Новини

Странджа остава Природен парк

20.07.2007 г.
Това стана с окончателното приемане на промените в Закона за защитените територии, които предвиждат заповедите, постановленията и другите административни актове за обявяване на резервати, природни и национални паркове, защитени местности и исторически места, издадени до 30 юни 2007 г., да не подлежат на обжалване. 147 депутати гласуваха “за” тази промяна, 2-ма бяха против, а 15 се въздържаха. Образуваните съдебни производства срещу такива актове се прекратяват, записаха още депутатите в закона. Това означава и прекратяване на жалбата до ВАС на община Царево и фирма Краш 2000 за границите на ПП Странджа.

Кампания "Странджа ЖИВА!"

19.07.2007 г.
Бургаски природолюбители само за седмица създадоха и широко разпространиха материали за Странджа (флайери, стикери, знамена и т.н.). Много магазини и автомобили в Бургас и района поставиха стикер "Аз съм ЗА Странджа!". Вие също може да си изтеглите файл и да поставите стикер на видно място, защото заедно може да спасим Странджа.
стикер 1
стикер 2

Кметът на Царево иска спешно да се приеме Плана за управление на Странджа

04.07.2007 г.
Кметът на Община Царево – Петко Арнаудов настоява Министърът на околната среда и водите да ускори процедурата по одобряване на План за управление на Природен парк „Странджа”, за което община Царево ще окаже цялостно съдействие.

Становище на Коалицията по случая Странджа

04.07.2007 г.

Днес на пресконференция в БТА бе представено Становището на Коалиция "За да остане природа в България" във връзка с решението на ВАС от 29 юни 2007 г. Над 50 електронни и печатни медии отразиха пресконференцията.

БФБ ще обжалва решението на ВАС за Странджа

01.07.2007 г.

В 14 дневния законов срок БФБ ще обжалва решението на ВАС, което ПРОГЛАСЯВА НИЩОЖНОСТТА на Заповед №РД-30/24.01.1995 г. на Министъра на околната среда, с която е обявен Народен парк „Странджа” на площ от 116136,2 ха.

Двама съдии – Андрей Икономов и Иван Раденков издадоха най-страшната присъда в историята на българската природозащита и се опитаха да заличат най-голямата защитена територия в България.

Благодарим на съдия Юлия Ковачева, която изрази особено мнение и не се съгласи с решението на «мнозинството» на съдебния съдийски състав.

Ние ще продължим напред, защото вече повече от 13 години Странджа е наша мисия. Подготвили сме Плана за управление на парка, финансирали сме десетки проекти, дейности, изследвания, фестивали, празници. Включили сме стотици местни хора, десетки учени и изследователи, журналисти и туристи.

Затова държим да стане ясно, че ние няма да се откажем от по-нататъшната битка и че все още нищо не е загубено. ПАРК Странджа продължава да бъде Природен парк до излизането на решение на 5 членен състав на Върховния административен съд.
Въпреки днешното решение на ВАС, ние продължаваме да вярваме, че в България има справедлива съдебна система и други съдии, различни от г-н Икономов, за които истината ще бъде по-важна.

Представител на БФБ участва в Зелената седмица в Брюксел

28.06.2007 г.
Представител на БФБ взе участие в Зелената седмица на Европейската Комисия в Брюксел. Свързвайки тържествеността на петдесет годишнината от сключването на Римския договор, тази година събитието беше посветено на преглед на политиките за опазване на околната среда през целия този период.
повече»

Дни на Пирин 2007

27.06.2007 г.
Дирекция Национален парк “Пирин” и партньори организират за шести пореден път празници на Пирин и всички, които го обичат. Имаме удоволствието да ви поканим да се присъедините към нас през четирите уикенда на месец юли. Тук можете да изтеглите Програмата на Дните.

Проект "Благоприятен природозащитен статус"

26.06.2007 г.

Проект "Благоприятно природозащитно състояние на Натура 2000 видове и хабитати" се изпълнява от Фондация DLO/Wageningen International (Холандия) в тясно сътрудничество с БФБ, СДП - Балкани и Орбикон (Дания). Целта е да се разработи национално ръководство за определяне на благоприятно природозащитно състояние на видовете и природните местообитания по Натура 2000 на национално и регионално ниво.

Подробности за проекта и Встъпителния доклад може да намерите в нашия раздел "Документи" - Експертни доклади.

Нестинари от Странджа в София

25.06.2007 г.

Елате на 26 юни 2007 г. (вторник) от 20.00 ч. да видите вълшебството на нестинарските танци и да усетите „огъня на Странджа” пред фонтаните на НДК! На място ще можем да се насладим още на автентични изпълнения на тъпан и гайда от сърцето на Странджа, както и на музиката на групата „Балканджи”. Ще можем да се подпишем в подписката за защита на парка и да разберем кои са 140-те известни българи, които вече я подкрепиха.
Вярваме, че на много от жителите и гостите на столицата не им е безразлично какво се случва с природата на България и по-специално с едно от най-ценните места, което пази изключително биоразнообразие, уникални традиции и фолклор, вековни гори, красиви плажове. Всичко това е Странджа!

 

повече»

Информационна среща за еко-туризма в с. Габрене

24.06.2007 г.
Повече от 40 души участваха в информационната среща в село Габрене, организиранa от Българска фондация Биоразнообразие на 23 юни 2007 г. Бяха представени основните дейности по проекта на БФБ “Беласица – опазване на биоразнообразието чрез развитие на устойчив туризъм", както и възможностите за развитието на селския и екотуризма в подгорските села.
повече»