Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

Кампания "Нощ на прилепите" 2014, организирана от Зелени Балкани и партньори

През 2014 г. България отбеляза за 18ти път Нощта на прилепите. За целта хората, работещи за опазване на прилепите, неправителствени организации, музеи, спелеоклубове и паркови дирекции организираха десетки различни събития в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Русе, Поморие и привлякоха хиляди хора към идеята за опазване на прилепите. Основен организатор на кампанията е „Зелени Балкани“.
повече»

Кампанията на Гражданско сдружение "За запазване на община Велинград като екологичен и чист регион, без рудодобив"

Гражданско сдружение "За запазване на община Велинград като екологичен и чист регион, без рудодобив" събра 11 000 подписа срещу инвестиционното намерение на световно опериращ миннодобивен концерн за реактивиране на затворените още преди 3 столетия волфрамови мини в района на красивия родопски град. В резултат на задружните им усилия и твърдата позиция миннодобивния концерн се отказа от намеренията си, което спаси красивата и богата природа на град Велинград и района му.
повече»

Инициативата СИПИ.еу, инициатива на Младежки клуб по туризъм

СИПИ.еу са номинирани за своята Фейсбук кампания „Екологичен Флашмоб“, проведена през юни 2014 - доброволците на организацията призоваха своите привърженици всеки да се снима как пазарува в собствен съд и да качи снимката в събитието във Фейсбук. Кампанията имаше огромен успех - за 3 дни около 100 души от цяла България качиха снимки, над 500 започнаха да следят страницата, десетки медии отразиха акцията. Много заведения пожелаха да станат част от инициативата.
повече»

Проект „Живот за Кресненския пролом“ за волиерата за белоглави лешояди, организирана от Емилиян Стойнов и екипа му

Във Волиерата в с. Ракитна, община Симитли, създадена по проект "Живот за Кресненския пролом", на адаптация са 19 птици, а други 21, преминали през адаптивния период, вече са пуснати на свобода. Очакванията на Емилиян Стойнов и консултиращия го екип са в следващите една, две години да се излюпи и местно потомство, а белоглавите лешояди отново да се превърнат в неизменна част от пейзажа на скалистите Кресненски зъбери и Пиринското небе.
повече»

Приложението за смартфони и др. мобилни устройства SmartBirds, създадено от БДЗП

SmartBirds e първото в България и едно от малкото в света приложения за смартфони и други мобилни устройства за определяне на птиците и е подходящо, както за специалисти с богат опит в определянето на птиците, така и за начинаещи „бърдуочъри“. Платформата съчетава определител за птици, електронен дневник за наблюдения и информация за Натура 2000 места, като представя всички 269 птици, гнездящи в България.
повече»

Фестивал на кестена, организиран от Дирекцията на Природен парк "Беласица"

Фестивалът на кестена е създаден, за популяризиране на уникалните кестенови гори и природата на планина Беласица. Всяка година събира стотици любители както на природата, така и на традициите, кухнята и поминъка на жителите на населените места в района на парка.
повече»

Кампания "Вековните гори", организирана от WWF България

Кампанията на WWF България за спасяване на вековните гори има за цел да информира обществеността за опасностите от загубата на едни от най-ценните и важни за биоразнообразието – вековните гори. Това са горите над 100-годишна възраст. В България те са едва 5%, а са дом на над половината от всички горски видове в страната. . Редица научни изследвания показват, че те съхраняват изключително биологично разнообразие, като над 50 % от горските видове са привързани именно към старите гори.
повече»

Кампания за спасяването на дюните в къмпинг Юг, организирана от сдружение "Да запазим Корал"

Сдружението получава сигнал и снимки за застрояването на Къмпинг – ЮГ. От “Да запазим Корал” подават сигнали до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, до ДНСК и до главния прокурор Сотир Цацаров, което в крайна сметка спира строежа. Кампанията постига и един друг много важен резултат – Агенцията по кадастър най-накрая публикува картите, с нанесени върху тях дюни. Това окончателно предотвратява опасността да се строи на плаж Корал, тъй като доказва, че там има дюни,
повече»

Кампания срещу Втори гребен канал в гр. Пловдив, организирана от неформална гражданска коалиция в гр. Пловдив

Целта на кампанията е да предотврати изсичането на над 4000 дървета, разположени в защитените зони от мрежата "Натура 2000" по поречието на р. Марица ("Река Марица" по Директивата за хабитатите и "Марица - Пловдив" по Директивата за птиците). Това са последните крайречни гори, разположени в границите на гр. Пловдив, които са дом на застрашени видове като голяма бяла чапла, видра, лалугер и черен щъркел.
повече»

Кампания „Искаме си Рекултивацията“, организирана от гражданска инициатива "Съседите на Рекоул"

На 26 април 2015 „Съседите на Рекоул“ организират протестна акция за показно засаждане на дръвчета на територията на унищожения зелен пояс между открития рудник и пернишкия квартал „Стара Тева”. Целта им е да заострят общественото внимание към липсата на същински рекултивационни дейности след приключване на минните концесионни договори в България. 40 дръвчета са засадени на незаконните черни пътища към обезлесения парк „Урса”, които са направени, за да се достига до откритите рудници.
повече»