Номинирани 2014

Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

Кампания Нулеви Отпадъци, За земята

“Нулеви отпадъци” е стратегия, комбинираща общностни практики като повторно използване, поправяне, рециклиране, обезвреждане и компостиране, с индустриални практики като елиминиране на токсини и промяна в дизайна на опаковките. 
повече»

Кампания за спасяване на Яйлата

За периода 2013-та – 2014-та са подадени сигнали до ВАС, МОСВ, до РИОСВ Варна, МРРБ, МС, главния прокурор, омбудсмана, прокурора на Добрич, Националния институт за недвижимо и културно наследство, РНСК Бургас и министъра на земеделието. Делата се водят както от граждани, така и от природозащитни организации. В крайна сметка се стига до решение на Административен съд в гр. Добрич, който постановява, че строежът на братя Павлови е незаконен. 
повече»

Кампания по проект “Пилотна мрежа от малки защитени територии за видове от българската флора по модела “растителни микрорезервати”

Цел на проекта е да бъдат опазени уникални видове от българската флора и такива с единични или малко на брой находища, чиито популации се намират извън съществуващите защитени територии и са изложени на голям риск от унищожаване.
повече»

Кампания „Международна нощ на прилепите” 2013

Кампанията „Международната нощ на прилепите 2013“ протече със серия от 
събития в периода 28 ми септември – 1 ноември. Кампанията се координира от СНЦ "Зелени Балкани - Стара Загора" с активното участие на над 25 НПО, музеи, паркови дирекции, общини, пещерни клубове и други партньори. 
повече»

Кампания за спасяването на ПП Странджа

За по-малко от месец, благодарение на бурната обществена реакция и хилядите неуморно протестиращи, министрите са принудени да спрат отново действието на плана и непосредствената опасност за Странджа е преодоляна.
повече»

Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Дневник и Зелен Дневник

Дневник е една от малкото медии, които имат специален раздел, посветен на околната среда. Подсайтът им за околна среда и зелен бизнес “Зелен Дневник” винаги отразява коректно и професионално темите, свързани с опазването на околната среда, защита на защитените зони и територии, протести, акции и кампании на всякакви “зелени” теми. 
повече»

Bivol.bg

Bivol.bg е номиниран за множество материали разследваща журналистика за посегателствата срещу българската природа, между които и материали за унищожаването на дюните в Несебър, застрояването на Карадере, Корал, Странджа, Пирин, Витоша, Ропотамо, изсичането на горите, злоупотребите със заменки, бракониерство и др.
повече»

Цветелина Атанасова, БНТ

Последователно и дългогодишно отразява с активна гражданска позиция проблемите, свързани с: незаконното строителство по крайбрежието на Природен парк Странджа, инвазивните видове, последиците от климатичните промени, отпадъците и др.
повече»

Таня Димитрова, Монгабей

Монгабей е онлайн медия с екологична насоченост и много голяма популярност (над 2,5 млн. посетители месечно и публикации на 6 езика). Често историите в Монгабей се ползват като източник за информация в медии като Economist, Bloomberg, National Geographic и Associated Press.
повече»

Николай Василковски, Нова телевизия

За периода 2013-та - 2014-та година популяризирал проблеми, свързани с: наводненията, пожари и доброволчески акции, велоалеите и колоездене, незаконни сечи и опазване на вековните гори, горски заменки, застрояването на Карадере, Странджа, Пирин, климатични промени, защита на животните и още много други теми.
повече»

OFFNews.bg

Офнюз е номиниран за множество материали за посегателствата срещу българската природа. 
повече»

Петра Талева, БНР програма Христо Ботев

Автор и водещ на предаването „А сега накъде?” по програма „Христо Ботев”. Петра талева е номинирана за активното отразяване на всички важни екологични теми, десетки материали и предавания за природата на България и за всички най-интересни събития, свързани с опазването и популяризирането й. 
повече»

Марина Евгениева, BTV

Репортажът й от БТВ Репортерите “Сагата Странджа” е филм за историята на ПП Странджа от обявяването му до наши дни. Репортажът обхваща многостранната история на ПП Странджа с пространни интервюта с директора на ПП Странджа, природозащитници, кметът на Царево, местни и др.
повече»

Активист за природата

Димитър Василев - Велин

Димитър Василев - Велин е един от доайените на природозащитното движение в България. Активната му работа по кампании започва през 1988 г. с кампания против тровенето на полевките. От тогава до ден днешен Велин е част от всички по-важни инициативи за опазване на дивата природа.
повече»

Мая Бориславова Радева

Като директор на Природен парк Българка, въпреки многото атаки до този момент успя да запази старите букови гори и с реализацията на проекти да възстанови изчезващи местообитания на редки защитени видове птици като полубеловратата и червеногушата мухоловки, южният белоглъб кълвач и лещарката.
повече»

Любомила Кривошиева

Тези от вас, които са намирали паднало от гнездото птиче или пострадало диво животно, най вероятно са се свързали с нея, за да му помогнат. Любомила спасява всякакви диви животни без значение какъв вид са - от врабчета,гълъби,свраки,лястовички до орел змияр. 
повече»

Георги Стефанов, WWF

Георги Стефанов от седем години е експерт "Политики и климатични промени" към Световния фонд за дивата природа (WWF). От 2008 г. работи интензивно в сферата "Европейски политики за изменение на климата".
повече»

Йорданка Динева и семейството й

Йорданка Динева или Данчето, както всички я наричат, е слънчевото лице на Коалицията, което винаги успява да разведри обстановката и да внесе оптимизъм и в най-сложната ситуация. Двигател на Коалицията от създаването й до днес.
повече»

Петър Станиславов Шурулинков

Петър Шурулинков е един от много редките случаи на учен, с много активна гражданска позиция, но той е и прекрасен човек – искрен, отдаден на близките и приятелите си, изключително обективен и справедлив. 
повече»

доц. д-р Росен Цонев

Като член и доброволец на СДП Балкани в своята професионална дейност г-н Росен Цонев е отделил много време и енергия за общественополезна дейност, като за това извън признанието на общността е получавал заплахи за разправа и убийство
повече»

Михаил Михов

Той е млад, но вече е специалист по българските планини и устойчив туризъм. Обича природата с все сърце и не пести сили и совбодно време, за да организира някоя акция за защита на природата. 
повече»

Меджнун Адемов

През последните две години, Меджнун работи усилено за опазването на една от най-застрашените птици в страната – египетският лешояд.
повече»

Десислава Алексова

Десислава Алексова е голям приятел на гражданския сектор в България и по-специално на Коалиция „За да остане природа в България“.
повече»

Иван Камбуров

Той е първият представител на институциите, който подава сигнал за незаконно строящия се комплекс Златна перла до село Варвара, който бе разрушен след 6 години съдебни битки. Участник в кампанията по опазване статута на природен парк Странджа, и като такъв търпи заплахи.
повече»

Политик с най-голямо внимание към българската природа

Светослав Малинов

Като депутат в Европейският парламент той зададе парламентарни въпроси за заменките, забавяне на обявяването на Рила буфер, проблемите на Природен парк Странджа и къмпинг Корал. 
повече»

Община Кайнарджа

Приоритет, който бе гласуван от общинския съвет още през 2008 година бе със следния текст: "Разработване и изграждане на системи за алтернативни енергийни източници.Опазване на природните ресурси-води, почви, въздух и биоразнообразието в общ.Кайнарджа".
повече»

Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Мобилтел ЕАД

За 4-та година програма „Мтел еко грант” е с цел подкрепа за опазване на българската природа. През 2014 г. след открит конкурс за неправителствени организации бяха избрани 5 проекта за поддържане и възстановяване на местообитания и популации на видове и насърчаване и популяризиране на биологичното земеделие
повече»

Еко ферма Елата

Ферма "Елата" е зона за повишаване на екологичната култура, формиране на ценности за природосъоразен начин на живот и запазване на уникалните за България бит, култура и традиция в областта на натуралното селско стопанство и животновъдството. 
повече»

Фотосинтезис и Петрос Алексиадис

Фотосинтезис са организатори на фотоконкурса “Снимай, не убивай” http://snu.photosynthesis.bg/ Редовно подкрепят природозащитни каузи чрез специални отстъпки в цени за оборудване и изложби. 
повече»

„КИРИЛОВИ” ООД, земеделска кооперация от с. Крапец, община Шабла

През последните 4 години те са активен и съ-финансиращ партньор на най-значимия проект за проучване и опазване на световно застрашената червеногуша гъска в зимния й ареал -езерата Шабла и Дуранкулак.
повече»

Дивата Ферма, разположена в с. Горно Поле, Източните Родопи

Вече 20 години подпомага опазването на биоразнообразието в Натура 2000 зона Маджарово. Поддържа над 3000 декара пасища и ливади в района чрез своите 700 крави от автохтонните породи късорого и сиво български говедо. 
повече»

My forest

My forest e перилен препарат, създаден с грижа за прането, човека и природата. 90% от съставките в My Forest са с натурален произход, а синтетичните повърхностно активни вещества са заменени с чист натурален сапун, който не оказва вредно влияние върху околната среда, защото е нетоксичен и напълно биоразградим. 
повече»

Гласувай тук!