство на България. В своето предаване „А сега накъде“ журналистката от БНР, програма Христо Ботев не пропуска нито едно природозащитно събитие, доброволческа акция, фестивали, изложби, спортни акции в България и по света.
повече»