Новини

70 участника в "Картали 2008"

15.05.2008 г.
От 1 до 6 май 2008 г. в района на Източните Родопи, на брега на яз. Студен кладенец се проведе природозащитната академия "Картали 2008", организирана от БФБ. Въпреки почивните дни (или точно заради тях :)) в лагера се включиха около 70 участника, които спяха на палатки, поеха си сами пътните разходи и дори заплатиха такса участие.
повече»

15 май - Световен ден на климата

15.05.2008 г.
ЕС „За Земята”, БФБ и РИМ – Благоевград отбелязоха заедно Световният ден на климата чрез изложбата „Промените в климата – причини и възможни решения”. Изложбата бе открита на 15 май 2008 г. от 11:00 часа в Музея. Тя е създадена от Greenpeace по проект „Енергийна революция”. Чрез 21 големи постера в снимки и кратък текст са представени причините за промените в климата, които са свързани с човешката дейност и са посочени начините за преодоляване на вредните последици. Изложбата е преведена на български език и вече е посетила много градове в България, но в Благоевград гостува за първи път.
повече»

Десетокласничка от МГ-Пазарджик спечели "Натура 2000"

29.04.2008 г.
Финалният кръг на състезанието “НАТУРА 2000” за Пазарджишка област се проведе на 23 април (сряда) в залата на КРИБ – Пазарджик. Състезанието се организира от БФБ с подкрепата на РИОСВ и РИО Пазарджик и Регионалното представителство на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ – Пазарджик).
Голямата награда – цифров фотоапарат NIKON COOLPIX, спечели Славена Георгиева Пелева, десетокласничка от Математическата гимназия в Пазарджик. Втората награда в състезанието – най-новата научно-популярна книга „Бозайниците в България” спечели Зюре Чаушева, седмокласничка от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” – гр. Пещера, а на трето място се класира Емилия Дангова от СОУ „Васил Левски” – гр. Велинград, която получи забележителната „Енциклопедия на животните”.

повече»

22 април - Радвай се на живота - уважавай Земята!

22.04.2008 г.
София буквално ще бъде разтърсена от събития, изложби, вело и пешеходни шествия, театрални постановки и музикални участия по случай деня на Земята, в който тази година ще се включат над 1 милиард души от целия свят.
Всички, които участват в организацията на събитията канят всеки, който харесва българската природа, чистия въздух, чистото управление и креативността в решаването на социалните проблеми, в някое от множеството събития. Заедно можем да променим средата си, държавата си и света, в който живеем.

Заповядайте от 14:00 до 20:00 на нашите инфо-спирки:
- за чиста и зелена градска среда - в градинката между СУ „Св. Климент Охридски” и Парламента
- за вредите от цианидните технологии при рудодобива и проекта АЕЦ "Белене" - на ъгъла на бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий;
- за презастрояването на Черноморието - на пл. Света Неделя (там сме ние от БФБ :));
- за велоалеите в София - на Попа;
- за Рила, ски-курортите и алтернативния туризъм - пред Народния Театър.
повече»

Време е за "КАРТАЛИ 2008"

21.04.2008 г.
На вниманието на всички студенти - от 1 до 6 май в района на яз.Студен кладенец ще се проведе Природозащитната академия "Картали 2008". Академията включва обучение за полеви проучвания и практически дейности, свързани с птици, прилепи, земноводни и влечуги, риби, растения.

Ако ви се вижда примамливо да спите на палатка и в чувал (които вие си осигурявате) и да се погрижите за транспорта си до лагера (района на Източните Родопи, на брега на яз. Студен кладенец срещу ЗМ “Средна Арда” до овчарниците на ловното стопанство) – нужно е да попълните заявката за участие и да я изпратите на iana.gocheva@biodiversity.bg най-късно до 28 април 2008 г.

Забележка: Всеки участник заплаща 10 лв. такса участие + 2 лв./ден за храна.
ГОЛЯМ КОНЦЕРТ за БЕЛАСИЦА

18.04.2008 г.
Българска Фондация Биоразнообразие - клон Беласица има удоволствието да Ви покани на ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ под патронажа на кмета на община Петрич:

НАШАТА БЕЛАСИЦА - НАЙ-НОВИЯТ ПРИРОДЕН ПАРК
на 19 април (събота) от 12.00 часа
на площада в гр. Петрич

Концертът е благодарност към всички жители на града и подгорските села, както и към институциите, които помогнаха и подкрепиха създаването на 11-тия природен парк в България – «Беласица».
Ще участват фолклорни изпълнители от читалищата в с.Беласица, с.Самуилово, с.Скрът и с.Габрене (които ще изпълнят местен автентичен и обработен фолклор), певецът Владислав Вълчев от Петрич, софийската рок група „Балканджи” (изпълняващи музика на основата на българския фолклор), както и известната фолклорна формация „Леб и вино” от Мелник. Водещ по време на празника ще бъде тв журналистка Виктория Велкова. Всички участници се включиха безвъзмездно в концерта – съпричастни към каузата, свързана с опазването на българската природа.

повече»

Беласица - важен акцент в Седмицата на гората в Благоевград

15.04.2008 г.
БФБ и Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград посвещават Седмицата на гората на най-новия Природен парк „Беласица”. В тази връзка БФБ подготви изложба от постери „Беласица – най-новият природен парк”. Официалното откриване на изложбата се състоя на 8 април 2008 г. от 11:00 часа в Залите на музея.
повече»

Резултати от Натура 2000 в Пазарджишка област

06.04.2008 г.
Приключи училищният кръг на състезанието “НАТУРА 2000” в Пазарджишка област. В него се включиха 267 участници от 26 училища. Участниците са се справили отлично и са научили много за защитените територии и видове в България и по-специално в Пазарджишка област.
Резултатите на всички участници може да видите в раздела на нашия сайт: "За студенти и ученици".

„БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ”

26.03.2008 г.
Вече може да се сдобиете с най-новата книга на пазара за научно-популярна литература, свързана с природата на България: „БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ”. Изданието е плод от многогодишната работа на петима учени и природозащитници – Васил Попов, Николай Спасов, Теодора Иванова, Боряна Михова и Кирил Георгиев.

Засега може да я закупите само в офиса на БФБ на базисната й цена от 49 лв. Тиражът е ограничен, така че не се колебайте – обадете ни се (тел.02/9316183 и 0896/798908), пишете ни – bbf@biodiversity.bg или заповядайте в нашия офис - София, ж.к. Банишора, бл. 54, вх.Д, ет.2 (последния блок по ул.Опълченска преди бул.Мария Луиза).

Средствата от продажбата на книгата ще бъдат използвани за проекти за изследване и опазване на бозайниците в България.
повече»

Световен ден на водата – 22 март

24.03.2008 г.
БФБ и Регионален исторически музей – Благоевград превърнаха Световния ден на водата в незабравим празник. Организаторите споделиха терена пред музея със състезание по вдигане на тежести, организирано от Младежкия дом. Така в един общ празник участваха повече от 300 души от града.
повече»