Новини

Управителен съвет на БФБ

07.09.2006 г.
Следващото заседание на УС на БФБ (#11) ще се проведе на 25 септември 2006 г. от 11.00 часа в офиса на БФБ. Заседанието ще бъде председателствано от д-р Румяна Стоилова. Дневният ред е следният:
повече»

ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО’ 2006

31.08.2006 г.

На 12 септември 2006 г. от 16.00 часа в Ботаническата градина на Софийския университет Фондация Биоразнообразие ще връчи Първите годишни награди за опазване на биоразнообразието.

В срок от един месец (22 май – 23 юни 2006 г.) в офиса на БФБ постъпиха 32 номинации за различните категории. Предложенията дойдоха както от институции, така и от неправителствени организации, и от отделни граждани.

повече»

Първи европейски конгрес по консервационна биология

30.08.2006 г.

БФБ участва в Първия европейски конгрес по консервационна биология, който се проведе от 22 до 26 август 2006 г. в Егер, Унгария.

Конференцията премина с голям интерес от учени и студенти от Европа, както и от лектори от цял свят. Въпреки многобройните доклади, симпозиуми и семинари, това беше повече от научна среща! Темата беше „Разнообразието на Европа”, като се отдаде необходимото внимание на културното и икономическо разнообразие, както и на биологичното.

 

повече»

НОВА ЕКСПОЗИЦИЯ В ЦЕНТЪР "КАЛИАКРА"

27.08.2006 г.

БФБ представя нова експозиция в своя Посетителски център "Калиакра". Концепцията и изпълнението са възложени на Андриана Андреева, която има голям опит в реализирането на различни интерактивни експозиции, както в България, така и в чужбина.

Новата експозиция ще запознава посетителите по нов и атрактивен начин с обитателите на морето – риби, делфини, тюлени…, както и с последните запазени степи в България. Ако имате път към с. Българево и нос Калиакра - не пропускайте обновеният Център! А дотогава можете да се запознаете чрез няколко снимки, които предлагаме на вашето внимание ...

 

повече»

Вече са известни първите носители на Годишните награди за опазване на биоразнообразието

26.08.2006 г.

БФБ покани независимо и обективно жури, което да определи носителите на Годишните награди за опазване на биоразнообразието. На специално заседание членовете на журито:

  • Георги Божинов – председател на Комисията по околна среда и води в Народното събрание
  • Ива Петрони – журналист със специално отношение към планините, морето и хората
  • Магдалена Малеева – спортист и еколог по душа и по действия
  • Ивайло Вътев – директор на „Прайсуотърсхаускупърс”, който добре познава българската природа

детайлно се запознаха с постъпилите 32 номинации и след няколкочасова дискусия обявиха първите победители и носители на наградата „Зелен пояс” в 4-те категории.

Награждаването ще се проведе на 12септември от 16.00 часа в Ботаническата градина на Софийския университет. Ще бъдат поканени всички номинирани, защото всеки от тях заслужава нашите специални благодарности за своя принос за опазване на българската природа!

Проучване на общественото мнение за Черно море

25.08.2006 г.

Проучване на общественото мнение, проведено по инициатива на Проекта за възстановяване на черноморската екосистема на ГЕФ-ПРООН в крайбрежни населени места на шестте черноморски държави, показва, че бездействието на правителствата е основната пречка за подобряване екологичното здраве на Черно море. Така смятат 40% от анкетираните, а 26% от тях са готови лично да подкрепят петиция, настояваща за по-решителни мерки от страна на държавата в прилагането на политиката за опазването на Черно море. 

Над 90% от анкетираните жители на крайбрежни градове и села са на мнение, че чистотата на Черно море е от огромно значение лично за всеки от тях, а над половината от участниците в проучването определят въпроса като много важен. Почти 80% от анкетираните изразяват готовност да отделят малко средства за подобряването на околната среда по Черноморието.

повече»

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ДИВАТА КОЗА

23.08.2006 г.

На 22 август (вторник) в залата на НСЗП на бул. Мария Луиза 22, се проведе обществено обсъждане на Плана за действие за дивата коза. Обсъждането бе организирано от БФБ и НУГ, със съдействието на МОСВ. Участваха представители на държавни лесничейства, дивечовъдни станции, дирекции на национални и природни паркове и др. Обсъждането премина в дух на конструктивност и желание за партньорство, както може да се убедите от Протокола.

Екипът, разработващ Плана за дивата коза ще вземе под внимание направените бележки и предложения и ще очаква други в писмен вид до 01.09.2006 - на факс 02/ 984 11 75 или на е-майл: stefan.avramov@biodiversity.bg.

До 8.09.2006 ще бъде готов и новият вариант на Плана, който ще бъде изпратен на всички заинтересовани страни и ще бъде качен на нашата интернет страница.

Оттук можете да изтеглите черновата на Плана за действие за дивата коза в България, както и предложените Бюджет и Времева рамка.

КОНКУРСА ЗА "ЗЕЛЕНИЯ ПОЯС"

22.08.2006 г.
Уважаеми приятели, журито на конкурса за снимки за Зеления пояс ще заседава на 25 август 2006 г. и в състава му ще се включи известният фотограф - Александър Иванов, който ще ни помогне да направим най-добрия избор.
Извиняваме се за забавянето, но на 28 август в нашия сайт ще можете да видите имената на победителите.

Край на конкурса на "Зеления пояс"

09.08.2006 г.

Вече изтече срокът за подаване на снимки за фотоизложбата „Зелен пояс”. Българска фондация "Биоразнообразие" благодари на всички участници за проявения голям интерес. Само в страницата на photo-cult (http://photo-cult.com/album.php?cnt=6&ord=
votes&PHPSESSID=9588a8f2e8b95e07e826c692d1652b10
) бяха получени 570 снимки от всички региони на Зеления пояс. Отделно повече от 1300 снимки бяха предоставени и директно в офиса на БФБ. Специално жури ще избере най-подходящите кадри за изложбата. Резултатите ще бъдат обявени на 21.08.2006 на уеб-страниците на инициативата „Зелен пояс”
(www.greenbelt.biodiversity.bg), БФБ (www.bbf.biodiversity.bg) и Фото-Култ (www.photo-cult.com). С авторите на избраните кадри ще се свържем лично.

Още веднъж сърдечно ви благодарим! Очаквайте през септември подробности за изложбата „Зелен пояс”.

ФЕСТИВАЛ НА МАНОВИЯ МЕД В ЦАРЕВО

31.07.2006 г.
Пчеларска кооперация “Странджа манов мед” в партньорство с Община Царево, Сдружение за биологично пчеларство и Областна служба за съвети в земеделието-Бургас организира Трети международен фестивал “Царево – царството на мановия мед”.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Царево и с финансовата подкрепа на Българска Фондация Биоразнообразие и GTZ. Кооперацията „Странджа манов мед” - Царево е новоучредена, но нейните членове вече трета година се опитват да създадат традиция, свързана с популяризирането на мановия мед и намирането на нови негови почитатели.

Участниците във фестивала ще представят своята продукция в центъра на града, а в два от дните ще има и съпътстваща програма за многобройните пчелари от района на Природен парк Странджа.

За информация – Манол Тодоров, тел. 0550/53730, GSM 0885 240 788


повече»