Новини

На язовир „Студен кладенец” природозащитният лагер тече с пълна сила

10.05.2007 г.

Вчера бяха преброени 10 двойки белоглави лешояди, гнездещи в защитената местност "Юмрук скала". На изнесената мърша нищо не кацна, въпреки, че лешоядите прелетяха над нея.
Бяха проверени 4 гнездови находища на египетски лешояди, които за съжаление се оказаха празни. Неколкократно бе наблюдаван египетски лешояди и търсенето на гнезда ще продължи. Бяха открити и няколко гнезда на черни щъркели.
Бяха наблюдавани черен лешояд и субадултен царски орел в полет. Интерес предизвика изобилието на синявици в района.

Всички сте добре дошли – лагерът продължава до неделя 13 май. Природозащитна академия "Картали 2007" е организирана от Българска Фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците.

повече»

Странджа ще събере приятели на Фестивала на Зелениката

07.05.2007 г.

Тази година Фестивалът ще се проведе на 12 и 13 май и както винаги единият ден ще бъде в рамките на Община Царево, а другият – на Малко Търново. Фестивалът на Зелениката е традиционен и се превежда всяка година през пролетта, когато цъфти символът на парка – Странджанската Зеленика. Тази година повече от всяка друга, Паркът има нужда от нашата подкрепа – за да го има, за да бъде запазен!

повече»

Учениците от община Костинброд мериха сили в забавно състезание „Натура 2000”

06.05.2007 г.
На 3 май в читалището на Костинброд, БФБ организира интересно състезание за защитените територии и видове. В него се включиха 5 отбора с по 5 участника от ОУ "Отец Паисий" - с. Драговищица, СОУ "Д-р П. Берон" - Костинброд, I ОУ "В. Левски" - Костинброд, ОУ "Отец Паисий" – с. Петърч и II ОУ "В. Левски" – Костинброд. Децата сами си измислиха имена на отборите, с които се състезаваха – Орхидеи, Орли, Детелини, Златен дъжд и Еделвайси.
повече»

НПО представители се срещнаха с еврокомисаря Димас

01.05.2007 г.

На 26 и 27 април 2007 г. представители на Коалиция „За да остане природа в България”: Андрей Ковачев – Сдружение за дивата природа - БАЛКАНИ, Симеон Марин – Сдружение „Зелени Балкани”, Петко Цветков - Българска фондация „Биоразнообразие, Борис Бъров – Българско дружество за защита на птиците и Бърдлайф Интернешанъл, Надежда Максимова – гражданска група „Да спасим Иракли” и Андреас Баумюлер – Световен фонд за дивата природа, участваха в срещи с представители на европейските институции във връзка с проблемите на екологичната мрежа Натура 2000. Особено важна бе срещата с еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас, в която участваха и Мартайн Куин и Микаел О’Бриен от Генерална Дирекция ”Околна среда”.

Посещението на част от представителите на природозащитната коалиция бе финансирано от Българска Фондация Биоразнообразие.

повече»

Включете се в "Картали 2007"

26.04.2007 г.

Българска Фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците организират ПРИРОДОЗАЩИТНА АКАДЕМИЯ “КАРТАЛИ - 2007” от 8 до 13 май 2007 г.

Повече подробности в раздела "ЗА СТУДЕНТИ и УЧЕНИЦИ".

повече»

Не на тъмно за природата

22.04.2007 г.
На 22 април от 19.30 часа в Бургас се организира шествие с факли под мотото “Не на тъмно за природата”. То ще тръгне от пл. Тройката и ще се установи на Охлюва, където ще има прожекция на филми и презентации със снимки от най-прекрасните места на българската природа. Носете си музикални инструменти, факли и добро настроение.

Организатори са коалицията „За да остане природа в България”, БДЗП - клон Бургас и Дирекцията на Природен парк “Странджа”. Координaтор на събитието: Петър Паунчев – 0888372212

Изложбата за гъбите в Благоевград

22.04.2007 г.

Продължава успешното сътрудничество между БФБ и Регионалният исторически музей в Благоевград. Този път в залите на музея гостува интерактивната изложба, посветена на гъбите. Занимателни табла и уредби представят невероятното царство на гъбите. Изложбата бе открита на 18 април и ще остане в музея до 10 май.

Предстои поредната лекция от програмата на БФБ

22.04.2007 г.
Темата във вторник е "Изкопаеми птици от неогенския период. Уникални открития от България ". Лектор ще бъде д-р Златозар Боев – ст.н.с. I ст. , Национален Природонаучен музей - БАН, който дълго време се занимава с палеоорнитология и има невероятни открития в България. Ще научите подробности за предстоящия природозащитен лагер, който плануваме през май - място, време и как всеки може да участва. Заповядайте на 24 април (вторник) от 18:30 часа, в зала 163 на Биологически факултет на Софийския университет.

Включи се в Деня на Земята!

20.04.2007 г.

Любовта към природата и недоумението от неадекватните действия на правителството по отношение на мрежата НАТУРА 2000, строежите, цианидното излужване на златото, мини ВЕЦ, голф-игрищата и много други, ще изригнат в Деня на Земята. 

След като чакаха повече от година правителството да изпълни народната воля по отношение на опазването на околната среда, след повече от 20 акции, десетки хиляди подписи, стотици сигнали до Брюксел и дори четири ареста, българските граждани решиха да обединят усилията и енергията си и да покажат, че любовта им към българската природа и активното отношение може би ще промени ситуацията.

Очакваме всички мислещи хора на 22-ри април (неделя) от 11.00 ч. в Градинката на Народния Театър «Иван Вазов».

Цялата програма по часове и събития може да прочетете тук.


повече»

ФИНАЛЕН КРЪГ НА “НАТУРА 2000” В БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ

16.04.2007 г.
На 14 април 2007 г. в Конферентната зала на Регионалният Исторически музей (РИМ) се проведе финалният кръг на състезанието, организиран от БФБ, съвместно с РИМ – Благоевград и Дирекциите на Националните паркове “Рила” и “Пирин”.
В оспорваната надпревара за защитените територии се включиха 47 ученика, класирани след училищният кръг, проведен през март. Победител стана Методи Тахчиев от ПГ “Петко Р. Славейков” – гр. Якоруда, който събра 132 точки и рязко се отличи от останалите участници. Той си тръгна и с голямата награда в състезанието - дигитален фотоапарат.
повече»