Новини

ПЪРВИТЕ ТРИМА ФИНАЛИСТИ В НАТУРА 2000 OT ПЕТРИЧ

11.05.2009 г.
Успешно приключи финалният кръг на състезанието “НАТУРА 2000” в Благоевградска област, което се проведе на 9 май (събота) в залите на Регионалния исторически музей. Състезанието се организира от фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с РИМ – Благоевград, Регионалната инспекция по околна среда и води – Благоевград, Дирекцията на Природен парк „Беласица” и Дирекциите на националните паркове „Пирин” и „Рила”.
Голямата награда – цифров фотоапарат спечели София Забаданова, втората награда – най-новата научно-популярна книга „Бозайниците важни за опазване в България” спечели Мария Аноар, а на трето място се класира Цветелина Гълабарова, която получи комплект определители на бозайниците, птиците и дърветата на Природен парк „Витоша”. И трите момичета са от Х д клас на гимназия „П. Яворов” в Петрич.
повече»

Европейска среща за редките породи в България

11.05.2009 г.
Много видове домашни животни са застрашени от изчезване или могат да бъдат определени като редки видове. Често породи крави, кози, магарета и коне биват загубени завинаги. Примери за застрашени породи в България са Калоферската коза и Каракачанската овца. Хората, ангажирани с опазването на редки породи в естествената им среда често се сблъскват със сериозни проблеми като загуба на животни поради избухването на епидемии.
Целта на паневропейският проект ELBARN (European Livestock Breeds Ark and Rescue Net) е да създаде мрежа от спасителни станции – “Ноеви ковчези”, участващи активно в опазването на автохтонни породи в естествената им среда. В тази връзка от 7 до 10 май 2009 г. в Благоевград се състоя работна среща на държави от Югоизточна Европа - важна стъпка по пътя на опазването на стари породи и разпространяването на информация относно Европейското законодателство и примери за добри практики. В работната среща участваха 35 експерти от 10 страни. Местните партньори в организирането на срещата бяха БФБ и Сдружение Семпервива.
повече»

Над 120 младежи се включиха в „КАРТАЛИ 2009”

07.05.2009 г.
Днес приключи студентският лагер в района на Източните Родопи, който БФБ организира за четвърта година. Независимо, че той е основно за студенти, които изучават екология, биология, опазване на околната среда и други сродни специалности, с всяка изминала година интересът за участие в него расте. Тази година броят на бъдещите инженери, зъболекари, адвокати, счетоводители и всякакви други надвишаваше броят на „специалистите”. Въпреки лошото време в началото, участниците останаха много доволни от лагера, а това е най-важното.
повече»

Класирани са участниците за Финалния кръг в "Натура 2000"

30.04.2009 г.
782 ученици от 7 до 12 клас от 38 училища и 22 населени места премериха сили в състезанието „Натура 2000”, което се организира за втори път в Благоевградска област.
Най-добрите 53 от тях бяха класирани за Финалния кръг, който ще се проведе на 9 май (събота) от 10.30 часа в залите на Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. Официалното обявяване на резултатите и награждаването ще бъде от 14.00 часа.
Подробности за резултатите на всички участници и списъка с класираните за Финалния кръг може да намерите в нашия сайт в раздела "За студенти и ученици".
повече»

КАРТАЛИ 2009

21.04.2009 г.
И тази година БФБ организира студентски обучителен лагер „Картали 2009”. Условията са обичайните - лагерът ще се проведе в района на Източните Родопи, на брега на яз. Студен кладенец срещу ЗМ “Средна Арда” до овчарниците на ловното стопанство. Ще се спи на палатки и всеки трябва да си осигури средствата за нощуване - палатка, спален чувал и шалте. Участниците поемат пътните си разходи до лагера, а храната се осигурява от организаторите от първия ден вечерта до шестия ден сутринта, но всеки участник заплаща 30 лв. Всеки е добре да си носи дъждобран, бинокъл, фотоапарат и др.
Ако желаете да участвате, моля попълнете приложената Форма за заявка
и я изпратете на адрес: iana.gocheva@biodiversity.bg най-късно до 28 април 2009 г.
повече»

Земляни! Денят на Земята е ваш! Оставете марсианците в матрицата и елате!

21.04.2009 г.
22-ри април - един от дните на Земята, очаква пролетното ти пре-включване

Уважаеми земляни, тук говори еко-съвестта на централното землянско управление.

Нa 22-ри април - един ден от всичките 365/6 в годината на Земята, по-често се сещаме откъде идваме и накъде отиваме. Празнуваме землянския си произход и се радваме, че не сме от марсианците с тъмни костюми и мисли.
Тъй като е истински съвестно, вашето централно землянско управление (ЦЗУ), ще ви покани да обичате, празнувате и се радвате освен на всеки ден, особено много на 22-ри април, като завършек на един съвестен априлски землянски месец на почиствания (http://mesecnazemiata.blogspot.com/). Ето как мислим да изненадаме марсианците в гръб с обич и красота за Землянския си празник.

В София:
повече»

Първи „туристи” по новите маршрути в „Беласица”

20.04.2009 г.
Четиридесет деца от училищата в Струмяни, Илинденци и Микрево посетиха тематичния маршрут „Пеперудите и цветята на Беласица” на 5 април 2009 г.
Учениците от клубовете по интереси проведоха занятията си на открито и научиха много интересни факти за пеперудите и цветята. На помощ им се притекоха обучени местни водачи, както и специално разработена програма, включваща много забавни игри. Хубавото време и интересно поднесената информация превърнаха посещението в неповторимо преживяване. В краят му децата получиха за спомен и красивата джобна диплянка за пътеката.
Посещението бе организирано от БФБ – клон Беласица и община Струмяни.
повече»

Учебно пътуване за представяне на Добърско и Беласица

15.04.2009 г.
В изпълнение на два проекта, финансирани от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, БФБ организира учебно пътуване за хора с интерес в развитието на селски туризъм от района на Западните гранични планини и Драгоман - Чепън.
В обучението се включиха 25 човека, представители на различни заинтересовани страни - служители на общини, селски кметове, учители и предприемчиви хора, които сега започват да предлагат къщи за гости.
повече»

Семинар за поречието на р.Осъм

09.04.2009 г.
Семинарът беше организиран съвместно от БФБ и Община Левски и събра над 30 представители на местни власти, държавни институции, компетентни в сферата на околната среда и водите, Гражданска защита и НПО. Беше представена Програма за опазване, устойчиво стопанисване и управление на водни обекти - стари корита на р. Осъм в Община Левски и беше постигнато съгласие върху конкретни мерки от нея. Беше обсъден и План за устойчиво управление на риска от наводнения в басейна на р. Осъм.
Семинарът се явява заключително събитие на проект "Опазване на природните местообитания и устойчиво управление на риска от наводнения в басейна на р. Осъм", финансиран от Холандско посолство по програма KNIP-MATRA.

Картини от Странджа - запомнете я такава!

07.04.2009 г.
По случай Седмицата на Гората в Бургас се откри фотоизложбата „Картини от Странджа – запомнете я такава!”, в която планината е представена в цялата й прелест с препоръката да я запомним такава, докато още я има!
Фотографиите са дело на талантливия млад фотограф Евгени Динев от Бургас и са
правени в Природен парк „Странджа”, където гората, морето и небето се сливат в едно. Повече за автора и красивите му фотографии можете да научите на: www.evgenidinev.com.
повече»