Новини

Готов е Сборникът от Студентската научна конференция

20.06.2007 г.
В раздела "За студенти и ученици" вече може да изтеглите pdf версия на Сборника с научни разработки на студентите, участвали в Студентската научна конференция през декември 2005 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Дебат за Странджа в Червената къща

20.06.2007 г.
Природозащитните организации от коалицията „За да остане природа в България” и Центъра за култура и дебат „Червената къща” ви канят на дебат „Как и защо се закрива природен парк?”

На дискусията ще се разисква ценността на парка като природно и културно наследство, ползата от природния парк за обществото и местните хора, както и проблемът с делото във Върховния административен съд, с което Община Царево обжалва заповедта за обявяването на природния парк.
повече»

Обучение за РИОСВ - Бургас и ДПП Странджа

15.06.2007 г.

От 14 до 16 юни БФБ организира обучение за ГИС за експертите от РИОСВ Бургас и ДПП Странджа. Специализираният курс е в две части (два пъти по три дни) и се води от квалифициран специалист, който провежда обучението на място в залата на РИОСВ.

повече»

Зеленият пояс е в Бургас

15.06.2007 г.
БФБ - клон Странджа и галерия „Богориди” Ви канят на откриването на изложбата „Зеленият пояс – места забранени, забравени, запазени…” съвсем близо до един от най-интересните и най-застрашените в момента райони, включени в инициативата „Зелен пояс” - Странджа. Откриването е на 15.06.2007 г. (петък) от 18.00 часа в галерия Богориди. В Бургас изложбата ще бъде за кратко, преди да се върне в Западна България, където ще се включи в Дните на Пирин през юли. Очакваме ви до 25 юни в галерия Богориди (ул. Богориди 48).

Проекти за устойчив туризъм в Беласица

11.06.2007 г.
На 05.06.2007 г. БФБ - клон Беласица организира в Малката заседателна зала на Община Петрич Кръгла маса за устойчиво развитие на еко- и културния туризъм в трансграничния регион на Петрич и Струмица.
Кръглата маса е част от проекта “Възвръщане славата на националния културно – исторически паметник Самуилова крепост чрез институционално (публично и частно) трансгранично сътрудничество на местно ниво в района на Петрич, България и Струмица, Македония”, изпълняван от Община Петрич.
повече»

Годишни награди за биоразнообразието

05.06.2007 г.
За втора поредна година БФБ ще раздаде Годишните награди за опазване на биоразнообразието. Идеята е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. Апелираме за вашата активна позиция, защото вярваме, че усилията на природозащитните организации, граждани и институции трябва да бъдат възнаградени и стимулирани. Искаме българското общество да научи за успехите и усилията на тези, които се опитват да запазят природата.
Номинациите трябва да са свързани с периода 22 май 2006 – 22 май 2007, времето, когато според нас изтича една година на биоразнообразието (22 май е Международният ден за опазване на биоразнообразието).
Очакваме вашите предложения до 31 юли 2007 г. 18.00 ч. на e-mail: awards@biodiversity.bg или по пощата на адрес: София 1233, кв. Банишора, бл.54, вх. Д, ет.2 «За Наградите». По-голяма тежест ще имат номинации, придружени с кратка обосновка.
повече»

Днес е Международния ден на биоразнообразието

22.05.2007 г.
Биоразнообразие и изменение на климата
22 Май 2007

2007 е обявена за Международна полярна година и всички специални дни са посветени на изменението на климата. Лекции, семинари, филми, културни събития, изложби и други са само част от предложенията, които в целия свят ]e привлекат вниманието върху този критичен проблем, пред който е изправена нашата планета, а именно:

Изменението на климата
повече»

Скоро ще има решение за Странджа

21.05.2007 г.
Днес се проведе второто заседание на Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който гледа днес делото, с което Община Царево обжалва заповедта за обявяване на Природен парк «Странджа» от 1995 г. заради неясни граници. Ответна страна по делото е МОСВ, както и БФБ, «За Земята» и частни собственици на земи.

На днешното заседание като нови страни по делото от страна на ответниците се конституира и Национално управление по горите.

На миналото заседание жалбоподателите поискаха назначаване на съдебно-техническа експертиза, за изясняване фактите по делото. Днес тя беше представена пред съда. Ответниците имаха много въпроси по нея, тъй като я намират за неудовлетворителна. Накрая обаче тя беше приета.

Съдът изиска от двете страни по делото в 10-дневен срок да представят писмени защити. Процесуалният представител на министъра на околната среда и водите поиска жалбата да бъде разглеждана като недопустима,изтъквайки различни аргументи.

Върховната административна прокуратура изрази категорично мнение, че жалбата е неоснователна, тъй като изразените доводи за нищожност са неоснователни.
Ние продължаваме да вярваме в обективността на съдебната система,но се трвожим от факта, че дори жалбоподавателя намира опора в прецедента с решението на делото за «Камчийски пясъци» от 2006, когато една защитена територия беше заличена.

През 2007 - истински фестивал на зелениката

19.05.2007 г.
Фестивалът на Зелениката е традиционен и се организира всяка година през пролетта, когато цъфти Странджанската Зеленика - символът на парка.
Тази година той се проведе на 12 и 13 май и както винаги, единият ден бе в рамките на Община Царево, а другият – на Малко Търново.
Тази година, повече от всяка друга, Паркът има нужда от нашата подкрепа – за да го има, за да бъде запазен! За щастие дните на празника съвпаднаха с най-интензивния цъфтеж на зелениката и това остави незабравими спомени у всички, които се включиха.
повече»

"Картали 2007" приключи

16.05.2007 г.
В седмицата от 8 до 13 май се проведе природозащитна академия “Картали 2007”, организирана от Българска фондация Биоразнообразие. Мястото на събитието бе брега на язовир “Студен кладенец”, територията на дивечовъдна станция “Студен кладенец”, община Момчилград. Срещу палатковия лагер на студентите и учениците, участници в академията се извисяваха прекрасните гледки на защитените местности “Юмрук скала” и “Средна Арда”. Край горите и поляните наоколо се разхождаха стада от елени лопатари, които на брега на язовира пиеха вода, а всички им се наслаждаваха.
В продължение на шест дни около 35 млади хора бяха обучавани от експерти от БДЗП, БФБ, РИОСВ - Хасково и Националния природонаучен музей - БАН в полеви дейности, насочени към изучаване на биологичното разнообразие и природозащитата.
повече»