Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата

Да възстановим щетите от пожара в Драгоманското блато

На 22 януари 2020 г. голям пожар унищожи около 80% от растителността в Драгоманското блато, най-голямата карстова влажна зона във вътрешността на страната. Тя е една от 11-те влажни зони с международно значение в България и е дом на десетки видове птици. Последствията от пожара включват прогонени животни; променено местообитание; изгорели и повредени дървета; еутрофикация на водата. Огънят унищожи и изградените от СДП БАЛКАНИ с много доброволчески труд и дарения дървени пътеки и кула за наблюдения на птици.
Сдружение за дива природа БАЛКАНИ бързо се съвзе след ужасната трагедия, която сполетя блатото и показа, че задружна дружина блато възстановява. Възстановяването на посетителската инфраструктура обедини всички приятели на Драгоманското блато. Беше открита фондонабирателна кампания чрез дарителския инструмент на BCause, platformata.bg. Разходите за възстановяване на 200 м от дървените пътеки бяха изчислени на 46 000 лв. С дружните усилия на фирми, неправителствени организации, местни хора и любители на природата тази на пръв поглед внушителна сума беше събрана! Над 1 150 души дариха средства за възстановяване на дървената пътека в Драгоманското блато, а даренията общо възлизат на 46 797 лв. Основна част от тях (34 898 лв.) са осигурени от служителите на VM Ware, които от 2015 г. подпомагат поддържането на дървените мостчета с дарения и доброволен труд. 6 103 лв. бяха събрани през platformata.bg, а 2 163 лв. - през DMS номер. Фирма Експириън и магазини Стената също подкрепиха каузата. Останалите дарения бяха получени през E-Pay, PayPal или по банков път!
Всичко това нямаше да е възможно без дългогодишните усилия за изграждане на общност, която да обича и да цени влажните зони и в частност Драгоманското блато!
Повече за кампанията може да научите тук: https://platformata.bg/bg/kauzi/635:3007-2020-01-28-10-21-36/details/campaign.html

„Море на вятъра“

Това е първият български документален филм за пластмасовото замърсяване на Черно море. Лентата проследява приключението на двама сърфисти, осъществили уникалното по рода си скоростно прекосяване с уиндсърф на цялото родно крайбрежие – общо 300 км по вода, с цел привличане общественото внимание върху вредите, които употребата на пластмаса причинява на Черно море. Продукцията с режисьори Стоил Димитров и Борислав Камилов от Beardfrost Productions и продуцент Атанас Куцев от Remove Remove Productions представя рекордното постижение Wind2Win Challenge на уиндсърф атлетите Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище Акаша. Филмът е прожектиран в Дома на киното, София, в рамките на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, във Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Плевен и др.
Освен двамата главни уиндсърф герои, сюжетът включва морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова и капитана на следващата ги експедиция Явор Колев, делфини, неочаквани обрати, много емоции, адреналин и невероятно красиви природни кадри. “Това е филм за волята на двама души, които с личния си пример искат да покажат, че е възможен живот с по-малко пластмаса….” - разказва продуцентът Атанас Куцев. Трейлър на “Море на вятъра”: https://bit.ly/2YfT5Jn

ДИВ СПАСИТЕЛЕН ЦЕНТЪР (част I) - Дива болница

Кампанията за спасителен център за диви животни на неправителствената организация „Дивите животни“ показва острата нужда от намеса там, където държавата липсва. Целта им е амбициозна, но демонстрира огромна любов към природата, която хората от Дивите животни доказват с всеотдайност.

Повече за дарителската им кампания тук:
https://platformata.bg/bg/kauzi/838:i/details/campaign.html

"Заменките - подарък за послушни" на "Зелени закони"

Скандалните заменки на гори на принципа "кон за кокошка" са едно от най-големите престъпления в последните десетилетия. Чрез тях едни от най-красивите кътчета по Черноморието и планините се озоваха в ръцете на олигарси. След продължила 10 години сага, настоящото правителство се опита да сложи край на случая срещу компенсация от нищожните 80 млн. лева за всички 132 горски заменки от периода 2007-2009 година.
Инициативата "Зелени закони" обаче изчисли, че щетата нанесена на държавата е многократно по-голяма и започна да представя случай по случай най-големите заменки. Кампанията се проведе около коледните празници и затова 10-те най-скандални заменки бяха опаковани като коледни подаръци, в които се посочваше каква е реалната пазарна цена и разликата с обявената от Министерството на земеделието.
Кампанията с подаръците продължи до началото на 2020 г., но и след това работата по случая на "Зелени закони" не спря. В резултат е образувана проверка от прокуратурата, сезирана е Европейската комисия, зададени са въпроси и в Европейския парламент, а някои от облагодетелствалите се сами предложиха да върнат заменените земи. "Зелени закони" продължава да настоява за разваляне на противозаконните сделки и запазване на природата. 
„Благодарение на тази кампания, може да се каже, че случаят не е приключен. И ще настояваме да не бъде, докато не се възстанови справедливостта.“ – казват активистите от „Зелени закони“. 

За повече информация: И победителят в класацията за заменките подаръци: Камчийски пясъци

Лист по лист

Кампанията се организира от ОЦОСУР (Обществен център по околна среда и устойчиво развитие) - Варна и съществува вече 20 години с цел да подпомогне рециклирането в България. Кампанията е да спасява дървета от изсичане, като предава за рециклиране използваната хартия от офиси, учебни заведения, учреждения и домове във Варна. “Започнахме с идеята „Един тон рециклирана хартия спасява от изсичане 17 дървета“. И така вече 20 години дърветата в малката варненска гора станаха 16 000.” – коментират организаторите.
Кампанията е номинирана от Карин дом, които през 2018 се включват в нея. Ето част от тяхната мотивация: „Всеки месец събраната от нас хартия бива извозвана от адрес и предавана за рециклиране. В началото на нашето партньорство от ОЦОСУР ни подкрепиха, като предоставиха картонени контейнери за хартия, които разположихме на ключовите места - по един на всеки етаж от основната сграда и един за  външната постройка - Център Ранна интервенция. Те са на видими места, с разпознаваеми за родители и деца табели и символи, за да могат да се ползват удобно от всички. Благодарни сме, понеже това е важна за нас кауза, а нямаме възможност сами да се справим с цялостния процес - колега и транспорт, които да ангажираме с извозването на отпадъчната хартия. Заедно с това, предаваме и чиста пластмаса (предимно празни бутилки от вода, които са отпадък от ежедневната ни работа с малките ползватели на нашите услуги). Вярваме, че по този начин даваме пример и на други организации, на родителите, с които работим и на нашите собствени деца. Надяваме се, че партньорството между Карин дом и ОЦОСУР ще продължи и занапред, а резултатите ще се множат! Така се стремим да възпитаме отговорни млади хора и да оставим в наследство чиста природа!”

Дари гора за орела!

Кампанията е организирана от Българско дружество за защита на птиците. Дружеството полага неимоверни усилия за съхранението на пернатото царство и измисля различни и адаптивни към трудните условия подходи. Кампанията им за грижа за дърветата, които да бъдат сигурен дом за малкия креслив орел показва, че грижата за природата винаги е за всички нейни представители – дървета и животни.
Повече информация за кампания им тук: https://platformata.bg/bg/kauzi/814:orel-bdzp/details/campaign.html