Номинирани 2017

Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

Гласувайте за любимата си кампания!

Гласувайте за любимата си кампания в анкетата във Фейсбук събитието на Годишните награди за биоразнообразие 2017

Кампания срещу мина за златодобив в Трън

С многобройни граждански акции, между които: разяснителна кампания за последиците за района от реализирането на инвестиционното намерение, изкачване на връх Стража в защита на Трънската природа, почистване на река Ерма,  издаване на безплатен вестник „Референдум“ и разпространение на информационни материали сред местното население, кампанията достига до успешен резултат. Въпреки изключително объркания въпрос и многото опити за атака и злепоставяне на организаторите на кампанията за спасяването на природата на град Трън, 93 % от местното население гласува с ДА на въпроса: Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?
повече»

Ние броим врабчетата, организирана от БДЗП

Врабчетата намаляват и това е факт. За последните 10 години са с 30% по-малко. Ще продължи ли тази тенденция и има ли вероятност любимите ни градски птици да изчезнат напълно  от живота ни? Кампанията „Ние броим врабчетата“ се стреми да отговори на този въпрос като установи численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас. През изминалата година в рамките на еднодневното преброяване на трите вида врабчета у нас (домашно, полско и испанско), което се проведе на 8 април 2017 бяха преброени 6706 врабчета само за два часа. Участие в кампанията взеха 1159 граждани от цялата страна, броили в 633 места в 130 населени места.
повече»

Организираните и успешно проведени от Сдружение "Балканка" акции

Организираните и успешно проведени от Сдружение "Балканка" 5 акции в периода 20-ти май - 24 юни 2017 г. са свързани с даване на личен пример, чрез въвличане на местните общности в опазването на българските реки. Всичките акции са белязани с две основни дейности - почистване на речните участъци и последващо зарибяване с балканска пъстърва, като един посланик на намеренията "Да опазим живота в реките".
повече»

Кампания за спасяване на горите, организирана от WWF

През последните години горският екип на WWF България работи усърдно и с голяма решимост за разкриване на злоупотребите и нарушенията в системата на горите. В резултат на тяхната работа бяха спрени от сеч най-старите гори в България и горската система стана публична. Чрез свободния достъп до специално създадената ГИС платформа на WWF вече всеки един от нас може да упражнява контрол в горския сектор, като може да провери дали един камион с дърва превозва законно или провежданите стопанските дейности в дадена гора са позволени.
повече»

Кампания "Да спасим Кресненското дефиле"

Това е една от най-дългогодишните кампании сред природозащитната общност, стартирала 1997 година, която е емблематична и беше една от първите, обединяващи ги. Беше постигнат успех, когато през 2008-ма година се прие ОВОС за дълъг тунел, който заобикаляше дефилето или за така наречения източен обход на дефилето откъм Пирин - благодарение на много общи усилия, лобиране пред Европейската комисия, Европейския парламент, Бернската конвенция (приета препоръка през 2002), участие на местни хора и беше създаден уникален по рода си Комитет за Наблюдение с участието на НПО при изграждането на автомагистрала Струма. През периода 2016- 2017-та кампанията продължи с: писма и жалба до ЕК и срещи с тях; внесено становище от учени от БАН; участие в Бернската конвенция (септември – ноември 2016); кампании за местните хора, подписка; карта на маршрутите с разяснения и др.
повече»

Кампания за борба с поставянето на отрови за лешояди, организирана от ФДФФ, Зелени Балкани и ДЗХП

Само преди година през август 2016-та се поздравихме с огромен успех за природозащитната общност и в частност за Фонда за дива флора и фауна, Зелени Балкани и Дружество за защита на хищните птици. За пръв път от  60 години насам – белоглавия лешояд се завърна над Стара планина, Кресна и Пирин, в резултат на 15-годишни усилия на природозащитниците! За съжаление, радостта ни беше краткотрайна, тъй като през месеците март и април 2017-та бяха отровени около 30 птици! Въпреки трагедията бързите и компетентни действия на доброволци и членове на организациите успяха да минимизират последиците от случилото се и да разследват случая. След проследяване на един от последните сигнали за намерени мъртви птици, екипът стига до мястото на залагане на отровата. Незабавно е свикана комисия от длъжностни лица от МВР, РИОСВ, БАБХ и са взети надлежни проби. Благодарение на служители на БАБХ е направен прецедент - първи пробив в точното установяване на отрова, заложена в природата.
повече»

Акцията „Диша ми се“, организирана от Спаси София

“Спаси София“ е гражданска организация, създадена в началото на 2015 г. от петима млади ентусиасти, които се занимават с различни проблеми на гр. София. Темите, които привличат вниманието им варират от състоянието на метрото, градския транспорт, културното наследство и дупките по улиците до мръсния въздух, който задушава софиянци. През януари 2017-та те стартират своята кампания „Диша ми се“ – София осъмва с провокативни надписи, закачени на емблематични паметници, които алармират за проблема с мръсния въздух и призовават СО към незабавни действия. Оригиналният замисъл и закачливите послания предизвикват внимание на хиляди хора от цяла България, медии и спомагат темата отново да влезе в обществения дневен ред.
повече»

Кампания „Свободни от пластмаса“, организирана от Greenpeace, За Земята и Мейдей-Варна

Кампанията „Свободни от пластмаса“ е организирана от Greenpeace България в партньорство с Екологично сдружение "За Земята" и "Мейдей"-Варна и цели ограничаването на използването на пластмаса в България. Организаторите настояват: да се ограничи използването на найлонови торбички; да се забрани използването на микропластмасата в козметиката; да се вземат мерки за намаляване на пластмасовите опаковки за продажба на дребно.
повече»

Международна кампания „Спаси Пирин“, организирана от WWF

Кампанията "Спаси Пирин" е част от международната кампания на WWF за опазване на най-застрашените места от Световното природно наследство на ЮНЕСКО като Доняна в Испания, Селус в Танзания и кораловия риф на Белиз. Благодарение на кампанията "Спаси Пирин" над 100 000 души в рамките на 6 месеца изпратиха директно съобщение на българския премиер Бойко Борисов да спре унищожителния проектоплан за управление на Национален парк Пирин, който включва увеличение с 12,5 пъти на площите, на които е разрешено застрояване и на практика промишлени сечи върху 60% от територията му. Първите 100 000 подписа вече са връчени.
повече»

Кампания за белошипата ветрушка, организирана от Зелени Балкани

Благодарение на кампанията белошипата ветрушка се завърна в страната ни, като гнездящ вид, след десетилетия, в които се считаше, че видът не се размножава у нас! Кампанията стартира в рамките на проект, финансиран от програма Лайф + „По-голям шанс за белошипата ветрушка - LIFE11 NAT/BG/360“, както и с подкрепата на партньорите от DEMA и EuroNatur. Тя включва поддържането на Модул за адаптация и освобождаване на белошипи ветрушки в село Левка; отглеждането на птици в Испания и тяхното транспортиране до България; връщането им в природата; последващите грижи, мониторинг и опазване. В резултат на изпълнените дейности в района на Защитена Зона Сакар, част от НАТУРА 2000, е създадена нова колония от белошипи ветрушки.
повече»

Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Гласувайте за най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Гласувайте за най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа в анкетата във Фейсбук събитието на Годишните награди за биоразнообразие 2017

Цветелина Атанасова, БНТ за материали, свързани с опазването на природата

Цветелина Атанасова е дългогодишен журналист в БНТ, която активно подпомага информационните кампании за опазване на околната среда и водите. Със своите репортажи за влажните зони, казуса „Калиакра“, Антарктика и др. тя винаги е на страната на неудобната истина. През февруари 2017-та Цветелина Атанасова публикува своя репортаж „За влажните зони и…“, в който разказва за т.нар. „водни огледала“ – „най-продуктивните екосистеми на Земята“.
повече»

Цветелина Катанска, БНТ

Цветелина Катанска е репортер на БНТ новините, който отразява множество и най-различни теми, свързани с опазването на природата. През настоящата година тя направи репортажи за чистотата на въздуха в България, последиците от замърсяването с уран във водата, протести срещу кариера за мрамор в Куртово Конаре, Белене, незаконни сечи, фермерски пазари, Натура 2000 и др. Цветелина Катанска представя темите обективно, безпристрастно, като отразява всички гледни точки на проблема.
повече»

BIT за поредица от репортажи по природозащитни теми

Макар и от скоро в ефира на България BIT вече се утвърди като медия, отразяваща безпристрастно различните гледни точки по всички чувствителни за обществото въпроси. За периода май 2016- май 2017 телевизията е отделила внимание на множество акции на граждански групи, музикални инициативи и образователни инициативи и фестивали за опазване на природата. Екипите на предаванията отразиха обективно с поглед върху всички страни казуси като: Калиакра, застрояването на Борисова градина, промените в Закона за опазване на околната среда, промените в Закона за концесиите, протести и др.
повече»

Биволъ за разследването по казуса „Калиакра

Разследващата медия започна с първите си разкрития си по казуса „Калиакра“ много преди избухването на скандала с обявяването на защитената зона и скоростното й отменяне от Бойко Борисов, заради протести. Със своите многобройни разследвания Биволъ разкриват олигархичните интереси, които действат в областта и които всъщност пречат за изпълнението на решението на Европейския съд, който осъди България заради ветрогенераторите и голф-игрищата, построени в зоната.
повече»

BBC знание и д- р Владимир Божилов

Д-р Владимир Божилов е главен редактор на списание BBC ЗНАНИЕ , преподавател в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Климент Охридски“ и лектор в Планетариума на Детски научен център „Музейко“.  Д-р Владимир Божилов и неговия екип подкрепят дейността на много природозащитни неправителствени организации у нас чрез редовни публикации за техните дейности и мисии на страниците на сп. BBC ЗНАНИЕ.
повече»

Гергана Костова за „Сеч“

Разследването "Сеч" на Гергана Костова – бивш репортер на bTV показва злоупотребите с гората над родопското село Сатовча. Тя разкри скандална схема за незаконна сеч с участието на държавни служители и със съдействието на директора на горското стопанство. След нейния репортаж директор на ловното стопанство Пламен Поюков е уволнен.
повече»

Стоян Георгиев за разследвания за имотни измами, които застрашават зелените площи в София

Стоян Георгиев е разследващ репортер на bTV, който се занимава с разследвания на теми като: незаконни сечи, имотни измами, незаконно застрояване на зелени площи и др. През месеците октомври и декември 2016-та Стоян Георгиев прави задълбочени разследвания на случаи с имотни измами в кварталите Панчарево, Бистрица и Младост, които разкриват престъпна схема за засвояване на зелени и незастроени площи от фиктивни собственици. Измамите включват подправяне на подписи, измами на невинни собственици на земи, на институции, подставени лица и др.
повече»

Живко Константинов от Нова телевизия за репортажи за опазване на природата

Живко Константинов е репортер на Новините на Nova още от 2009-та година. През 2016 г. Живко получава престижното отличие за отговорно отношение към околната среда „Зелено перо” за материала му от ледения континент Антарктида – „Опасно топло”. За периода на номинации е направил множество вълнуващи репортажи по теми, свързани със спасяването на пчелите, замърсяването на околната среда, защитени видове и др.
повече»

Петра Талева, БНР

И тази година Петра Талева не изневери на своята мисия – да  обогатява знанията на своите слушатели за чудесата на природата, българските традиции и културното наследство на България. В своето предаване „А сега накъде“ журналистката от БНР, програма Христо Ботев не пропуска нито едно природозащитно събитие, доброволческа акция, фестивали, изложби, спортни акции в България и по света.
повече»

Активист за природата

Гласувайте за активист за природа!

Гласувайте за любимия си активист за природата в анкетата във Фейсбук събитието на Годишните награди за биоразнообразие 2017

Иван Пандъков – Ванката

Председател на Сдружение Риболовен клуб “Балканка”. Сдружението не само подкрепя различни граждански обединения в защита на природата, но преди всичко работи много активно срещу изграждането на МВЕЦ по големите и малки планински реки у нас. Сдружението изготвя аргументирани становища по ОВОС срещу инвестиционни предложения за изграждане на малки водноелектрически централи. Работи активно срещу криминализирането на бракониерството в България и спиране унищожаването на българските реки, рибното богатство и местата за реакреация. Организира и зелени училища за ученици, акции за почистване на българските реки и други.
повече»

Димитър Куманов

Димитър Куманов е мозъкът на операцията на Сдружение "Балканка" за запазване на българската природа и реки - чисти и живи. Той е един от най-активните членове на сдружението, организатор на кампаниите и всички дейности на „Балканка“. Отдаден на защитата на природата, той е и един от двигателите на борбата срещу изградените и предвидени за изграждане ВЕЦ. Автор е и на „Електронна карта на нарушенията на ВЕЦ-овете“.
повече»

Александър Коджабашев и Иван Велов

Едва ли има активно зелено НПО, граждански активист или просто природолюбител, който рано или късно да не е опрял до услугите на адвокатите Иван Велов и Александър Коджабашев. Без тяхната помощ разрешаването на екологични проблеми пред съда нямаше да е възможно. Иван и Александър обичат да се определят като зелени адвокати. Противно на всеобщото разбиране за адвокатите, те много често работят про боно за зелени каузи - мръсен въздух, незаконни сечи, кариери, мини, незаконно строителство в защитени територии и много други дела, които защитават в съда.
повече»

Любомир Костадинов

Любомир Костадинов е млад юрист, запален велосипедист и скиор, активен природо- и правозащитник. Обича лифтове, история и дронове. Любомир е обединител на гражданското общество по теми, свързани с околната и градската среда. Той е един от основателите на гражданска група За Витоша. Отдаден на опазването на Рила, Пирин и Витоша от инвестиционни посегателства, той се бори и да останат реките ни без МВЕЦове и добив на инертни материали.
повече»

Милка Джиджова – Национален ученически екопарламент

Милка Джиджова е по образование – физик, по професия – учител, по призвание – еколог. Дългогодишен председател на Националния ученически екопарламент. През октомври 2016-та след 15 години всеотдайна работа с деца, младежи и учители от цялата страна, тя единодушно е избрана за почетен председател на Екопарламента. Това е огромното признание, което нейните колеги и съмишленици за работата й в организацията. Националният ученически екопарламент (НУЕП) е младежка неправителствена организация, която обединява дейността на над 22 екоклуба от страната. Целта му е да подпомага, да координира и отстоява позициите на младите хора в област околна среда.
повече»

Гражданска група „Запазете Бедечка“

Гражданската група „Запазете Бедечка“ в началото през 2012-та гражданската група „Бедечка“ се състои от само няколко приятели, загрижени за съдбата на парка в Стара Загора „Бедечка“. Постепенно те  събират десетки съмишленици сред най-различни групи, жители на града. Освен да протестират, активистите от „Бедечка“ започват и доброволчески акции за почистване и облагородяване на парка, граждански патрул, който разкрива опит за унищожаването на дърветата с нафта, създават игра с добавена реалност „Бедечковци“ и разяснителни кампании за същността на проблема. Всичко това вбесява собствениците, претендиращи, че това са техни частни земи, стига се и до сблъсъци, опити за очерняща кампания и злепоставяне на членовете на организацията. Въпреки това от „Запазете Бедечка“ успяват да постигнат значителен резултат! Въпреки слабата активност на Старозагорци, недостатъчна за валидност на референдума, който общината инициира по проблема – над 85 % от гласувалите гласуват за запазването на Бедечка като парк!
повече»

Александър Дунчев

Александър Дунчев е инженер-лесовъд с природозащитна насоченост. Член е на екипа на WWF, като експерт по горите, както и на коалиция „За да остане природа в България“. Александър Дунчев заслужи и тази година номинация с неуморните си усилия да запази вековните гори на България. Разкривайки неудобни схеми, свързващи представители на дървената мафия с управляващи партии, местна власт, депутати. Съвместно с няколко национални телевизии проведе разследвания, подаваше сигнали, предизвикваше проверки, които доведоха до оставки на представители на горските институции. Това понякога му носеше дори и лични заплахи, нещо което обаче не го отказа от борбата му.
повече»

Стефан Аврамов

Стефан Аврамов е Координатор "Защитени територии и видове" на Българска фондация Биоразнообразие. Член е и на Коалиция „За да остане природа в България“. Стефан Аврамов е с над 20 годишен опит в природозащитата, разработване на законовите текстове и лобирането за тяхното приемане. Работи за опазването на множество изчезващи видове като лешояди, сухоземни костенурки, дива коза, глухар, трипръст и белогръб кълвачи и др. Провежда и активна борба с бракониерството и трафика на защитени видове.
повече»

Патрик Смитьойс

Патрик Смитьойс е холандец, който е женен за българка и избира да остане в България. Занимава с инвестиционно посредничество на чужди фирми, желаещи да реализират проекти в България. По призвание е автор на филми, борец срещу корупцията, административния произвол и „мафия“ – където и както ги вижда. Патрик иска да остане в България и се бори тя да бъде по-добро място за живеене. Именно поради тази причина Патрик непрекъснато се включва в битката за по-чиста природа, за честен бизнес и туризъм и винаги е на страната на онеправданите.
повече»

Люба Батенбергска

Люба Батембергска е един от най-активните представители на гражданската група „Да спасим Карадере“. Тя участва и координира всички инициативи на групата. Като част от групата на обединените граждански групи за защита на морето продължи усилията си за промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие и Закона за устройство на територията за запазване на морето от застрояване.
повече»

Тома Белев

Тома Белев е едно от най-популярните лица на природозащитното движение. Дългогодишен експерт по управление на защитените територии в България, бил е директор на природен парк "Витоша" и председател на УС на "Зелени Балкани". Като инициатор и председател на сдружение "Асоциация на парковете в България" работи за изграждане на капацитет и експертиза в институциите, отговорни за защитените територии в България. Човекът, който винаги има позиция и на когото може да се разчита за подкрепа и съвет, когато има природозащитен казус – независимо местен или национален.
повече»

Активистите, довели до успешната кампания в Трън

Едни от най-активните в битката за спасяване на природата на град Трън от намеренията за откриване на мина в района са Сдружение „България за Трънско“. Сдружението е създадено с избухването на съпротивата срещу скандалното инвестиционно намерение на фирма за добив и преработка на злато на „Евромакс сървисис“ (част от групата на „Асарел – Медет“), което застрашава природата на град Трън. С нестихващ ентусиазъм и отказ да се примирят с неизбежното, те започват една на пръв поглед невъзможно битка. Но успяват да я спечелят!
повече»

Петко Цветков

Петко Цветков е координатор "Зелен пояс и Натура 2000" в Българска фондация Биоразнообразие. Той е едно от постоянните лица по протестите против беззаконието към природата. Има дългогодишен опит като експерт в опазването на природата и е едно от лицата на коалиция „За да остане природа в България“. Като еколог той винаги е готов да изясни даден природозащитен проблем и да даде компетентно мнение пред медии, институции или пред широката публика. През 2016-2017-та е ръководител на екипа на БФБ, който работи за номинирането на биосферните резервати от нов тип в програмата „Човекът и биосферата“ към ЮНЕСКО.
повече»

Катрин Томова

Катрин Томова завършва Опазване на околната среда през 2013г., връща се в България и започва да работи по различни проекти в сферата на устойчивото развитие. Включва се като доброволец в създаването на Детска Природна Академия Узана и в последствие като интерпретатор води групи деца, на които разказва, че не е страшно да се ходи в гората, защото мечките всъщност обичат да ядат боровинки. От края на 2015 до ноември 2016 се посвещава на идеята за биосферните паркове и съвместяването им със съвременните изисквания на ЮНЕСКО.
повече»

Оля Генова - за запазване на традиционни сортове

Оля Генова е старши експерт „Връзки с обществеността и образователни програми“ към Дирекция на ПП „Врачански Балкан“ и координатор в Клуб приятели на ПП „Врачански Балкан“. Има опит в изработването и провеждането на природозащитни и екологични програми за неформално обучение за ученици и младежи, работа с доброволци и работа с местни общности. Освен като ПР на защитената територия Оля Генова се посвещава и на възстановяването на традиционни сортове ябълки - сортовете „Петровка”, „Айвания” и „Бухавица” и круши Караманец и Муркина.
повече»

Елена Тилова – за активната й роля в кампанията „Диви съседи“

Елена Тилова е един от най-активните членове на Зелени Балкани, която се занимава с дейностите на организацията в клона й в Стара Загора. Работи по проекти за консервация на биологичното разнообразие. Отговаря за работата с доброволци, организирането и осъществяването на публични и информационни кампании, уеб-страницата и информационната база данни на Сдружението. Една от най-активните й дейности през последните години е участието й в борбата за спасяването на защитени видове, пострадали при санирането на сгради.
повече»

Ирина Матеева

Ирина Матеева е орнитолог, отговорник по европейските политики на БДЗП. Тя ръководи работата на дружеството, свързана с определяне на защитените зони за птиците. Завършила е зоология и антропология в СУ „Св. Климент Охридски“. Участвала е в мащабни проекти на БАН, свързани с проучване на миграцията на птиците. Една от най-активните й борби е работата й по нарушенията в Калиакра. Със своята упоритост и прецизност Ирина събира всички необходими доказателства и подготвя документацията за нарушенията, които са извършени на национално ниво, която е предоставена на Европейската комисия, довела до наказателна процедура и до решението на Европейския съд.
повече»

Зорница Стратиева

Зорница Стратиева е един от най-ентусиазираните любители и защитници на природата. Макар и скромна и извън прожектора на общественото внимание, Зорница е неуморен участник в протести, работни групи, незаменима в изготвяне на експертни становища и подаването на сигнали, организиране и координиране на различни видове акции и доброволчески дейности.  Като кадър на „Асоциация на парковете в България”, Зори организира обучения за гражданска активност и обучения на служители на паркове по най-различни теми, свързани с опазване на природата и управлението на защитени територии.
повече»

Наско Грозданов

Атанас Грозданов е роден на 14.04.1980 г. в София. Завършва Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“. Работи като главен асистент в катедра Зоология и антропология на Биологическия факултет. Освен преподаването, има страст към фотографията, пътуванията, музиката и най – вече към популяризирането на каузите, в които вярва. Автор на над 40 популярни и над 30 научни статии, свързани с орнитологията, херпетологията, консервационната биология и др. Член на Управителния съвет на ФДФФ. Той е основоположник на клуб "С.К.О.Р.Е.Ц.", който е известен с многото си дейности, свързани с българската природозащита и наука.
повече»

Политик с най-голямо внимание към българската природа

Гласувайте за политик с най-голямо внимание към българската природата

Гласувайте за най-заслужилия политик в анкетата във Фейсбук събитието на Годишните награди за биоразнообразие 2017

Ангел Жиланов, кмет на община Горна Малина

Ангел Жиланов е кмет на община Горна Малина. През изминалата година г-н Жиланов продължи да е все по-убедителен в своята отдаденост и решимост да развива Горна Малина като образец за зелена община и лидер на приложимостта на екоиновациите в общинското развитие, както и да доказва, че природа и икономика могат да вървят ръка за ръка при наличие на политическа воля.Община  Горна Малина защити с референдум правото си да бъде „зелена община“, без замърсявания от никакви производства и инсталации. Тук са живи  българските национални традиции,  автентичното културно наследство, местният фолклор, възраждат се  старите производства на мляко, сирене, мед, билки, картофи и т.н. Успешно се развиват биоземеделието и селският туризъм, изграждат се екопътеки и къщи за гости. 
повече»

Общините с биосферни паркове от нов тип – Карлово, Троян, Антон, Павел Баня, Севлиево, Асеновград, Силистра, Малко Търново

В периода декемрви 2015 – ноември 2016г. БФБ осъществи проект насочен към съвременните изисквания за устройство и функционирането на биосферните резервати, обявени по Програмата “Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО и произтичащите за България ангажименти. След проведена серия от срещи и изразена подкрепа от страна на местните, бяха избрани четири района, върху които да се насочат усилия за съвместяването им със съвременните изисквания на ЮНЕСКО и създаването на първите биосферни паркове от нов тип в България – „Централен Балкан“, „Сребърна“, „Узунбуджак“ и „Червената стена“. Благодарение на подкрепата на общините Карлово, Асеновград, Троян, Карлово, Севлиево, Павел баня, Антон, Малко Търново и Силистра, които към 30 септември 2016 г. определиха зоните си за развитие, България успя да изпрати кандидатури към ЮНЕСКО и през пролетта на 2017г. бяха приети първите съвременни биосферни паркове в България.
повече»

Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Гласувайте в категорията за бизнес

Гласувайте кой да получи наградата за подкрепящ биоразнообразието бизнес в анкетата във Фейсбук събитието на Годишните награди за опазване на биоразнообразието 2017

Биопчелин „Начеви“

Цвятко Начев е учител по професия. Използва всяка свободна от училище минута, за да навести кошерите си. Запалил се по меда от баща си, който имал няколко кошера. В производството и продажбите му помага съпругата му Таня, също учителка. Начев е един от първите производители, подпомагани от проекта „За Балкана и хората“, които са  регистрирани за директни доставки по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните. Пчелинът на Цвятко Начев стопанисва 200 кошера, разположени на четири места сред чистата и опазена природа на Калоферския Балкан.
повече»

Пчелин Теодор Пушкаров – с. Меляне, обл. Монтана

Теодор е потомствен пчелар, наследил занаята от своя дядо. Отглеждането на пчели за него се превръща от хоби в професия, след като успешно завършва академичното си образование в Аграрния университет в Пловдив. Пчелинът му се намира в с. Меляне, в зона от мрежата Натура 2000 „Западен Балкан“. Пчелинът на Теодор е от 150 кошера. Произвежда предимно акациев и билков мед. Теодор продава продукцията си в с. Меляне и на съботния фермерски пазар Борово в София. Продуктите са налични целогодишно.
повече»

ферма Угърчин

Ферма "Угърчин" е създадена преди три години, а от 26 юни 2015 има регистрация по наредбата за преки продажби. Произвежда само овче и краве сирене, правени от стар майстор - сиренар, затова и носят марката "На Дачо". Във фермата се отглеждат пасищно 14 крави и 350 овце. В близост до "Угърчин" е защитена зона "Студенец" - един от най-добре запазените карстови комплекси в България, където каньоните се редуват с пасища, ливади и крайречни гори. Ферма "Угърчин" дава работа на 11 души, седем от тях са жители на Угърчин - общината, която е с най-висок процент безработни в Ловешка област - над 50 %.
повече»

ДГС – Кости за производството на мед и други пчелни продукти

ДГС – Кости е добър пример за насърчаване алтернативното ползване на горите, а именно не само за производство на дървесина, а и на недървесни продукти. Горското стопанство в с. Кости стопанисва 130 кошера, разположени в открити горски пространства, използвайки даденостите на странджанската гора и от скоро разви нови производства на восъчни основи от собствен восък (необходимо изискване при биопчеларството) и на пчелен прашец. Това е един от подходите за разнообразяване източниците на доходи на горските стопанства и промяна на начина на стопанисване на горите.
повече»

Ферма „Под Балкана“

Ферма „Под Балкана“ произвежда кисело мляко и сирене от редки български породи, отглеждани свободно през по-голямата част от годината по пасищата на централна Стара планина над 1500 м. н.в. Семейството отглежда 500 овце от рядката порода Каракачанска овца, 150 биволи Българска Мурра, кози, крави и каракачански коне. Уникалният вкус на продуктите на фермата се дължи на съчетанието от порода, свободно пасищно отглеждане на животните, почви, въздух, както и на традиционната българска рецепта на производство и зреене – само с мая и млечнокисели бактерии. От юни 2015 година във фермата действа Демонстрационен център за преработка на мляко от редки породи животни. Седем дни в седмицата от 9 до 17 часа всеки посетител може да види как се правят овче, биволско и козе сирене и мляко, да опита и да си купи.
повече»

Ферма ХРИСТО ВАСИЛЕВ – с. Нефела, обл. Враца

След като опитал късмета си в чужбина, 33-годишният Христо се връща в България и през 2007 година отваря ферма в най-бедния район на България и Европа. Кравефермата, първа категория, се намира в земи с висока природна стойност и голямо биологично разнообразие в Западна Стара планина. Кравите са поне две трети от годината сред природата и пашуват свободно по наети от него 800 декара пасища във Врачанския Балкан. Фермата е сред първите в страната, регистрирани за директни продажби. Христо продава краве мляко в различни разфасовки и плодови добавки,както и сирене с марката „Под фермата“ на пазари и изложения, в родния си край, в София - на щанд в Централни хали и в собствен магазин (бул. „Скобелев“ 2). 
повече»

Комплекс „Под чардака“

Комплекс “Под чардака” се намира в подножието на западния дял на Стара планина, на 300 м. надморска височина в непосредствена близост до с. Георги  Дамяново  и само на няколко минути пеша от Лопушанския манастир „Св Йоан Кръстител“.  Комплекс „Под чардака“ е създаден с много любов и мисъл насочена към създаването на уют и в същото време съхраняване на първичният образ на мястото и запазване на връзката с природата.
повече»

Биологичен пчелин ПОПОВИ – Калофер, обл. Пловдив

Семейният пчелин на Гроздан Попов е от 150 кошера в Централния Балкан, над Калофер със сертификат за биологично производство от 2005 година. Пчелинът произвежда годишно до 3 000 кг. акациев, билков и манов био мед, пчелен прашец и клей. Макар и с диплома на ИТ-инженер синът Димитър също е запален по производството на мед и вече биосертификат за кошерите си.
 
повече»

СИНЕВКА ООД

През 2015 г. Мая Ангелова и Мариана Живкова отварят малка работилница за производство на сладка в бившата хлебопекарна в село Превала. Набраните от тях плодове варят на печка с дърва. Мармаладите и сладката от диви ягоди, къпини, малини, боровинки, шипки носят забравения вкус на дивата природа. Асортиментът непрекъснато се разширява и вече включва и сиропи, мед от борови връхчета, сладка от глухарчета, зелени орехчета, бели череши. Продуктите могат да бъдат купени на съботния фермерски пазар Борово в София, както и в магазина на Синевка в центъра на с. Превала.
повече»

Боженски чифлик

Комплекс „Боженски чифлик“ се намира в село Съботковци на 10 км. от град Габрово, на 5 км. от Архитектурно-исторически резерват “Боженци” и на 42 км. от град Велико Търново. Комплексът е предназначен за еко и селски туризъм и се състои от: къща  за гости „Старото школо“; малка ферма за млечни  крави, месодайни овце от породата Ил дьо Франс, коне обучени  за  езда,  пчелин с  50  пчелни  семейства, развъдник  за българско овчарско  куче; занаятчийско ателие  „Живи  български  занаяти и  традиции”. Предлага атмосферата на стария български бит – домашен уют, топлина и вкусни гозби.
повече»

Травентурия – за екскурзия с кауза

Травентурия ООД е лицензиран туроператор специализирал в пътешествия, предназначени за индивидуални туристи вече 10 години. Агенцията се стреми към популяризирането на отговорен туризъм, с грижа за природата. И през настоящата година Травентурия продължиха да организират своите екскурзии с кауза, в които – екскурзии до интересни места, в цената за които влизат и средства за подпомагане на определени каузи. Бяха организирани пътувания до Керкини; до Драгоманското блато и Чепън; ПП „Русенски лом“ и Сребърна; Кресненското дефиле; до Северна Гърция и др., с които подпомогна дейностите на клуб С.К.О.Р.Е.Ц, СДП Балкани, Българска фондация Биоразнообразие, Фонд за дивата флора и фауна, Зелени Балкани и др.
повече»

Permaship в гр. Шипка

Permaship е демонстрационен и информационен център за дълготрайна култура (permaculture). Физически представлява 2 отделни домакинства, които са организирани според принципите на дълготрайната култура (пермакултурата). Някои от системите, които са развити до момента са:  системи за съхранение и използване на дъждовната вода, зеленчукови градини, обработвани с подвижен курник (кокоши трактор), система за пречистване на отпадната вода от домакинството, сухи компостни тоалетни, ферма за червеи, изкуствено езеро и др. Центърът предлага доброволчески акции, пермакултурни преживявания – демонстрации, курсове и събития.
повече»

Ферма „Реплянка“ – Димитър Иванов

Ферма Реплянка е в сърцето на Натура 2000 зона Западна Стара планина. Тя приютява и демонстрационен център за производство на кисело мляко и сирене от местната порода реплянска овца. Във ферма „Реплянка“ се отглеждат 500 овце от автохтонната порода реплянска овца. Екстензивната паша, която се практикува във фермата е от изключителна важност за опазването на местообитанията на световно застрашени животински видове в Западна стара планина като лалугера, ливадния дърдавец, синявицата.
повече»

Градина "Традиция"

Градина Традиция е собственост на млади земеделски стопани, които за първи път започват да се занимават със земеделие и го правят по най-добрия за природата, за себе си и за своите клиенти начин. Семейството притежава и развива малка градинка с чисти и вкусни зеленчуци, отгледани при необходимите и достатъчни условия на хубава земя, хубави хора, с много ентусиазъм и любопитство в с.Изворище, община Бургас. Служат като добър пример за това как едни съвсем градски хора могат да започнат да се занимават със земеделие, да се учат основно от форуми в интернет и чрез собствения си опит и да отглеждат голяма продукция без да използват никакви торове, химикали и др. подобни. Активни участници във Фермерски пазари в Бургас и мрежа от лоялни и верни потребители.
повече»