Новини

Кръгла маса за екотуризма в Беласица

01.10.2009 г.
На 30 септември в заседателната зала на Община Петрич се състоя Кръгла маса с всички заинтересовани страни за обсъждане развитието на екотуризма в Природен парк Беласица.
повече»

Маркетинг на дестинация Беласица

29.09.2009 г.
На 31.08.2009 г. приключи изпълнението на проект „Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица“, финансиран по Програма ФАР 2005, бюджетна линия BG 2005/017-456.01, Грантова схема за устойчиво развитие (Р България и бивша Югославска Р Македония).
повече»

Първи випуск деца завършиха художествената Екоакадемия

29.09.2009 г.
Приключиха четирите тематични дни, в които студенти от Художествената академия и експерти от Коалиция "За да остане природа в България" работиха съвместно с деца от Дома за деца лишени от родителска грижа „Христо Ботев” в Горна баня. Идеята беше чрез снимки, изкуство и игри да покажем на най-малките как да живеят в хармония с природата и да я пазят. Заниманията се проведоха първите два дни в Дома в Горна баня, а събота и неделя бяхме на гости на Художествената академия, където творихме и си говорихме в истинско студентско ателие.
повече»

Пак искат удължаване на ловния сезон

27.09.2009 г.
Два месеца след сформиране на парламентарното мнозинство, то се зае приоритетно с решаването на проблемите на България, която бе завлечена от световната икономическа криза. В този така важен момент обаче депутатите Емил Димитров, Атанас Камбитов и Димитър Аврамов от Парламентарната група на ГЕРБ внесоха закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча.

Наред със серия положително промени, допринасящи за демократизация на ловните сдружения, тримата депутати отново предлагат удължаване на ловния сезон за водоплаващ дивеч и дива свиня с мотив „синхронизиране на сроковете с тези на съседни нам страни”.

Къде са проблемите в това предложение?
повече»

Флора на Пловдив

25.09.2009 г.
Флора на Пловдив
Автори на най-новата книга на БФБ са проф. Илия Чешмеджиев и Росен Василев. На повече от 300 страници, богато илюстрованото издание представя изключителното разнообразие на растенията в най-красивия град на България - Пловдив. Парковете, улиците, градините, тепетата, река Марица… - навсякъде има цветя, дървета, храсти. Някои имат прекрасни цветове, други са по-незабележими. Някои са внесени от далечни страни, а други са част от уникалната българска флора.
Тази книга ви дава възможност да разпознаете 1430 вида растения, които се срещат в Пловдив и да научите какви са особеностите им, в какви условия растат и откъде произлизат.
Изданието е предназначено за специалисти в областта на биоразнообразието и растителните ресурси, за любителите на декоративните растения и за всички ценители на природата. То е полезно и за студенти, изучаващи естествени науки.

Червения лист на IUCN

19.08.2009 г.
Представяме ви поредната актуализация на Червения лист на IUCN за България,
подготвен по материали на Световния съюз за защита на природата (IUCN).
Има серия от интересни промени:
- вследствие на таксономични промени при рибите са се появили няколко локални ендемита с висок консервационен статус;
- мечката е вече със статут уязвим поради проблеми със средиземноморската популация.

Повече инфо по темата може да научите от уеб сайта на IUCN www.iucnredlist.org

Беглика фест 2009

07.08.2009 г.
Второто издание на Беглика Фест ще се проведе от 5 до 9 август. Тази година фестивалът ще бъде в защитената местност Батлъбоаз край язовир Голям Беглик, Западни Родопи.
Организаторите от сдружение „Байкария” се надяват, че отново ще дойдат хора, които ще споделят идеята „по-близо до природата” и ще се впуснат в спортните, музикалните, самоделните и всякакъв друг инициативи, които фестът предлага.
Повече подробности на http://www.beglika.org/bg

Обичам Рила, ходя пеша!

07.08.2009 г.
Заповядайте на Национален поход през Витоша и Верила до Седемте рилски езера по международния пешеходен маршрут Е4! С похода искаме да покажем, че природата трябва да се уважава и в планината е най-добре да се ходи пеша.

Повече подробности на http://forthenature.org/actions/210

Уъркшоп „Правна защита на околната среда”

07.08.2009 г.
На 30 и 31 юли в с. Желен (Искърския пролом) се проведе обучение на тема "Правна защита за околната среда". Обучавани бяха хора от природозащитните организации, членове на коалицията, които се занимават с юридическите процедури пред административните органи (РИОСВ, МОСВ, ЕК).
повече»

Промени в управлението на БФБ

15.07.2009 г.
От 1 май 2009 г. БФБ има нов временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор - г-жа Румяна Иванова, член на екипа на БФБ от 2000 година.
В стремежа си да изградим една „по-съвършена” организационна структура от досегашната, през май 2009 г. създадохме Изпълнително бюро, което най-точно отговаря на стила на управление на БФБ. Целта на Бюрото е да се подобри управлението и координацията в организацията и да се осигури колективно и прозрачно вземане на решения.
Изпълнителното бюро включва Изпълнителния директор, координаторите на тематичните групи и управителите на клонове (БФБ има четири тематични групи и четири юридически регистрирани клона – Странджа, Калиакра, Източни Родопи и Беласица).
Повече подробности в раздела «БФБ отблизо».