Новини

Носителите на наградите за 2010

20.12.2010 г.
Носителите на наградите за 2010
БФБ раздаде Годишните награди за биоразнообразие за 2010 г. Носителите им за тази година са:
  • За най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието - „България – свободна от ГМО”. Специална награда за кампанията „Чиста храна – честен поминък”
  • За най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа спечели Наделина Анева от в-к „Сега”. Специална награда за Бисерка Трайкова от в-к „Знаме - Пазарджик.
  • За най-добро управление на защитена територия - Дирекция на Природен парк „Българка”
  • За пореден път дарител в областта на биоразнообразието не беше определен.
  • Доброволец за природата - Вера Петканчин от „Граждани за Рила”
  • Голямата награда за цялостен принос за опазване на българската природа бе присъдена на Дико Патронов от Бургас.
Подробности за церемонията и за наградените в раздел "НАГРАДИТЕ"

ЕС увеличава усилията си за опазване на дивата природа

19.12.2010 г.
Брюксел, Белгия — Европейската комисия отправя зов за „дива природа“ – нов подход в природозащитата в допълнение към традиционните подходи за управление. „Дива природа“ се отнася за големи естествени територии без човешко взаимодействие, които се ръководят единствено от природните процеси. На 16-17 ноември се проведе конференция на президентството на Европа за споделяне на добрите примери и обсъждане на няколко теми от значение за „по-дивата Европа“, като визия, ползи, управление, политика, комуникация и финансиране. В процеса взеха участие и неправителствени организации от Централна и Източна Европа.
повече»

Кой беше номиниран тази година?

17.12.2010 г.
За да отбележи края на изпълнената със събития Международна година на биоразнообразието (обявена от ООН), Българска Фондация Биоразнообразие ще връчи Годишните награди, отличаващи най-добрите постижения, свързани с опазване и популяризиране на биоразнообразието, решаване на определени проблеми и промяна на обществените нагласи в тази област.
повече»

Годишни награди за биоразнообразието на 19 декември

14.12.2010 г.
Годишни награди за биоразнообразието на 19 декември
Уважаеми колеги и приятели,
в края на Международната година на биоразнообразието БФБ ще раздаде традиционните Годишни награди за опазване на биоразнообразието. В тази специална година получихме над 50 номинации в 6-те категории - акция, журналистически материал, добре управлявана територия, дарител, доброволец и цялостен принос за опазване на биоразнообразието.
Тази година няма да раздаваме чекове, а само поощрителни награди :).
Каним всички, които са номинирали или са номинирани да заповядат на 19 декември 2010 г. (неделя) от 13.00 часа в Галерия "Снежана" в София на ул. Денкоуглу 30 (на ъгъла с бул.Витоша).

Преди и след церемонията ще имате възможност да си подарите един вълнуващ декемврийски морски неделен ден с Гражданска група "Да спасим Иракли":

11.30 - ираклйски благотворителен hand made & second hand базар

14.00 - 15.30 истински вълнуващ благотворителен търг на произведения на изкуството и човешкия гений

от 15.30 още:
- въздушна акробатика и номер на воали.
- домашни баници, греяно вино и добра музика (жива жива)
- уъркшопи и морски забави, подходящи за ираклийски и други хлапета
- Кодекс на бивакуващия и други теми за отговорен лаф-моабет
- историята на Да спасим Иракли и как можеш да помагаш

- вечерно продължение: ела и научи на място

*всички средства, събрани по време на събитието ще бъдат употребени за разходите по делата, които гражданска група „Да спасим Иракли” води в защита на духа на мястото със строителни предприемачи и общини, както и за националната кампания за приемане на интегриран план за устойчиво управление на Черноморието, включващ реална еколкогична оценка;

Лекция в БФ за най-редките растения

13.12.2010 г.
Каним Ви на втората за тази учебна година презентация, част от Курса "Опазване на биоразнообразието" на БФБ за представянето на "Най-редките растения на България". Поканили сме и страхотни лектори - доц. д-р Антоанета Петрова от Ботаническата градина при БАН и Росен Василев от Българска фондация биоразнообразие.

Очакваме Ви на 16 декември (четвъртък) от 18:30 часа в зала 163 на Биологически факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".

Коледен пазар в музея

12.12.2010 г.
Подарете си знание за Коледа!
Коледен пазар в Националния природонаучен музей в София - 11 - 31 декември
На 11-ти декември Националният природонаучен музей ще отвори врати за първия си "Коледен пазар в музея". От 10.00 часа ще започне пресконференция на която ръководството на НПНМ ще представи инициативата “Коледен пазар в музея”, а Slow Food България ще представи Манифест на Балканската мрежа от общности, произвеждащи традиционни храни за опазване на кулинарното, природното и културно наследство в селските райони на Балканите.
повече»

Седянки за разработване на модели от вълна и филц

05.12.2010 г.
На 19 и 21 ноември 2010 г. в с. Звездец и гр. Малко Търново се проведоха обучения за усвояване на техники и разработка на модели от вълна и филц. Дейността е част от проект „Модел за стимулиране на традиционното животновъдство като механизъм за опазване на биоразнообразието в ливадите и пасищата в ПП „Странджа”. Вълнените изделия, които ще се произвеждат в бъдеще ще се оцветяват с естествени растителни багрила. Петнадесет жени се включиха в „седянките”.
повече»

МОСВ ясно изрази воля да приеме ПУ на ПП „Странджа”

01.12.2010 г.
На 30.11.2010 г., Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ разгледа Плана за управление (ПУ) на Природен парк „Странджа”, внесен още преди 5 години.
Дирекцията на Природен парк „Странджа” и Българска фондация Биоразнообразие приветстват заявената от сегашното ръководство на МОСВ държавническа позиция с откриването на процедура за актуализиране и одобрение на Плана за управление на Парка. На ВЕЕС беше констатирано, че този План представлява новаторски подход за управление на защитените територии, особено в периода, когато е започнало разработването му в България е липсвал опит в подготовката на подобни документи. Също така беше подчертано общочовешкото значение на Странджа и нашата обща отговорност да съхраним природата й, като се съобразяваме и с хората, които живеят на тази територия.
повече»

Двама автори с по две свои снимки заеха първите места във фотоконкурс за Атанасовско езеро

11.11.2010 г.
Петдесет и три снимки се състезаваха за наградата - участие в специален фототур из Бургаските езера. Участие в обиколката на езерата Вая, Атанасовско и водоемите от комплекса Мандра – Пода ще вземат авторите на фотосите отличени на първите три места. Това са Жечо Планински, Диди Андреева и Димитър Градинаров.
повече»

Заседание на УС на БФБ на 14 декември 2010

01.11.2010 г.

На 14 декември 2010 г. ще се проведе поредното Заседание на Управителния съвет на фондация Биоразнообразие при следния дневен ред:

1. Представяне и одобрение на Годишен отчет на БФБ за 2010 г.
2. Представяне и одобрение на финансовия отчет на БФБ 2010 г. (проект)
3. Представяне и одобрение на Бюджета за 2011 г. (проект)
4. Представяне и одобрение на вътрешните правила на БФБ.
5. Кратко въведение от изпълнителното бюро на оперативната концепция за 2011 г.
6. Дискусия между членове на Управителния съвет и бюрото за 2011 г.
7. Дата на следващото заседание на Управителния съвет