Новини

Природо-научният музей в Бургас се превърна в царство на гъбите

20.10.2006 г.
Интерактивната изложба „Вълшебното царство на гъбите”, посветена на Годината на гъбите бе открита в Природонаучната експозиция на Регионалния Бургаски музей. Изложбата е пътуваща и вече е обиколила по-големите градове в България. В Бургас обаче десетките участници в откриването бяха изненадани с току-що сварена супа от манатарки, с разнообразно меню от мариновани видове, а за по-консервативните бяха подготвени сладки, отново под формата на гъби.

 

повече»

Нова версия на ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ДИВАТА КОЗА

13.10.2006 г.
Оттук може да се запознаете с най-новата версия на Плана за действие за дивата коза, който отразява коментарите направени на срещите със заинтересованите страни.

БФБ ПРОДЪЛЖАВА ЛЕКЦИИТЕ ПО ПРИРОДОЗАЩИТА

12.10.2006 г.

От 8 ноември 2006 г. БФБ продължава с традиционните си лекции в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Както обикновено всяка сряда от 18.30 часа ще имате възможност да научите новостите около опазването на редки видове и ценни места, както в България, така и по света.

Тази година ще продължим няколко стъпки напред и освен с теорията, ще ви запознаем и с някой практически аспекти на природозащитата. Ще можете на терен да усвоите модерни техники за опазването или изучаването на видове. На всеки две седмици, БФБ ще организира учебно пътуване до различни райони в страната….и чужбина.

повече»

Обществено обсъждане за бъдещия Природен парк Беласица

09.10.2006 г.

На 4 октомври 2006 г. в Петрич се проведе обществено обсъждане за бъдещият Природен парк Беласица. Въпреки разяснителната кампания, срещите във всяко селище намиращо се в непосредствена близост до парка и информационните материали, все още има неразбиране за режимите и ограниченията в една подобна територия.

повече»

НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО

03.10.2006 г.
За тези от вас, които се интересуват - предлагаме пълният текст на Националния план за опазване на биологичното разнообразие за периода 2005 - 2010 г. Отделно можете да се запознаете и с предвитените от МОСВ финансови средства за изпълнение на включените в плана дейности.

Информационни срещи за Природен парк Беласица

25.09.2006 г.

БФБ организира информационни срещи относно бъдещият Природен парк „Беласица”. Срещите ще се проведат в кметствата, чийто землища ще попаднат в парка:

        25.09 понеделник - Петрич и Ръждак;

        26.09 вторник - Беласица и Коларово;

        27.09 сряда - Самуилово и Камена;

        28.09 четвъртък - Яворница и Ключ  

        29.09 петък - Скрът и Габрене

На срещите ще бъде представена идеята за Природния парк и компетентни експерти ще дадат отговор на всички поставени от местните хора въпроси.

На 04.10.2006 г. от 11:00 часа в залата на Община Петрич ще се проведе обществено обсъждане на предложението на Българска фондация „Биоразнообразие” за обявяване на Природен парк „Беласица”.

Регионални обсъждания на ПД за дивата коза

20.09.2006 г.
В рамките на кампания за обществени консултации, БФБ организира обществени обсъждания на Плана за действие за дивата коза в Благоевград, Банско, Габрово, Калофер и Велинград.
В тази връзка Ви каним на обществените обсъждания на Плана за действие за дивата коза:
- на 26.09.2006, вторник в залата на Дирекция Национален парк Пирин в Банско, ул. “България” №4
- на 26.09.2006, вторник в залата на Регионалния исторически музей в Благоевград в Благоевград, ул. Рила 1
- на 27.09.2006, сряда в залата на ДДС «Чепино» в гр. Велинград

БФБ ГОСТУВА НА ОБЩИНА ПЕТРИЧ

20.09.2006 г.

В навечерието на общественото обсъждане за Природен парк "Беласица", БФБ се представи със своята изложба - "Стъпки към хората и биоразнообразието". Табла, плакати и информациоони материали представят дейностите и успехите на Фондацията в нейната 12 годишна история. Най-атрактивни за посетителите обаче остават разговорите с птици (засега само по телефона...), както и възможността да чуят своеобразния жабешки концерт, подготвен от природозащитниците.

Изложбата е разположена в Градския исторически музей на Петрич и до този момент привлича освен учениците и интереса на всички медии.

Не се колебайте и вие - ако живеете или гостувате в района - да научите повече за българската природа!

повече»

ИЗЛОЖБА за ГЪБИТЕ

15.09.2006 г.
Първият учебен ден за учениците в 71 СОУ “Пейо Яворов” в Казичене е свързан с още един приятен повод – откриването на изложба за гъбите. Тъй като 2006 е обявена за Година на гъбите, пътуващата изложба на БФБ за гъбите достига до най-различни точки в цялата страна. След Плевен и Пазарджик през май, есента изложбата ще гостува в Природо-научния музей в Бургас, а по-късно да се готвят Хасково и Добрич.

 

повече»

ПЪРВИТЕ ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО

13.09.2006 г.

За пръв път се раздават истински национални награди в областта на биоразнообразието. Награди, които ще достигнат до тези, които заслужават да ги получат. Тези, които със своите усилия и успехи, са доказали, че битката за българската природа все още не е загубена.

 
I. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието - Кампания „Да спасим Иракли”

II. Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа - Божидар Божков, вестник “Сега”

Специална награда за Цветелина Атанасова – БНТ, Канал 1

III. Най-добро управление на защитена природна територия - Дирекция на Национален парк „Централен Балкан”

IV. Награда за цялостен принос за опазване на българската природа - г-н Жеко Спиридонов – за изключителния му принос за опазване на природата на България.

повече»