Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

„Делфини и хора - съжителство в морето“, организирана от СДП "Балкани"

Взаимодействието на китоподобните бозайници с рибарството е световен проблем. Стартирането на дейностите по проекта са провокирани именно от все по- наболяващият му характер и в България.През 2015 стартира поставянето на т.нар. „пингери“ в района на Северното Черноморие, а в началото на 2016 кампанията обхваща и Южното Черноморие. Пингърите са устройства, които излъчват ултразвуци и държат на разстояние делфините от рибарските мрежи, без да им вредят и без да ги прогонват от местообитанията им. До този момент, резултатите от проучването показват значително намаляване на щетите върху риболовните съоръжения и положително действие на пингърите. Не се отчита негативно въздействие върху делфините и рибата. Положителните резултати и обратната връзка от рибарите предизвикват интерес и желание за използването на пингъри и сред останалите рибари, както и сред държавните институции.
повече»

Поставяне на хранилки и храна за птици от Жулиета Босилкова и екоклуб „Таралежите“

Клуб по екология „Таралежите“ към Ученически спортно туристически клуб „Вратцата“ към ПМГ. Заедно с природен парк "Врачански Балкан" те провеждат множество събития за повишаване на информираността на децата за защитените видове. Една от най-постоянните им кампании е поставянето на хранилки и храна за птици. Клуб „Таралежите“ в продължение на много години поставят хранилки и храна за птици в прохода Вратцата и на други места във Врачанския Балкан, когато има сняг. Кампанията вдъхновява учениците да обичат природата и птиците.  Децата съчетават полезното с приятна разходка по врачанските екопътеки. Тази година бяха поставени хранилки за трета поредна година. Учителката и децата си ги правят сами. Пълнят ги със слънчогледови семки и пшеница, които купуват със собствени средства или получават като дарение от приятели. Хранилките стоят чак до пролетта и помагат на птичките да оцелеят в тежките условия.
повече»

Изложба Animalia – национално турне

Animalia е съвместен художествен проект на художниците Милена Радева и Илия Бояров. Изложбата успява по необичаен начин да привлече вниманието на голяма част от обществото, което не е пряко обвързано с проблемите на природата и околната страна в България, но в същото време провокира широк интерес и в професионално ангажирани организации, институции и хора. Целта на изложбата е да представи и запознае българската аудитория с две крайно противоположни сфери – изкуството и природата. Animalia успява да съчетае научната илюстрация и малката пластика на животни от българката фауна в 47 експоната, които бяха представени в общо 13 изложби в цялата страна. Изложбата бе видяна от над 15 000 посетители в залите в страната, от десетки хиляди в социалните мрежи.
повече»

За новата гнездова колония на световно застрашения къдроглав пеликан, организирана от БДЗП и ДПП "Персина"

През април 2016 г. бе сформирана нова гнездова колония на световно застрашения къдроглав пеликан след повече от 60 години в България. Птиците успешно заеха наколните дървени платформи в блато Песчина, на остров Персин (Белене) в Природен парк „Персина“, изградени от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекцията на парка.  След възстановяването на водния режим на блатата на най-големия наш Дунавски остров Персин, пеликаните все по-често започнаха да се задържат в района, с численост до 250 индивида. Този факт провокира изграждането на три наколни дървени платформи. Четири години след изграждането на платформите, 7 двойки къдроглави пеликани успешно сформираха нова колония върху една от тях. Кампанията е изключително успешна и на 1 юли 2016 г. бе наблюдавано първото излюпено малко къдроглаво пеликанче.
повече»

Нощ на прилепите 2015, координирана от Зелени Балкани

Кампанията е част от международна кампания, чествана ежегодно по инициатива на Споразумението за опазване на европейските видове прилепи - EUROBATS.  През 2015 г. към Нощта на прилепите се присъединиха рекордно голям брой градове и населени места - общо 17, а именно: София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Поморие, Кнежа, Плевен, Ловеч, Благоевград, Русе, Велико Търново, Шумен, Сливен, Пазарджик, Враца, село Беляковец, Мездра.  Над 20 организации, между които институции, читалища и спелеоклубове, природни паркове, музеи, както и много училища от цялата страна. Всички те организираха една невероятна кампания за популяризиране на прилепите, в която бяха въвлечени хиляди хора и стотици деца. Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, презентации и филми са само част от безбройните събития, които провокираха интереса към тайнствения живот на прилепите.
повече»

Ежегодни високопланински почиствания, организирани от ЕС "За Земята"

Всяка година ЕС „За Земята“ организират различни високопланински почиствания. Това е една от екологичните дейности с най-дългосрочен и постоянен характер в България - провеждат се без прекъсване от 1999 г. до днес. През годините кампанията е допринесла за почистването на 89.1 тона отпадъци. През 2015 почистването беше осъществено в района на Национален парк Рила. След едноседмична усилена работа на височина над 2000 метра, разделени на две основни групи, доброволците почистиха районите на хижа Мусала, заслон Ледено езеро, връх Мусала, хижа Белмекен, Маричини езера, край хижите Заврачица и Марица и събраха 8 тона отпадъци, голяма част от които метали.
повече»

Фестивал на кестена 2015, организиран от ДПП "Беласица"

Фестивалът на кестена представя красивата природа на планина Беласица традициите, кухнята и поминъка на жителите от подгорските села.  През 2015-та год. Фестивалът на кестена се проведе за четвърта поредна година и събра стотици жители на Подгорието и туристи, нетърпеливи да се насладят на вкусните беласишки кестени и оригинални местни гозби, както и на автентичен фолклор от района. Програмата традиционно съчетава фолклорни изпълнения с възможности и за излет сред природата като демонстрира успешното съчетание на природата със запазеното културно наследство и традиции.
повече»

"Скорец през прага" - микро-проект на клуб С.К.О.Р.Е.Ц

Микропроект "Скорец през прага" е посветен на подобряването на условията за биоразнообразието в зеления пояс на Факултета и популяризирането на начините за опазване на природата в градската среда. Благодарение на десетки часове доброволен труд на студентите- скорци, в двора на факултета бяха засадени множество нови дървета и храсти /от местни, плододаващи видове/, бяха поставени къщички за птици и хотели за насекоми, беше обособено "резерватно" пространство, където дивите растения не се косят, беше създаден микроводоем и още много други. Най-важно от всичко беше, че благодарение на таланта и усърдната работа на студентите, бяха изработени информационни табели с авторски текстове и рисунки, които информират стотиците посетители на факултета как могат да подпомогнат биоразнообразието около собствения си дом и защо това е важно.
повече»

Програма за възстановяване на белоглавия лешояд в Стара планина и Кресненския Пролом/Пирин, организирана от ФДФФ, Зелени Балкани и ДЗХП

Кампанията е пример за проект с конкретни, видими и практически резултати за опазване на редки видове и за възстановяването на изчезнал вид животно в България. Програмата пожъна успехи, след близо 15-годишни усилия, които заслужават да бъдат отчетени през 2015-2016, като едни от най-успешните консервационни дейности в България. След пуснати повече от 250 белоглави лешояди, през размножителния период 2015-2016 във Врачанска планина, Котленска планина и Кресненския пролом са сформирани 26 двойки, от тях 16 загнездиха и снесоха яйца. 13 малки са излюпени по скалните масиви в трите територии, а 11 са успели да оцелеят и излетят. Тези резултати дават основание на специалистите да приемат, че видът е успешно възстановен.
повече»

Кампанията за запазване на парк „Бедечка“, организирана от гражданска група "Запазете Бедечка

След началото на демократичните промени вещи лица явно „доказват”, че парк "Бедечка" не съществува – обичайна практика, по която се застроиха изключително много зелени и междублокови пространства. Това поражда бурна обществена съпротива, довела до поредица протести на специалисти в Стара Загора – архитекти, озеленители, общественици. Кампанията тече от дълъг период, но става особено интензивна през месец март и април, когато се привличат за подкрепа редица природозащитни и граждански организации като Грийнпийс, Коалиция „За да остане природа“, граждански групи за защита на зелените площи от Варна, Пловдив, Русе, София и др. градове. Така борбата за спасяването на парк „Бедечка“ се превръща в символ на борбата за запазването на зелените площи в градовете в цяла България. По време на кампанията организаторите от „Запазете Бедечка“ освен протести, организират и почиствания територията на парка, граждански патрул, който разкрива опит за унищожаването на дърветата с нафта и разяснителни кампании за същността на проблема.
повече»

Зелени Калкани, организирана от 140 идеи, СДП Балкани, БДЗП, Фондация „За Оборище“

Проект „Зелени калкани“ отправя достъпни екологични послания за опазване на биоразнообразието чрез графити изкуството в градска среда. Организаторите на проекта вярват, че трябва да се говори открито за въздействието на човешките дейности върху природата и проблемът да не се неглижира в обществото. За едно лято 4-ма графити-художници посетиха 5 региона на България, като преобразиха и изрисуваха 5 училищни калкана на екологична тематика. На 17 март 2016 се състоя и екофорум „Зелени калкани“, на който представители на неправителствени организации, артисти, еколози и журналисти обсъдиха възможностите за междусекторни сътрудничества между съвременното изкуство, екологията и образованието; ролята на градската среда в съвременната екосистема; и формирането на гражданско съзнание и екологична чувствителност като път към по-„здрав” свят и красива природа. Като част от кампанията беше създаден и филм, който проследява процеса по преобразяването на 5-те училищни стени с екологични графити.
повече»

Кампания срещу вредите, причинени от ВЕЦ, организирана от Балканка и WWF

Кампания срещу вредите, причинени от ВЕЦ, организирана от Балканка и WWF цели да даде информация на заинтересованите страни, които сами да предприемат действия за защита на природата. В резултат, през последната година рибари, каякари и други общности нееднократно се противопоставиха на планове за изграждане на увреждащи природата централи. Кампанията насочи вниманието на обществеността към плановете за строеж на МВЕЦ Румянцево 2; опасността от строеж на МВЕЦ на река Камешница, която ще доведе до евентуалното пресъхване на една от природните забележителности на планината Беласица – Камешнишките водопади, изграждането на мини водноелектрическа централа (ВЕЦ) "Енерджи - Говедарци" на територията на Рила буфер, който е на границата на територията на националния парк и застрашава биоразнообразието в реките. Беше създаден и сайт за наблюдение на малките ВЕЦ в България като съвместна инициатива между Сдружение "Риболовен клуб Балканка" и WWF - България. Подадени са и две жалби до Европейската комисия – на "Балканка" и на WWF.
повече»

"Директори на водопад" и опазване на Камешнишките водопади

През август 2015 активни граждани започнаха кампания за спасяването на Камешнишките водопади в Беласица, когато МОСВ съгласува проект за изграждане на миниВЕЦ над водопадите, което би довело до пресушаването им през голяма част от годината, унищожаване на местообитанията на редки и защитени растения и животни, изсичане на вековни дървета и нарушаване на екологично равновесие в района. Кампанията включваше подписка за опазването на Камешнишкия водопад на територията на Природен парк „Беласица” от инвестиционно намерение „Изграждане на МВЕЦ на р.Камешница”. С цел популяризиране на случая беше организиран и благотворителен сборен концерт в София на 21.10.2015 г.„Директор на водопад” с участието на Ревю, Миленита, Тъпани и гайди, Jarava и др.
повече»

Конкурс „Дърво с корен“, организиран от Екообщност

Конкурсът "Дърво с корен" се организира от "ЕкоОбщност" от 2010 насам и разказва историите на любими български дървета извън границите на страната и ги прави известни в Европа. През 2015 година участваха над 70 номинации от цяла България, за които гласуваха 3 600 онлайн потребители. От номинираните дървета 39 са вековни, 30 са предложени от деца и младежи, разказани са историите на 20 дъба, шест черници и шест чинара. Победителят събра гласовете на 884 души. Неизменна част от условията за участие е номиниращите да разкажат своята лична история, свързана с избраното дърво, като по този начин кампанията вдъхновява съпричастност към съдбата на горите в България. Освен награда и престиж дървото получава и диагностичен преглед от специалисти, който установява от какви грижи има нужда то, за да бъде подобрено състоянието му.
повече»

Гражданска кампания за спасяването чинарите в Силистра, организирана от неформална група "Силистра диша"

Кампанията се организира от неформална група "Силистра диша" - граждани на Силистра и други населени места в страната и чужбина, които се обявяват за запазването на 87 стари чинари на ул. Симеон Велики в града. Кампанията се характеризираше с: организиране на подписка, подкрепена от над 2000 българи от страната и чужбина; множество протести и акции в защита на чинарите и зеления изглед на улицата; търсене и привличане на неправителствени организации и институции като: представители на Лесотехническия университет, Българската академия на науките, Университета за архитектура, строителство и геодезия, независимия експерт Борислав Сандов, Камарата на архитектите в България, Коалиция „За да остане природа“ и др., които се обединиха в защита на дърветата и се присъединиха към справедливия граждански протест. В резултат, през септември месец 2016-та общината обяви, че ще преработи проекта и няма да засегне чинарите.
повече»

Гражданска визия за бъдещето на българските гори 2016-2021

Гражданска визия за съдбата и опазването на горите в България има за цел да събере мнения и идеи на възможно най-голям брой граждани, като предизвика дискусии по темата за избистряне на предложенията.  На 22 март в София е проведена дискусия за гражданското участие в управлението и контрола на горите в България – „Граждани в гората“. Кулминацията на кампанията е организирането на форум на тема: „Гражданска визия за бъдещето на българските гори 2016-2021“, който се проведе през април 2016 с участието на стотици представители на НПО, институции, отговарящи за контрола в горите, представители на дървопреработвателната промишленост, туристическия бранш и др. В резултат на дискусията, предложенията са обработени и включени в краен документ, наречен Гражданска визия за бъдещето на българските гори 2016-2021“, която в момента се обсъжда с институции и предстои да се види как предложенията могат да бъдат въведени.
повече»

Кампания срещу изграждането на волфрамова мина в района на Велинград, организирана от ГИ „За запазване на Велинград като екологично чист регион без рудодобив“

Кампанията стартира в края на 2014, след провеждане на обществените обсъждания на дОВОС на ИП за добив на Волфрам над Велинград, когато се надига вълна от недоволство сред местната общност срещу изграждането на мина за добив на ценния метал волфрам. Кампанията обединява не само граждани и екоактивисти, но и представители на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград, което е забележителен прецедент на сътрудничество между бизнеса и природозащитниците. Заедно те връчват на кмета подписка против отварянето на волфрамовата мина. Събраните подписи са 11200, като участие в подписката са взели само местни граждани. Още 7000 подписа са събрани и от граждани на цяла България. Провеждат се най-различни протестни акции, като например Акция “Картоф” – от Кръстава за Кръстава, получила широк отзвук и довела до организирането на открит публичен дебат по темата сред кандидатите за кметове и общински съветници за провелите се през октомври 2015 местни избори. Всичко това мотивира градоначалникът да откаже на инвеститора и да каже „НЕ на волфрама, ДА на Сютка“. 
повече»

Природа в опасност, организирана от БДЗП и WWF за България

През пролетта на 2015 Европейската комисия стартира допитване за пригодността на екомрежата Натура 2000. Представители на над 100 природозащитни организации от стария континент се обединиха в защита на Директивите за птиците и за местообитанията - закони, които са основата на екозаконодателството в Европа. Притеснени от опасността ревизията на Натура да доведе до отслабването и обезличаването й, четирите най-големи организации WWF, BirdLife Inetrnational, Friends of the Earth и EEB поведоха кампанията Keep Nature Alive в защита на екомрежата. В резултат, беше мобилизирано най-мащабното гражданско участие в традиционното допитване на Еврокомисията до гражданите - за първи път стотици хиляди се включиха в допитването и от тях цели 520 000 души ясно завиха - Не пипайте Натура 2000! България също се присъедини към кампанията чрез организациите WWF България и БДЗП. Беше мобилизиран експертен и граждански потенциал, за да обедини близо 10 000 българи в защита на този наднационален, демократичен природозащитен инструмент
повече»

Кампания за запазване на старите гори от изсичане, организирана от АПБ, WWF, СДП Балкани, БДЗП, БФБ

През последните години WWF, СДП Балкани, БДЗП и БФБ провеждат редица задълбочени теренни проучвания, които подпомагат определянето на най-ценните стари гори в страната. Данните и резултатите бяха изпратени до Министерство на земеделието и храните в края на 2015 и началото на 2016 г., с цел да подпомогнат процеса, иницииран от министерството и с апел, тези стари гори да бъдат включени в списъка с гори във фаза на старост на МЗХ. Проведени са срещи с институции, протести, подписка. Огромният обществен интерес и ангажимента, който МЗХ поема в крайна сметка довеждат до официализиране през 2016 от МЗХ на горите във фаза на старост в  Натура 2000 в България - 106 000 ха гори са обявени в полза на дългосрочното им опазване без човешка намеса, като „микрорезервати“, опазващи вековни или редки типове гори. Това се случва със Заповед на Министър Танева № РД-49-421/02.11.2016
повече»

Рилска мисия – преброяване на туристи на Седемте рилски езера

Прозрачни планини заедно със За Земята, Българска фондация Биоразнообразие, Граждани за Рила и със съдействието на Национален парк „Рила” организираха доброволческа акция „Рилска мисия”. Целите на акцията бяха следните:
  • Подкрепа за работата на рейнджърите от НП „Рила” в района на Рилските езера през най-активния сезон. Това е най-посещаваното място в НП, и макар броят на туристите да се увеличава, парковата охрана трудно успява да следи за различните нарушения.
  • Събиране на данни за човешкия поток и поведението на туристите, посещаващи Седемте рилски езера. Акцията имаше за цел да тества методика за мониторинг на туристопотока в Националния парк, която да отчита поведението на туристите
Акцията се проведе през уикендите в периода 8 август – 6 септември 2015 г., а в нея взеха участие 52 доброволци.
повече»

Кампанията на Асоциация на парковете в България за повишаване капацитета за застъпничество и управление на природните ресурси

Асоциация на парковете в България е единствената природозащитна неправителствена организация в България, която през последните 5 години има различни дейности, всички, от които са насочени към повишаване капацитета – обучение за служителите, отговорни за управлението на защитените територии, Натура 2000 зоните в България и обучение на граждански групи и младежи за застъпничество за опазване на околната среда. На ежегодните си обучения Асоциацията кани признати лектори с дългогодишен опит в практиката по опазване и управление на защитените територии и Натура 2000 мрежата. Особен принос на АПБ през последната година е провеждането на 5 национални обучения - 1 за повишаване капацитета на служителите, отговорни за управлението на защитените територии, Натура 2000 зоните в България и 4 за граждански групи и младежи за застъпничество за опазване на околната среда. Благодарение на обученията са обучени 173 участника, сред тях активни граждани от цялата страна и експерти от 40 институции и организации.
повече»

постановката „История за чайка и банда котараци“

Няма универсална методика, по която да научим децата ни да обичат и да пазят природата и нейните обитатели – растения, птици и животни. Няма обаче дете, което да не си играе с кукли. Тази общовалидна детска страст куклената режисьорка Катя Петрова сполучливо е превърнала в грабваща детските душици послания, поставяйки на 4 януари 2016 година в Столичен куклен театър пиесата „История за чайка и банда котараци“. „Детският“ език на героите и детинските им лудории, внушаващи разбираеми послания за опознаване и уважаване на различното от теб живо същество, сполучливите куклени силуети, цветово и габаритно съзвучните с детските представи за мащаб декори и не на последно място блестящите актьорски превъплъщения на на Мая Бежанска, Мариета Петрова, Станимир Гъмов, Румен Угрински, Румен Гаванозов и Галина Савова правят от пиесата не просто поредния детски празник, но и първият успешно преподаден „урок по природа“. Уви, все още единственият в българския храм на Мелпомена.
повече»