Новини

Празниците наближават - подаръци, подааааааръци!

19.12.2008 г.
Скъпи приятели, веселите Коледни и Новогодишни празници са съвсем близо и това е времето, когато мислим с какво да зарадваме най-скъпите си хора. Ако обичате природата, ако харесвате света зелен, ако вярвате в чудесата на собствените си усилия, може да изберете за подарък някой от тези …
  • Календар „България от птичи поглед” с прекрасните снимки на известния фотограф Александър Иванов, автор на изложбата 360° България. Цената му е 10 лв.
  • Календар от поредицата на БФБ „Година на …” и 2009-та ще бъде на земноводните. Цена 5 лв.
  • Торбичка от плат, произведен в България, самата торбичка също е изработена у нас. Цената й е 8 лв.
Събраните средства ще бъдат използвани за дейности на Фондацията, свързани с опазване на биоразнообразието.
Весела Коледа и Щастлива Нова Година!

Една седмица Бизнес парк - София беше завладян от зелените идеи

17.12.2008 г.
Биопарк София е Коледен базар на биологични продукти, устойчиви и етични идеи за ежедневието. И разбира се: подаръци за Коледа!
Събитието се организира с обединените усилия на БФБ, Биоселена, Бизнес парк – София, Горичка и Био България. Целта на организаторите бе да представят отговорното отношение към природата, децата и здравето, както и да дадат възможност за избор на различен и полезен подарък за Коледа.
повече»

Първите интерпретативни маршрути в Природен парк „Беласица” „Животът на кестена” и „Пеперудите и цветята на Беласица” готови да посрещат туристи

24.11.2008 г.
БФБ – клон Беласица организира официалното откриване на първите два тематични маршрута в ПП „Беласица” – „Животът на кестена” и „Пеперудите и цветята на Беласица” на 17 ноември 2008 г. в селата Коларово и Яворница, община Петрич.

Кметовете на селата Коларово и Яворница и директора на природен парк „Беласица” прерязаха лентите на маршрутите и плиснаха вода по пътя на първите посетители. Сред гостите бяха кметовете на подгорските села, представители на община Петрич, кмета на община Струмяни, директора на ДСГ – гр.Петрич, парковата администрация на ПП „Рилски манастир”, представители на ТД „Калабак”, Регионален исторически музей – Благоевград и др. Включиха се също ученици от СОУ „Васил Левски” в с.Коларово, ОУ "Дядо Ильо Войвода" в с.Яворница, представители от клуб „Екотийн” от СОУ „Гоце Делчев” – гр.Петрич и студенти от ЮЗУ – Благоевград. Певческата и танцувална програми на читалищата „Яне Сандански” в с.Коларово и „Антон Попов” в с.Яворница превърнаха откриването в истински празник за местните хора и гостите. Студеното време не попречи на по-запалените посетители да минат по маршрутите.
повече»

БФБ организира Българо-Румънски семинар за биоразнообразието на Черно море

16.11.2008 г.
От 13 до 15 ноември 2008 г. във Варна се състоя втори Българо-Румънски семинар посветен на опазването на биоразнообразието на Черно море в трансграничния регион Вама Веке – Дуранкулак, организиран от БФБ.

Срещата се проведе в рамките на проект „Зоната Втори май – Дуранкулак – опазване на морското биоразнообразие и повишаване на обществената информираност” (RO2005/017-535.01.02.15), който се изпълнява от организацията Маре Нострум – Констанца, в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие – клон Калиакра и Националния институт за морски проучвания и развитие (НИМПР) „Григоре Антипа” – Румъния.
повече»

Тематични маршрути в Беласица

13.11.2008 г.
БФБ – клон Беласица има удоволствието да Ви покани на официалното откриване на първите два тематични маршрута в природен парк „Беласица” – „Животът на кестена” и „Пеперудите и цветята на Беласица” на 17 ноември 2008 г. в селата Коларово и Яворница, община Петрич.
повече»

Първите туристически маршрути в Западните гранични планини

03.11.2008 г.
В изпълнение на проект за опазване на биоразнообразието в Западните гранични планини, чрез развитие на екотуризъм, БФБ проучи и избра трасета за три типа маршрути в планините Огражден, Малешевска и Влахина– водни, велосипедни и пешеходни. Проекта се реализира в партньорство с Къща за книги и приключения, Сдружение Байкария и Община Струмяни и е финансиран от UNDP – GEF Малки проекти.
От 30 октомври до 2 ноември повече от 40 доброволци маркираха избраните маршрути и така на практика създадоха първата туристическа инфраструктура в тези непознати дори за най-запалените туристи планини.
повече»

Да превърнем Желязната завеса в Зелен пояс на Балканите

27.10.2008 г.
Втората среща на международните партньори от Югоизточна Европа, работещи съвместно по Европейската инициатива Зелен пояс се състоя в Благоевград между 19 и 22 Октомври, 2008 година. Срещата за пореден път потвърди важната роля и позиция на инициативата в опазването на природата чрез международно сътрудничество и регионално развитие по протежението на бившата Желязна завеса.
повече»

Министерството на финансите премахва данъчните облекчения за дарение

20.10.2008 г.
Миналата седмица на сайта на Министерството на финансите и в медиите беше разпространена информация за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица и Закона за местните данъци и такси. Предложените изменения рязко ограничават списъка с лицата и организациите, чиито дарители могат да ползват данъчни облекчения за своите дарения. Изключените лица и организации са:
повече»

Туристически кът "Беледие хан"

23.09.2008 г.
На 17 септември 2008 г. беше тържествено открит новият туристически кът в местността Беледие хан, изграден в рамките на проект „Опазване на биоразнообразието в община Костинброд чрез устойчиво ползване на природните ресурси и развитие на природозащитното образование”. Партньори по проекта са Фондация „Инициативи без граници”, Българска фондация "Биоразнообразие" и Общинска администрация Костинброд, а финансирането му е осигурено от Програмата за малки проекти на ГЕФ, Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и Община Костинброд. Проектът има за цел да допринесе за опознаването, защитата и разумното използване на богатствата на дивата природа в общината.
повече»

Подкрепете ни срещу Закона за лова

03.09.2008 г.
Подкрепете кампанията на Коалиция «За да остане природа в България» срещу скандалните промени в Закона за лова, които нарушават европейското законодателство и създават условия за корупция. Участвайте в подписката http://forthenature.org/petitions/6 и научете повече на http://forthenature.org/actions/150
Споделете с ваши приятели и познати! Всеки подпис е от значение!