Новини

ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО

14.09.2007 г.
На 12 септември на церемония в Докторската градина, станаха известни носителите на Годишните награди за биоразнообразие’2007.

Единодушно и категорично журито в състав Магдалена Малеева, Ивайло Вътев, Герасим Герасимов и Георги Лозанов реши, че:
Кампанията за 2007 г. е тази за Странджа
Най-добър журналистически материал” - Албена Пино от в-к Дневник
специална награда за в-к Дневник и в-к Капитал
Най-добро управление на защитена територия - Дирекцията на ПП “Странджа”
специална награда за Васил Петров
Община с принос за опазване на биоразнообразието - Община Струмяни

Повече подробности и снимки в раздел Награди.

В СТРАНДЖА - ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ

11.09.2007 г.
Предлагаме на вашето внимание статията на арх. Росица Златанова - ръководител на екипа, изготвил Плана за управление на ПП Странджа (публикувана в брой 16/29.08.2007 на информационния бюлетин "Български архитект").

Всички номинации за Годишните награди за биоразнообразието'2007

05.09.2007 г.
В раздела НАГРАДИТЕ на нашия сайт може да видите всички получени номинации в 5-те категории за тази година. Журито в състав Маги Малеева, Ивайло Вътев, Герасим Герасимов и Георги Лозанов вече определи носителите на наградите. Награждаването ще бъде на 12 септември от 17.00 часа в Докторската градина.

Продължават проверките за препарати

05.09.2007 г.
На 4 септември 2007 г. на територията на община Велинград бе извършена съвместна проверка на РИОСВ Пазарджик, РПУ Велинград и БФБ, по време на която бяха проверени 7 обекта (ресторанти, механи, хотели, ловни магазини и клубове) и конфискувани следните защитени видове:дива коза – 3 бр., мишелов – 3 бр., малък ястреб – 1 бр., дива котка – 3 бр., горска ушата сова – 1 бр., таралеж – 1 бр.
повече»

Бъди зелен – носи торба от плат!

20.08.2007 г.
Дайте своя малък принос за намаляване замърсяването на Земята – купете си торба от плат и намалете използването на полиетиленови!
Когато пазарувате, когато пренасяте или просто се разхождате – бъдете «зелен» и се откажете от неразлагащите се и замърсяващи торбички, които са превзели бита ни и са се настанили трайно по полетата, край пътя, дори във водоемите и горите.

Зеленa торба (тип потник) в компактно джобче с лепка или синя торба с дълги дръжки и логото на „За да остане природа в България” можете да си купите от офиса на БФБ само за 3 лв. или да поръчате да ви изпратим по пощата срещу превод от 4 лв. (без банкова такса) в ПроКредит Банк АД - IBAN BG96 PRCB 9230 1016 3303 28, BIC PRCB BGSF.

Така ще бъдете различни и ще покажете вашата скромна, но истинска грижа за Земята.

Проверки за препарати на защитени видове в Банско

19.08.2007 г.
На 17 август 2007 г. се проведе съвместна проверка на територията на град Банско с представители на РИОСВ и РУГ – Благоевград, РПУ - Банско и ДЛ - Добринище и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ).

Проверката бе инициирана по сигнал на БФБ поради масовото притежаване и показ на незаконни трофеи и препарати от защитени видове на обществени места, което е в нарушение на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за биологичното разнообразие.
повече»

Първи изследвания на рибната фауна в р. Резовска

15.08.2007 г.
БФБ финансира проучвания на рибната фауна на странджанските реки – Резовска и Велека, които бяха извършени през август. Целта им бе да се установи състоянието на рибните популации в река Велека след 12 години (последното изследване е правено през август 1995 г., а по-предното през 1972 г.). Пограничната река Резовска до този момент не е била изследвана по отношение на рибите.
В река Велека и притоците й Мечи дол и Младежка бяха определени общо 18 пункта, където бяха уловени, измерени и пуснати обратно в реката над шест хиляди риби от 17 вида. Рибите бяха улавяни съгласно европейските стандарти чрез електронаркоза.
повече»

Есенни предложения

15.08.2007 г.
ИЗПРАТИ НОВИНИ!

Какво се случва в районите на Зеления пояс?
- похвалете се!
- оплачете се!
- споделете с нас!
Изпращайте интересни новини, сигнали, снимки и клипчета от Зеления пояс!
---------------------------------------------------------------------------------------------
Kонкурс „МОЕТО ЛЯТО В ЗЕЛЕНИЯ ПОЯС”

Наближава краят на отпуските на родителите и ваканцията на децата. Може би някои от вас са прекарали това време в районите на „Зеления пояс», т.е. в нашите погранични планини.

• Независимо дали сте се предвижвали с автомобил, с колело или пеша с раница на гръб....
• Дали сте подгизвали от дъжда или сте изгаряли от жаркото слънце....
• Дали сте плували в езеро, дали сте плавали с лодка в някоя река или сте преминали с боси крака ....
• Ако ви се е случило да гасите пожар....
• Ако сте се срещнали отблизо с диви животни ....

Споделете с нас вашите спомени от „ЗЕЛЕНИЯ ПОЯС”.
повече»

Международен ден на младите хора - 12 август

09.08.2007 г.
Нашите приятели от читалище "Просвета" - Малко Търново канят всички приятели на Странджа, да се включат в празника на младите хора на 12 август. Предвидено е посещение на Странджанската горска еко-пътека, почистване на района и много забавления. Тук може да изтеглите програмата на Празника.

Благодарствено писмо за Странджа

24.07.2007 г.
Дирекция на Природен парк “Странджа” изразява признателността и благодарността си на всички граждани, организации и институции, подкрепили Природния парк в този кризисен момент за българската природа!
Сърдечно благодарим на всички, които излязоха да протестират, писаха писма и декларации, твориха; на тези, които изразиха протеста си чрез подписки и други начини; на всички, които отделиха от личното си време и средства, за да покажат гражданската си позиция!
Благодарение на всички вас Природен парк “Странджа” ще го има!
Изразяваме и радостта си, че в нашата страна има толкова много хора, които осъзнават връзката и зависимостта си с най-ценното - Природата. Нека продължаваме да отстояваме гражданските си права и защитаваме нашето природно наследство!

Благодарим ви!