Новини

Екип на БФБ опръстенява къдроглави пеликани в Керкини, Гърция

16.06.2008 г.
Екип на БФБ беше официално поканен от парковата администрация да участва в опръстеняването на къдроглавите пеликани, които гнездят в езерото Керкини. На 11 юни бяха опръстенени 65 къдроглави пеликана с пластмасови пръстени с жълт цвят, започващи с буквата М.
повече»

Победителят в Натура 2000 в Пловдив с уникални резултати

12.06.2008 г.
Никога до този момент при организирането на "Натура 2000" не сме имали участник като Петър Сапунаров - 11 клас от Езикова гимназия "Пловдив", който да се справи абсолютно безгрешно на теста и задачите и да има такива познания и за латинските имена на видовете. Затова и съвсем засложено той спечели голямата награда в състезанието - цифров фотоапарат.
Втората награда в състезанието – най-новата научно-популярна книга „Бозайниците в България” спечели Зелиха Ибрахим – 10 клас от СОУ „Св. Седмочисленици” – Пловдив, която също показа забележителни резултати, а на трето място се класира Ана Петрова – 7 клас от СОУ „Св. Патриарх Евтимий” – Пловдив, която получи забележителната „Енциклопедия на животните”.
Всички резултати на участниците може да видите в раздела ни "За Студенти и Ученици".
повече»

Натура 2000 в Община Костинброд

02.06.2008 г.
На 22 май 2008 г., в читалище „Иван Вазов” – гр. Костинброд се проведе ученическо състезание „Натура 2000 – Природата на моя роден край”, организирано от БФБ по проект за опазване и популяризиране на природата на община Костинброд.
повече»

Започна проект за биоразнообразието в акваторията край Дуранкулак

02.06.2008 г.
От края на 2007 година клон Калиакра на Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) съвместно с неправителствената организация „Маре Нострум” от гр. Констанца, Румъния работи по проект „Опазване на биоразнообразието и ангажиране на обществеността за акваторията 2-ри май - Дуранкулак”. Проектът е финансиран от Програмата за транс-гранично сътрудничество ФАР ТГС.
повече»

13 костенурки пуснати на свобода

28.05.2008 г.
Тринадесет сухоземни костенурки (4 шипоопашати и 9 шипобедрени) сухоземни костенурки, бяха пуснати на свобода през изминалите две седмици.

Четири от костенурките бяха конфискувани от обществено заведение в Пазарджик, при съвместна проверка на експерти от Регионална инспекция по околна среда и водите - Пазарджик, Икономическа полиция, БДЗП и БФБ. Останалите 9 сухоземни костенурки са предадени доброволно от добросъвестни граждани, осъзнали необходимостта от опазването на сухоземните костенурки в България, както и с помощта на колегите от Катедра „Екология” към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.

Всички сухоземни костенурки са освободени на подходящи за тях местообитания до териториите, от които са иззети.
повече»

Отворено писмо до премиера за заменките

28.05.2008 г.
Коалицията „За да остане природа в България” изпрати отворено писмо до министър председателя Сергей Станишев с искане за радикална промяна на политиката на БСП към горите. Повод за писмото са действия на управляваната от БСП Държавна агенция по горите, която от 30 април до днес замени над 4000 декара горски фонд по Черноморското крайбрежие, Боровец и Пампорово и ги обяви за много изгодни за държавата. В отвореното писмо се предлага:
повече»

22 май - Международен ден на биоразнообразието

22.05.2008 г.
Биоразнообразие и Земеделие
Земеделието е пример затова как човешките дейности могат да имат сериозно въздействие върху екосистемите и биоразнообразието на нашата планета. Затова и темата на Международния ден на биологичното разнообразие е: “Биоразнообразие и Земеделие.”
Важно е да се обърне внимание на значимостта на устойчивото земеделие, не само за опазването на биоразнообразието, но и за да се осигури изхранването на света и благополучието на хората през 21 век и по-нататък.

Нощ на музея в Благоевград

20.05.2008 г.
БФБ се включи в Нощта на музея в Благоевград, която се организира за първи път на 17 срещу 18 май. Общият щанд на фондацията и сдружение „Добърско” привлече любознателните посетители и участници.
повече»

Приключи училищният кръг на "Натура 2000" в Пловдив

19.05.2008 г.
Подробности и резултати може да намерите в раздела "За студенти и ученици".

Лекция за орхидеите в Софийски университет

19.05.2008 г.
Следващият вторник най-после ще има презентация за растения. И то не за кои да е, а за тези, които се славят за най-красивите - орхидеите. Темата е: " ОРХИДЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ - Сем. Салепови ". За представителите на тези изящни растения у нас ще говори ст.н.с. д-р Антоанета Петрова - директор на Ботаническата градина към БАН, отличен ботаник и специалист по Салепови в България. Заповядайте на 20 май (вторник) от 18:30 часа, в зала 105 на Биологически факултет на СУ "Св. Климент Охридски".