Новини

7-ма среща на Националната работна група за опазване на земноводните и влечугите

23.02.2007 г.
Срещата се проведе на 17.02.2007 г. и бе организирана от БДЗП, съвместно с НПМ – БАН и любезното съдействие на Българска фондация „Биоразнобразие”. Основната цел бе да се съгласуват и координират дейностите на различните институции при опазването на българската херпетофауна. Представени бяха постигнатите резултати и пропуските при опазването на земноводните и влечугите в България през 2006 г., както и научните новости в областта на херпетологията, касаещи нашата страна. Основната част от дискусията беше отделена за набелязване и планиране на конкретни дейности и приоритети за опазване на българската херпетофауна през настоящата година.
повече»

"Зеленият пояс" гостува в Петрич

19.02.2007 г.
Българска фондация Биоразнообразие Ви кани на откриването на изложбата „Зеленият пояс – места забранени, забравени, запазени…” в сърцето на един от районите, включени в Зеления пояс. Очакваме Ви на 22 февруари 2007 г. (четвъртък) от 17.00 часа в Историческия музей в Петрич.

Работна среща за наводненията

14.02.2007 г.
БФБ организира среща за опазване на речните екосистеми и устойчиви мерки за предотвратяване на наводненията, която ще се проведе на 15 февруари от 10.00 до 14.00 часа в хотел „Света София”.
Участниците в срещата са представители на отговорните държавни институции, научните среди и неправителствените организации.
Ще бъдат представени европейските добри практики за предпазване и ограничаване на щетите от наводнения. Ще се проведе дискусия за възможностите за прилагане на естествени мерки за защита и ще се обсъдят бъдещи действия и проекти на заинтересованите страни.

КАК ХЪРВАТСКА ПАЗИ СВОЯТА ПРИРОДА И ТРАДИЦИИ?

07.02.2007 г.
БФБ организира учебно пътуване до защитени природни територии в Република Хърватска в периода 11-16 ноември 2007 г. Участваха повече от 30 души от района на Национален парк „Пирин”, Природен парк „Странджа” и Западна Стара планина. Групата включваше хора, които се занимават със зелен бизнес, представители на държавни институции, неправителствени организации и читалища. Участниците имаха възможност да обменят опит и да научат повече за ползите от съчетаването на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси в Хърватска, включително възможности за развитие на зелен бизнес. Всички останаха силно впечатлени от професионализма на хърватите, уважението им към традициите и отговорността към природното богатство.
Програмата включваше посещение в природните паркове «Лойнско поле» и «Велебит» и Национален парк «Плитвички езера».
повече»

Национална среща за Натура 2000

05.02.2007 г.
На 5 февруари 2007 г. МОСВ организира национална среща за Натура 2000, на която бяха поканени всички заинтересовани граждани и институции. Участваха министърът на околната среда и водите – Дж.Чакъров, председателят на КОСВ – Г.Божино, както и зам. министрите Дардов и Георгиев (от МОСВ) и Юруков от МЗГ.
Министър Чакъров и представители на БДЗП и «Зелени Балкани» направиха презентации на Натура 2000 в България. В последвалите дискусии имаше множество опити за провокиране на аудиторията от страна на Амадеус Кръстев и съпругата му, както и от няколко собственици на частни земи.
За пореден път министър Чакъров заяви, че мрежата Натура 2000 трябва да бъде изградена. Необявяването или недостатъчното развитие на мрежата Натура 2000 може да блокира стартирането на Структурните фондове.
повече»

Изявление на НПО коалицията за бомбената заплаха

03.02.2007 г.

Във връзка с декларацията на "Равноденствие" и бомбените заплахи за пистите в Банско, коалицията от НПО "За да остане природа в България" изпрати до медиите следното Изявление.

Хасковският окръжен съд осъди жител на Харманли, събрал 16 костенурки

27.01.2007 г.
На 22.05. 2006 г. служители на РПУ - Харманли извършват проверка и констатират, че лицето Васил Атанасов Василев е уловил и задържал в чувал 16 сухоземни костенурки. РПУ - Харманли информира за случилото се РИОСВ - Хасково и експерти херпетолози. Дванадесет от уловените костенурки са шилоопашати (Testudo hermani), а 4 са шипобедрени (Testudo graeca). Според нарушителя, костенурките са уловени в района между гр. Харманли и с. Рогозиново и са за лична консумация.

повече»

Награждаване за "Дивната природа на Странджа"

26.01.2007 г.

Очакваме ви на 31 януари 2006 г. (сряда) от 15.00 ч. в Актовата зала на СОУ „Константин Преславски” – Бургас за награждаването в конкурса "Дивната природа на Странджа". Всеки гост ще получи специалния авторски календар за планината. В залата ще можете да видите отличените рисунки на участниците. Тук може да видите имената на тези, които ще бъдат наградени!
Децата от читалище „Просвета” – гр. Малко Търново ще ви представят приказният спектакъл за Странджа – „ХАЙДЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ!”. 

Шествие на хора, животни и кукери внесе Подписката за природата

23.01.2007 г.
Повече от 300 човека участваха в мирното шествие за внасяне на събраните подписи „За да остане природа в България” и за спасяване на Черноморското крайбрежие. За няколко месеца бяха събрани над 50 000 подписа общо, които днес официално бяха внесени в Народното събрание, Министерски съвет и Главна прокуратура.
С шарени плакати и костюми на животни, хора от всички възрасти показаха своята подкрепа за запазване на природата в България и протестираха срещу безогледното й унищожаване.
повече»

Награждаване за конкурса "Дивната природа на Странджа"

22.01.2007 г.
Дирекцията на Природен парк „Странджа”, РИОСВ – Бургас и БФБ Ви канят на 31 януари 2006 г. (сряда) от 15.00 ч. в Актовата зала на СОУ „Константин Преславски” – Бургас за награждаването на участниците в конкурса за изобразително и словесно творчество “ДИВНАТА ПРИРОДА НА СТРАНДЖА”. Всеки гост ще получи календар с рисунки и текстове на учениците, избрани сред 196 участника и 220 произведения - рисунки, есета, стихотворения.
Специална изненада за всички ще бъде приказният спектакъл за Странджа – „ХАЙДЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ!”, който ще бъде представен от децата от читалище „Просвета” – гр. Малко Търново.