Новини

Информационна среща за LIFE+

01.09.2008 г.
Европейската комисия, в сътрудничество с фирмите Stella Consulting и MWH, организира Информационна работна среща във връзка с Програмата LIFE+ в България. Целта на работната среща е да информира потенциалните кандидати по Програмата LIFE+ за 2008 год. за принципите на програмата и изискванията за подаване на проекти. Работната среща ще се проведе на 24 септември в Хотел Родина в София.

За допълнителна информация, моля посетете интернет страницата на LIFE: http://ec.europa.eu/environment/life/news/events/index.htm

Първата детска градина със слънчеви колектори в община Петрич

28.08.2008 г.
Българска фондация Биоразнообразие – клон Беласица организира практически семинар по поставяне на слънчеви колектори в детската градина в с. Самуилово в полите на Беласица. В периода 21-24 август дванадесет души от цялата страна взеха участие в монтирането на 4 слънчеви колектори (от типа облъчваем акумулатор, 80 л, хромникелов). Участниците се включиха в работата с голям ентусиазъм и бяха изключително щастливи от успешната бригада.
повече»

„Волни сред природата” мина, да живее „Волни сред природата”

12.08.2008 г.
Фестивалът на Беглика, посветен на опазването на глухаря, мина, както се казваше едно време, при небивал интерес. От всички крайща на страната се стекоха стотици почитатели на древната птица, готината музика и приключенията. Има основания да се смята, че всички са останали доBолни.
повече»

Нови идеи и вдъхновение за участниците в учебното пътуване до защитени територии в Европа

07.08.2008 г.
БФБ организира учебно пътуване (31 юли-4 август) до 3 национални парка и един природен резерват в Унгария, Австрия, Словакия и Сърбия. Участваха представители на фондацията, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Фондация Тема (Турция) и IUCN (Офис за Югоизточна Европа).

Първата спирка беше Национален парк „Fertő-Hanság”, Унгария. Управлението на защитени територии в тази страна се сочи сред най-успешните примери в Европа. Парковата администрация се помещава в изключително интересна в архитектурно отношение сграда.
повече»

Държавата разреши застрояването на ПП Странджа

01.08.2008 г.
Междуведомствената комисия към Висшия експертен съвет на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) одобри докладите по екологична оценка на общия устройствен план (ОУП) на община Царево на днешното си заседание. С това се дава зелена светлина за окончателното одобрение на устройствения план и застрояването на все още запазеното крайбрежие на Природен парк Странджа.
повече»

Подготвя се почвата за ново застрояване на НП Пирин

01.08.2008 г.
На свое заседание на 31 юли Консултативният съвет на Национален парк Пирин с мнозинство предложи да се промени плана за управление на националния парк, за да може да се строят нови ски зони и голф игрища.

Планът за управление на Национален парк Пирин е със срок от десет години и изтича през 2013 г. В него не се допуска строителството на нови спортни съоръжения. На четвъртата и осмата година се прави преглед на изпълнението на плана. Именно това е причината и за заседанието на консултативния съвет вчера.
повече»

"БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ"

31.07.2008 г.
Скъпи приятели, новата научно-популярна книга „БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ” вече можете да закупите от всички книжарници на „Хеликон” и „Пингвините”, от магазин „Стената” http://www.stenata.com на ул. „Братя Миладинови” № 5 в София, от „Зиг Заг Холидейз” http://www.zigzagbg.com с офис на бул. „Ал. Стамболийски” № 20-В (вход откъм ул. „Лавеле”), както и от книжния пазар на пл. Славейков – щанд №37. Всички, за които нашият офис е по-привлекателен, са добре дошли, и тук може да си купите тази така интересна и ценна книга. Тиражът е ограничен – купчинката намалява.

Екотуристите от Беласица доволни от посещението в Пирин, Рила и Родопите

21.07.2008 г.
Българска фондация Биоразнообразие – клон Беласица организира учебно пътуване в периода 15-18.07.2008 г. Групата включваше 25 души, които живеят в близост до най-новия природен парк и са силно заинтересовани Беласица да се превърне в атрактивна дестинация. Имаше и представители на туристическия бранш и от Подгорието в Македония.
повече»

Имаме бебе

24.06.2008 г.
С началото на лятото дойде и най-новото слънчево БФБ–бебе – Венета Ташева
повече»

Община Струмяни е първата спирка на пътуващата изложба „Беласица – най-новият природен парк в България”

20.06.2008 г.
След официалното откриване на изложбата в Благоевград преди 2 месеца, първата й спирка по пътя из страната е читалище “Будител” - Струмяни. Изборът не е случаен, защото тъкмо Община Струмяни получи наградата за община с принос за опазване на биоразнообразието през 2007 г. Завладяващите постери ще запознаят посетителите с най-новия парк и неговите обитатели. Фотографиите, включени в изложбата, ще разкрият пред вас неповторимата свежест и красота на планината Беласица.
повече»